Порожанов започва с анализ на държавните финанси
Румен Порожанов   
Източник: БГНЕС
4

О граничаването на разходите на министерствата ще постави под сериозно напрежение работата на служебното правителство.

Това заяви министърът на финансите от служебното правителство Румен Порожанов при приемането на поста от министъра в оставка Петър Чобанов.

Порожанов заяви, че служебното правителство ще направи анализ на състоянието на макрорамката и на средносрочната бюджетна прогноза, както и ще подготви проект за актуализация на бюджета за тази година, за да може следващото правителство да е наясно със ситуацията.

Според Порожанов трябва да се направи всичко възможно да се разплатят средствата по спрените оперативни програми, за да не бъдат загубени парите от ЕС.

Новият министър посочи, че актуализацията на бюджета на НЗОК ще даде глътка въздух на здравната система, но за сметка на ограничаване на разходите на 15 министерства.

5% от бюджета на тези министерства се ограничава; ако те и в момента работеха на 90% от разходите си и ако бяха направени реформи в тях, бихме приели това ограничение за нормално, но сега това ще е голямо предизвикателство, коментира Порожанов и добави, че ще се приложат възможните законови инструменти за решаване на казуса.

Фискалният резерв в края на юли бе 8,2 млрд. лв. - това създава устойчивост, в рамките на настоящия закон за бюджета и при настоящия дефицит, отбеляза Порожанов.

През януари 2015 г. трябва да се обслужат големи плащания - близо 1,7 млрд. лв. по дълга, близо 1,1 млрд. лв. авансови плащания за земеделската политика, както и текущият дефицит за януари в размер на около 550 млн. лв., отчете той.

Има обаче неизпълнение на приходната част спрямо заложеното, което в различните оценки варира между 650 и 850 млн. лв. , добави новият министър. При разходна политика в рамките на заложените разходи това ще доведе до увеличаване на дефицита, заяви Порожанов.

Служебният финансов министър открои като една от амбициите си извършването на плащанията по спрените оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие", за да могат да бъдат парите заявени и признати от ЕК.

Ние сме крехка икономика и компенсирането на средствата от ЕС може да бъде огромен проблем, коментира Порожанов. В отговор на журналистически въпрос Петър Чобанов каза, че основната отговорност за КТБ е на БНБ, която трябва да се произнесе за действителното финансово състояние на банката и тогава ще се вземат законови решения.

Бяха направени няколко опита да не се блокират средствата в КТБ, но тези предложения не бяха приети, припомни Чобанов. Румен Порожанов коментира, че засега е ясен само един негов заместник, който обаче няма да съобщи до официалното му назначение, а за смяна на ръководствата на агенции е рано да се говори.

При приемането на поста социален министър Йордан Христосков заяви, че служебното правителство ще остави няколко варианта с финансови разчети за реформи в пенсионната област

На първо място ще бъдат предложени варианти за ранното пенсиониране на хората, работещи в първа и втора категория труд.

Всички разработени предложения ще са с финансови разчети в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, посочи Христосков. По думите му вариантите ще са продължение на работата на Консултативния съвет по оптимизиране на осигурителната система, учреден от Хасан Адемов.

Основните усилия в първите дни ще бъдат свързани с подпомагане на хората от бедстващите райони, каза проф. Христосков.

Ще запазим социалния мир и всички социални плащания ще бъдат извършени в срок, допълни още социалният министър. Проф. Христосков благодари на Хасан Адемов, че той и екипът му са провеждали в областта на социалната политика и заетостта открити и премерени политики за намаляване на социалното напрежение без увеличаване на дефицитите. "Лесно ми е да поема този пост от Хасан Адемов като един от най-добрите специалисти в областта", заяви служебният министър.

Хасан Адемов изрази задоволство, че социален министър в служебния кабинет ще е утвърден експерт. Надявам се на приемственост, допълни той. По думите му е важно политиките и занапред да бъдат такива, че гражданите да се почувстват по-добре социално защитени.

Подготовката на предстоящите избори и запазване на стабилността на работата на администрацията бяха сред откроените от служебния вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева приоритети в бъдещата й работа

Това, което ми е най-важно, е да се постарая работата да не спира, заяви Захариева по време на церемония по предаване и приемане на министерския пост. "Притеснително е състоянието в бюджета. Факт е, че трябва да се намерят резерви от бюджета, за да не спираме строителния сезон", каза Захариева.

По думите й забавянето в разплащането е демотивирало строителите и общините. По тази причина и това ще е във фокуса на работата на служебното правителство да се намерят резерви и от държавния бюджет, докато се възстановят плащанията по оперативна програма "Околна среда" и по ОПРР, за да няма забавяне на изпълнението на проектите, заяви вицепремиерът.

