Ел Барадей обедини опозицията: Няма връщане
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

Няма връщане назад за въстанието на египтяните срещу президента Хосни Мубарак, заяви египетският опозиционен лидер Мохамед ел Барадеи пред хиляди демонстранти в центъра на Кайро.

Опозиционните сили в страната се обединиха около решението той да бъде техният представител, който да преговаря с правителството.

Пред телевизия "Ал Джазира", чиито предавания по-късно бяха преустановени на територията на страната, една от водещите фигури на общността "Мюсюлмански братстя" Есам ел Ериан потвърди, че опозицията подкрепя идеята Барадеи да води от нейно име преговори с режима.

Мюсюлмански братя има 2 млн. членове и е най-голямата опозиционна сила в страната.

Барадеи, който бе генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и е носител на Нобелова награда за мир, в четвъртък вечерта се завърна в родината си от Виена, където живее, за да се включи в протестите срещу управляващите.

Вие си върнахте правата и за това, което започнахме, няма път назад, заяви той пред ликуващото множество в неделя, което отвърна с призива "Долу Мубарак!".

"Ние имаме едно основно искане - край на режима и начало на една нова ера, на един нов Египет. Египет ще поеме по пътя на свободата, развитието и плурализма".

Барадеи помоли протестиращите за търпение и обеща промяна през следващите няколко дни".

Много либерално настроени египтяни виждат в Барадеи бъдещия лидер

на страната, който се намира в добри отношения със Запада и може да прокара демократични и икономически реформи. Не всички обаче в Египет изпитват такова доверие към него, отбелязва ДПА.

"Разочаровани сме от Барадеи. Очаквахме повече от него - да организира по-добре опозицията", коментира студент по медицина пред агенцията. Според него той ще бъде приет като временен лидер, но ще трябва да докаже, че е способен да управлява страната.

Други противници на режима се отнасят скептично към възможността Барадеи да заеме президентския пост, тъй като през последните години е прекарал твърде малко време в Египет. Някои са на мнение, че само военен може да поеме управлението на страната.

Водещи опозиционни фигури говориха в неделя пред демонстрантите, събрали се на протести за шести пореден ден.

Ораторите призоваха да бъде съставен комитет под ръководството на въоръжените сили, който да поеме отговорност за сигурността. Имаше и призив опозиционните групировки да се обединят и да съставят комитет, който да действа като временно правителство, в случай че президентът Мубарак се вслуша в исканията на протестиращите за оставка.

Пред множеството на площада говориха и представители на "Мюсюлмански братя" и на младежкото движение "6 април", което започна протестите. Един от ораторите бе Айман Нур, кандидат за президент на последните избори през 2005 г.

Според очевидци за пръв път от началото на протестите

опозиционни фигури са се появили заедно на обществено място

Резултатите от последните парламентарни избори в Египет, произведени в края на миналата година, които бяха отхвърлени от опозицията като нередовни, ще бъдат коригирани в съответствие с очакваните в скоро време съдебни решения, съобщи днес председателят на Народното събрание Фатхи Сорур.

Той припомни, че са се чули гласове за разпускане на парламента. По думите му този въпрос сега е обект на разследване от Касационния съд.

Основните опозиционни политически сили в Египет се обявяват за анулиране на резултатите от вота, който бе спечелен от управляващата Национално-демократическата партия (НДП) на президента Хосни Мубарак с над 80% от гласовете, тъй като според тях той е бил опорочен от измами и насилие.

Обещанието на председателя на парламента обаче не задоволи демонстрантите. Всички тези неща са успокоения, коментира един от тях пред ДПА. Друг определя евентуалното "коригиране" на резултатите като "трагикомедия".

Фатхи Сорур съобщи още, че новото египетско правителство се е събрало на заседание миналата нощ, за да обсъди проблема с корупцията и високата безработица.

Същевременно Хосни Мубарак възложи на новия премиер Ахмед Шафик задачата

да насърчи демокрацията чрез диалог с опозицията

и да възстанови доверието в икономиката на страната, предаде Франс прес.

В изявление, излъчено по телевизията, президентът заяви, че приоритет на новия премиер ще е запазването на субсидирането, контролът над инфлацията и създаването на работни места, посочва Ройтерс.

Искам от вас да върнете доверието в нашата икономика, каза Мубарак в писмо до Шафик, прочетено по телевизията. Доверявам се на способността ви да осъществите икономическа политика, съответстваща на нуждите на страдащия народ.

Преди всичко искам да подчертая колко важно е да се пристъпи сериозно и ефективно към повече политически, конституционни и законодателни реформи чрез обширен диалог с партиите, позволявайки им по-широко участие.

Мубарак настоя правителството да превърне възстановяването на спокойствието и стабилността в страната в свой първостепенна задача в работата си.

Една от причините за безпрецедентните масови протести, обхванали Египет в последните дни, е високото равнище на безработицата, разширяващата се пропаст между бедни и богати, както и потискането на свободите и монополизирането на властта от страна на управляващата Националнодемократическа партия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Над 40% от населението на 80-милионен Египет (най-гъсто населената държава в арабския свят) живее с по-малко от 2 долара на ден.

В страната има висока безработица и корупция, а цените на основните хранителни продукти растат.

По повод на случващото се в Египет, българският външен министър

Николай Младенов заяви: "Събитията от последната седмица показват нуждата от сериозни социално-икономически реформи, които да гарантират демокрацията и човешките права в Египет", съобщиха от МВнР.

"Волята на египтяните за реформи е категорична. На нея трябва да се отговори с разум, диалог и промяна, нo без да сe правят компромиси със сигурността на народа на Египет.

Окуражен съм от назначаването нa Омар Сулейман за вицепрезидент и на Ахмед Шафик за премиер, които сега - заедно с цялото правителство - следва да покажат решителност и да отговорят на очакванията за промяна, демокрация и повече представителност", коментира Николай Младенов.

"България категорично осъжда използването на насилие срещу протестиращите и изказва съболезнования за всички, които паднаха жертва през последните дни. Недопустимо е прекъсването на комуникациите, телефоните и интернет връзките на страната.

Същевременно ние сме окуражени от множеството примери, в които египетската армия и народ застанаха заедно в тези трудни моменти", отбелязва още министърът.

"Сега Европа трябва да подкрепи Египет по пътя на реформите и промяната, в името на по-голямо участие на обществото в управлението на страната, като се избегне дестабилизацията, насилието и хаоса", заключава Младенов.

Междувременно, САЩ остават на позицията, че са необходими реформи

в страната, но не обвързват това с оттеглянето на Хосни Мубарак, когото смятат за партньор в Близкия изток. Държавният секретар Хилари Клинтън заяви, че САЩ искат Египет да се превърне в демократична държава и призовават за свободни и демократични избори.

Тя обаче отказа да се ангажира с отговор на въпроса дали властта на президента Хосни Мубарак е стабилна.

По думите й трябва да има мирно прехвърляне на властта, така че "никой да не запълва празнини, така че да няма празнини, а добре обмислен план, който да осигури демократично управление с участието на всички".

"Освен това не искаме смяна на властта, която няма да доведе до демокрация, а до потисничество и която ще сложи край на стремежите на египетския народ".

Според нея за момента египетската армия действа сдържано спрямо демонстрантите и в САЩ не стои на дневен ред спирането на помощите за Египет. Вашингтон отпуска всяка година 1,5 млрд. долара на Кайро, огромната част от които са за военни цели.

Хилари Клинтън определи назначаването на Омар Сулейман за вицепрезидент като "едва началото на дълъг списък от реформи".         

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 32 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 56 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 10 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни