Украинската армия ще обсади Донецк и Луганск
Кризата в Украйна   
Източник: ЕПА/БГНЕС
145

У краинската армия ще обсади градовете Донецк и Луганск, за да накара проруските сепаратисти да се предадат, съобщиха ИТАР-ТАСС и ДПА, като се позоваха на представител на Съвета за национална сигурност и отбрана.

„Главният стратегически план на украинската армия е да блокира Луганск и Донецк“, каза заместник-секретарят на съвета Михаил Ковал.

„Двата областни центъра Луганск и Донецк ще бъдат подложени на пълна блокада

и ще бъдат предприети съответните мерки, с които да бъдат принудени сепаратистите там да сложат оръжие“, заяви още той.

Вътрешният министър Арсен Аваков съобщи, че по заръка на президента Петро Порошенко е бил отворен хуманитарен коридор за доставяне на помощи в Източна Украйна, посочва ИТАР-ТАСС.

„Главното е жителите на Славянск и Краматорск да получат колкото се може по-скоро това, което е необходимо на всеки украински гражданин“, заяви той.

По-рано украинските военни нанесоха артилерийски удар по жилищни квартали в Луганск, съобщават проруски активисти, цитирани от ИТАР-ТАСС.

По техни данни продължителният обстрел е бил с ракетни установки „Град“. „В града горят няколко сгради, има ранени, по улиците хвърчат линейки“, съобщиха от щаба на проруските доброволци в самопровъзгласилата се Луганска народна република. Съобщава се и за няколко взрива в района на летището.

В града действително се чуват стрелба и мощни взривове, съобщават и други световни агенции. Градските власти съветват местните жители да не излизат на улицата.

Същевременно в завоювания от украинските сили град Славянск хората получиха вода и хранителни продукти. 

„Под дъждовното небе днес

жителите на Славянск се връщат към нормалния си начин на живот, някои пълни с гняв, а други облекчени“,

обобщава Франс прес в репортаж от града.

След тримесечни атаки срещу непристъпния Славянск – ключов отбранителен пункт на сепаратистката Донецка народна република (ДНР), украинската армия превзе града и северозападната част от Донецка област. Войските на Киев, „озъртайки се, влязоха в празния град“, пише „Московский комсомолец“ и обяснява: „командващият въоръжените сили на ДНР Игор Стрелков изтегли опълчението и техниката към Краматорск и продължи към Донецк“. 

Вестникът сравнява сепаратисткия командир с прославения руски пълководец Михаил Кутузов, изоставил Москва по време на войната с Наполеон през 1812 г., за да се подготви за решаващо сражение. 

„От една страна, Киев може най-сетне да се похвали с първи истински военен успех. От друга –

основните сили на опълченците все още са боеспособни, а вече и концентрирани. Значи войната продължава“,

коментира изданието. 

Според руския политолог Алексей Макаркин перспективите на сепаратистите в Донбас зависят по-специално от „дипломатическите способности на Стрелков“ да се спогоди с другите лидери на ДНР и от това как ще реагира Русия на киевския военен успех. 

Москва явно търси в Донбас фигури, които да преговарят с Киев, а Стрелков безспорно не е сред тях, посочва той. 

Киев обвинява Стрелков, че е полковник от руското военно разузнаване,

припомни неотдавна Франс прес.

Командирът на опълченците помоли жителите на Славянск за прошка, че не е могъл да защити града и е изтеглил силите си, за да няма „още по-големи разрушения и жертви“, пише „Комсомолская правда“. 

Стрелков заяви, че се залавя с отбраната на Донецк, и вече се провъзгласи за негов военен комендант, добавя всекидневникът. 

Вчера заместник-секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Михаил Ковал каза, че армията ще обсади градовете Донецк и Луганск, за да накара опълченците да се предадат. 

В петък президентът Петро Порошенко изключи възможността за ново едностранно спиране на огъня от страна на властите, напомня „Комсомолская правда“. 

Донецк наполовина е обкръжен и частите на ДНР се готвят за безнадежден бой,

пише „Новие известия“. Разположил своя щаб в петзвездния „Донбас палас“ - един от най-луксозните хотели в Украйна, комендантът Игор Стрелков обеща да подчини всички полеви командири и да превърне Донецк в цитадела. 

„Идеята обаче мяза на открит блъф. Милионният град е твърде голям, за да го затвориш по целия периметър. Силите на Стрелков са твърде малобройни, за да формират отбранителен обръч без пролуки. А и войските на Киев нямат намерение да щурмуват града. Смятат да го обкръжат и после да действат в Донецк с малки групи диверсанти“, пише вестникът. 

ДНР събира всичките си военни сили в Донецк, тъй че антитерористичната операция едва ли ще приключи бързо.

Киевските войски не могат да щурмуват Донецк и Луганск, защото може да има много жертви, а украинските власти не са готови да се примирят с това, коментира за „РБК дейли“ местният аналитик Володимир Фесенко. 