Като важно предизвикателство във връзка със състоянието на държавния бюджет и заради възможността от загуба на средства по оперативната програма "Регионално развитие" (ОПРР) вицепремиерът Захариева посочи преговорите с ЕК, отразяването на коментарите й и "отпушването" на средствата по програма и по двете й спрени оси.

Захариева посочи, че все още има риск от загуба на средства по ОПРР за тази година. Тя каза, че очаква да има трудности при договарянето с ЕК за включването на 67 града в новата програма, което не е било включено в Споразумението за партньорство, но заяви, че България ще продължи да отстоява този брой на градовете.

Министърът в оставка Десислава Терзиева посочи, че в Споразумението за партньорство е оставена база за водене на преговори по тази тема. Захариева подчерта, че е важно да се успее да се навакса със сроковете по няколко проекта по оперативна програма "Транспорт", където има леко изоставане. Жилищната политика също е един от рисковите проекти по ОПРР, каза Захариева и допълни, че тази тема е приоритетна за министерството.

Като определена за министър на две министерства Захариева отбеляза, че това показва отношението на президента Росен Плевнелиев за това, че двете ведомства трябва да са заедно. Сливането им обаче би означавало отново да бъде спряна работата три месеца, допълни Захариева. Тя открои като добра идея предложението на досегашния министър на инвестиционното проектиране Иван Данов на разделянето на Закона за устройството на територията на две.

Министър Захариева се ангажира да има ускорено издаване на разрешителните за големите обекти за строеж, както и да се направи преглед на подзаконовата нормативна база. Мой фокус като вицепремиер, отговарящ за икономическата политика, е облекчаване на бизнес средата, което може да стане чрез промяна в подзаконовите нормативни актове, допълни Захариева.

Две неща ще предам на министър Щонов - енергийната стратегия на България и енергийния баланс на страната за първите седем месеца спрямо същия период на миналата година, каза министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев при предаването на поста

на служебния министър Васил Щонов. Имах огромното желание политическите сили да седнем и да обсъдим енергийната стратегия, преди да бъде приета от парламента, но след изборите за европейски парламент настъпи полититическа криза и нямаше никаква чуваемост, посочи Стойнев. Той отправи препоръка към наследника си да добави и своята компетентност към енергийната стратегия, но да има и приемственост.

Когато встъпих в длъжност, служебният министър Асен Василев се бе обърнал към ЕК за помощ заради състоянието, в което бе енергетиката, припомни Драгомир Стойнев и добави, че 80% от мерките, залегнали в препоръките на ЕК, вече са изпълнени. Тази година се очаква да имаме и енергийна борса; НЕК и ЕСО са отделени, от 1 юни има балансиращ пазар на енергия, отчете бившият министър.

Като основен проблем в енергетиката Стойнев посочи ВЕИ сектора. И ЕК промени своята стратегия и подкрепа за възобновяемата енергия, за съжаление Конституционният съд отмени таксата за ВЕИ производителите и това ще има ефект върху крайните потребители, прогнозира Стойнев.

Министърът в оставка отчете, че за тази година има ръст от 14,5 процента на производството на енергия, а на потреблението на енергия - с 2,5 процента; със 137 процента се е увеличил износа на енергия, а с 32 процента е увеличено производството от комплекса "Марица Изток".

В енергетиката проектите не са нито руски, нито американски, а български и трябва да гледаме на тях през призмата на националния интерес, призова още министърът в оставка. Разбирам, че искате да създадете енергиен борд, съветвам ви да внимавате с външните консултанти, обърна се Стойнев към наследника си.

Министърът в оставка добави, че е спрял мярка по ОП "Конкурентоспособност" и е сезирал прокуратурата, ДАНС и е информирал ЕК за нередности. Според него това е било правилно, за да се защити цялата програма.

Васил Щонов изрази благодарности към президента и служебния премиер, че му се поверява такъв отговорен ресор и каза, че и в краткото време на управление на служебното правителство може да се постигне много.

Идеята за енергийния борд е да се поканят всички участници на пазара на енергия, ДКЕВР, както и експерти от ЕК, Световната банка, ЕБВР, да направим публичен дебат и да има прозрачност при взимането на важни решения, обясни Щонов.

Решението в сектора не може да бъде едно, поне 18 - 19 мерки трябва да бъдат предприети и всяка от страните трябва да направи компромис, смята служебният министър. Отстраняване на нередностите по ОП "Конкурентоспособност" Щонов изтъкна като изключително важно. Големите енергийни проекти имат своето място, но трябва да накараме и икономиката да заработи, за да не сме най-бедната държава в ЕС, каза служебният министър. Дайте ни една - две седмици време да се запознаем и ще дискутираме пак нещата, посочи той.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 2 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 4 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 7 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК