412

Ръководството на Парламентарната група на ДПС върна проучвателния мандат за съставяне на ново правителство на президента Росен Плевнелиев.

"От този миг г-н президент вие сте най-овластеният човек в тази държава... С назначаването на служебното правителство очакваме нормализиране на обстановката", каза лидерът на ДПС Лютви Местан след връщането на мандата на президента.

След като и този мандат приключи неуспешно, Конституцията не предвижда друга възможност освен да бъде разпуснато НС, да назнача служебно правителство и да насроча предсрочни парламентарни избори, заяви Плевнелиев.

"Минах консултации с основните политически сили, свиках извънреден Консултативен съвет, на който парламентарно представените партии казаха, че е невъзможно съставяне на правителството. За трети път имах възможност да разговарям с лидерите на трите най-големи парламентарни групи, но те върнаха мандата. Костов поиска властта, след което Сидеров декларира, че ще излезе на въоръжена борба. Не ни трябва това. За четвърти път вчера проведох разговор с Костов и другите парламентарни групи, които отхвърлиха възможността да бъде даден мандат на Костов", каза държавният глава.

"Както вече заявих, за да нямаме избори на Цветница и Великден, изборите ще се проведат на 12 май.

Най-ранната дата, на която може да се назначи служебно правителство, разпуснато НС и освободено правителството в оставка е 13 март,

за да бъде спазен предвиденият в Конституцията максимален срок от два месеца между датата на разпускане и датата на изборите", каза президентът.

Не изключвам и по-рано от 13 март да бъдат посочени някои от служебните министри, но процесът ще приключи в срок, отбеляза той.

По повод структурата на служебното правителство президентът каза, че ще има трима вицепремиери, както и че

министърът на финансите не трябва да е вицепремиер.

"Не изключвам възможността да посоча конкретните задачи и приоритети, които служебното правителство има да решава. Служебното правителство трябва да гарантира институционална стабилност на държавата. Ще има промени в правителството от гледна точка на неговата структура. Аз съм бил член на правителство, виждам къде може да има промен", посочи Плевнелиев.

"Вярвам, че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер, той по презумпция казва "не", над него трябва да има вицепремиер, който да работи за "да".

Трябва да има заместник-министър председател, който да е икономически компетентен", посочи президентът.

"В силовите ведомства ще зададем посоката на най-големия приоритет за нас, другият вицепремиер, няма да бъде силовият министър, а този, който да бъде символ на развитие в социалната политика, труда и отношението към социално отговорната държава", посочи президентът.

Министър на труда и социалната политика трябва да бъде вицепремиер, каза Плевнелиев. Трябва трети вицепремиер, който да отговаря по еврофондовете, добави той.

Изпратил съм на НС и МС в оставка исканията на протестиращите, които ни заливат отвсякъде. Всички искания са публични. МС и НС в оставка ще преценят и ще се отнесат максимално отговорно към исканията, заяви Плевнелиев.

Той подчерта, че обществените съвети към премиера и това служебно правителство ще дадат механизма, с който гражданското общество да участва при вземането на решенията на служебното правителство. "Апелирам за разум и конструктивен подход", заяви още Плевнелиев.

На пресконференцията Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира и проверката на казаното от премиера в оставка Бойко Борисов, че Ахмед Доган е поръчител на убийство срещу него.

"Получих отговор от директора на Националната разузнавателна служба ген. Драгомир Димитров и, както очаквах, на мен ми е отказан достъп до тези материали. Въпросът, който сега възниква, е защо г-н Борисов, след като отправи тези обвинения, се обърна персонално към мен с препоръка да се запозная с тези материали, че дори поиска да се сформира нарочна парламентарна комисия, която да се запознае с тези материали", каза Местан.

"Аз съм убеден, че г-н Борисов е знаел, че няма да ми се даде достъп до тези материали и следващият въпрос, който възниква, е защо прави тази препоръка. Отговорът е много прост - искал е да предаде достоверност на една откровена лъжа. Това е категоричният ми отговор, но още днес ще изпратя писмото на ген. Димитров до главния прокурор, защото това писмо представлява годно доказателство, че г-н Борисов е нарушил Закона за класифицирана информация, тъй като на мен ми е отказан достъп до материалите на основание, че тази информация е с ниво на класификация "Строго секретно" и

при положение, че аз нямам достъп до тази информация, би следвало, че и г-н Борисов не е имал право да огласява

каквато и да е информация. Всъщност той може да се окаже и невинен, защото не е огласил никаква класифицирана информация, защото няма такава информация, която да уличава г-н Доган в поръчителство", отбеляза Местан.

Предложението на Плевнелиев ДПС да състави правителство е последното в рамките на 41-то Народно събрание.

Президентът първо връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ на 25 февруари.

Бойсо Борисов веднага го върна с думите: "10 секунди сме държали мандата, който ни беше връчен. Искам да напомня, че близо 4 г. носихме цялата политическа отговорност сами с правителство на малцинството, сами".

В пространно изказване Борисов даде напътствия на президента за мандатите и се оплака от някои журналисти, че го хвалили, за да се оплачат после в Брюксел за диктат.

На 27 февруари мандатът бе върнат и от лидера на БСП Сергей Станишев. "Има решение на парламентарната група на Коалиция за България от вчера, която ме упълномощава да върна мандата, след като президентът ни го даде. Трябва да има правителство, което управлява, което да решава проблемите на хората", каза тогава Станишев.

На 28 февруари, от парламентарната трибуна на НС, президентът Плевнелиев направи обръщение към нацията и парламента.

Той съобщи, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 12 май.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@