Отцепниците получиха възможност да се измъкнат от обсадата. Значи централната власт избира тактика на преговори в рамките на мирния план на президента Порошенко, предвиждащ изтегляне на въоръжените опълченци през гарантирани коридори. Ако сепаратистите не приемат условията на Порошенко, президентът ще наложи блокада, прогнозира експертът. 

Киевският военен психолог Алексей Арестович предрича сключването на споразумения, наподобяващи документите от Хасавюрт. С подписването им през 1996 г. руските федерални войски бяха изтеглени от Чеченската република, но правният статут на Чечения не бе определен, а след три години конфликтът избухна отново, припомня той. 

Пред донецките опълченци се отварят мрачни перспективи.

Без подкрепа от Москва –  „политическа или директна“, „всичко ще приключи много зле“,

смята Франц Клинцевич, депутат от Държавната дума и председател на руския Съюз на ветераните от Афганистан. 

След превземането на Славянск от киевски сили руският външен министър Сергей Лавров прикани в разговор по телефона колегите си от Германия и Франция възможно най-скоро да свикат контактна група с цел да се сключи примирие между Киев и Източна Украйна. 

Москва явно залага на политическо-дипломатическо уреждане в Украйна. И както сочи позицията на Франк-Валтер Щайнмайер и Лоран Фабиюс, ключовите европейски държави са склонни да я подкрепят, пише „Комерсант“. 

„С това предстои да се съобразят и опълченските лидери, и Киев. Първите ще трябва да спрат призивите за военна намеса от страна на Русия, а вторият да се прости с надеждите, че само със сила ще потуши съпротивата откъм изток.“

Британски и американски вестници също коментират последния развой на боевете в Източна Украйна. 

Украинският президент приветства пробива в момент когато Славянск бе отвоюван от сепаратистите, пише „Гардиън“. Порошенко заяви, че 

връщането на града има „невероятна символична важност“,

докато бунтовниците отстъпват към областната столица Донецк, отбелязва изданието. 

„Пробивът дойде, след като президентът Петро Порошенко пренебрегна призивите от Русия и ЕС да продължи примирието, което изтече преди седмица, и реши да предприеме атака. В събота украинските сили превзеха град Славянск, слагайки край на продължително противостояние, при което загинаха десетки жители и части от града се превърнаха в развалини. Вчера украинските власти заявиха, че са поели пълен контрол над редица други градове, превзети от сепаратисти, включително Краматорск, Артьомовск, Дружовка и Константиновка. Но превземането на Славянск, който бе изоставен от сепаратистките бойци след първоначалните сблъсъци, е най-значимият психологически успех за Киев.“

„Порошенко се изправя пред решение дали да опита постигането на окончателна и решителна победа над сепаратисткото движение, заемайки се с бойците в Донецк и Луганск – големи градове, където вероятно би имало цивилни жертви“, допълва изданието. 

Украинските сили затягат контрола над Славянск, докато отстъпващите бунтовници се прегрупират, пише „Дейли телеграф“. 

Президентът Порошенко приветства началото на „решителния момент“ в битката за връщането на Изтока, докато проруските бунтовници се опитват да прегрупират бойците, след като загубиха символичния център на съпротивата, отбелязва изданието. 

„Не ясно дали бунтовниците са спрени окончателно или дали този неуспех ще доведе помощ от Русия.

Бунтовнически бойци се движеха вчера свободно из центъра на Донецк – град с едномилионно население и главен град на областта, в която сепаратистите обявиха независимост под името Донецка народна република“, отбелязва „Вашингтон пост“. 

„Бунтовниците контролират сградата на областната администрация и контролни пунктове в покрайнините на града, но украинските сили демонстрираха по-голямата си огнева мощ при отблъскването на опита на бунтовниците да поемат контрол над летището в Донецк през май. В битката загинаха десетки бунтовници“, посочва вестникът. 

Украйна намира опора срещу проруските сепаратисти, пише „Ню Йорк таймс“ в статия, посветена на украинските сили. Откакто президентът Порошенко отмени примирието и нареди на войниците да сложат край на бунта на преден план излезе една изцяло различна украинска армия, отбелязва изданието. 

„Бунтът далеч не е свършил, а украинските лидери казват, че се страхуват от война с Русия, която със сигурност биха загубили. Все пак последният успех, колкото и ранен да изглежда, отразява това, което официални лица и анализатори определиха като забележителна, спешна трансформация на армията и силите за сигурност през последните месеци“, коментира „Ню Йорк таймс“.

Коментари 145
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

145 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 минута

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Чобанов преди срещата с Радев: Готов съм да проведа важен разговор в тази ситуация

Чобанов преди срещата с Радев: Готов съм да проведа важен разговор в тази ситуация

България Преди 2 минути

Всеки президент е достатъчно отговорен и е намерил изхода от тази ситуация, коментира подуправителят на БНБ

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас