1040
Хя яди българи излязоха на национален протест днес, 24 февруари, за да се обявят срещу монополите и високите сметки на ток.

В столицата протестът продължи повече от четири часа, като организаторите обявиха край


на шествието до утре (25 февруари), когато всички се събират пак в края на работния ден.

Организаторите благодариха на полицията и заявиха, че днес тя е с тях. Участниците в протеста подканиха полицаите да се присъединят към тях.

Те призоваха всички граждани утре да дойдат след работа пред сградата на Народното събрание, за да продължат каузата си.

Протестът завърши с пускане на националния химн.

Голяма част от участниците си тръгнаха, но друга голяма част продължава да стои преди Народното събрание.

Това бе най-масовият протест в последните години, който се е провеждал в София.

Трудно е да се определи точният брой на присъстващите, но със сигурност днес в София на протеста са излезли няколко десетки хиляди души, а е възможно, в различни моменти на протеста, да са били и около сто хиляди.

Протестът в София тръгна в два лъча. Единият лъч - от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият – от Орлов мост.

Целият площад пред Народното събрание се изпълни с хора. Събрали са се няколко хиляди души. Трудно е да се определи точната бройка в днешния протест, тъй като непрекъснато прииждат още и още хора.

Те носят лозунги с надписи „Не искаме да се раждаме с подкуп и да умираме в заеми. Искаме достоен живот”, „Вън на монополите”, „Банкстрери, свалете лихвите”, „Пирин е в беда. Спасете го сега”, както и „Прасета жалят за Буда”. Пред парламента са поставени защитни решетки. Зад тях има жандармеристи.

Полицейското присъствие е минимално, макар че сградата на Народното събрание беше обградена и охранявана от жандармеристи.

В 11:00 ч. пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката също започна протест срещу монополите. В него се включиха и гражданите, които организираха кръгла маса през вчерашния ден и настояват за участието на народа в управлението на държавата.

Те настояват да не се разпуска 41-то Народното събрание, докато не се промени изборният кодекс и не се вземе решение за активното участие на гражданите в парламента.

В 11.00 ч. в София започна и национален протест пред БНБ срещу безхаберието и банковия произвол. Националният протест „На бунт срещу високите сметки" започна в 12:00 часа от пилоните на НДК. Той е организиран от ВМРО и крайната точка на неговия маршрут е площад „България" между Министерски съвет и Президентството.

Протестиращите блокираха движението на Орлов мост във всички посоки. 

Би Ти Ви съобщава, че

по "Цариградско шосе" деца играят футбол, докато родителите им протестират.

"Благодаря ви! Заповядайте още от следващата седмица заедно с други граждански организации, синдикати - всички заедно да работим за това, което е важно за държавата.

Благодаря, че ми връчихте исканията си.

Нека докажем, че вярваме в българските ценности и бъдещето на България.

Пожелавам ви успех! Ще се видим следващата седмица!"

Това каза президентът на България Росен Плевнелиев по време на протеста срещу монополите и високите сметки за ток пред Министерството на икономиката.

Държавният глава се беше качил на буса на организаторите на протеста, откъдето отправи думите си.

Едната част от протестиращите посрещнаха с освирквания държавният глава, а другите скандираха "Българи, юнаци!"

Обръщението на държавния глава пред протестиращите продължи съвсем кратко, след което той и охраната му си тръгнаха.

Плевнелиев се здрависа с някои от протестиращите.

На протеста има засилено полицейско присъствие, като полицейска охрана има и около Министерството на финансите.

Има протести и във всички по-големи, а и в по-малки, градове в цялата страна.

Засилено полицейско присъствие ще има както в столицата, така и в останалите градове на страната, където ще се проведат протести.

Над 40 хил. варненци се включиха в днешния протест в града. Шествието поведоха около 100 варненски рокери, които застанаха начело на колоната.

Близо десет хиляди пловдивчани се включиха в националния протест срещу бедността, монополите, лошото управление и високите цени на тока днес преди обяд. Множеството се събра в центъра на града и се отправи към централата на EVN. В днешния протест се включиха и много студенти.

Над 1000 души от Пазарджик участват в протестното шествие срещу монополите и високите цени на тока. Шествието тръгна от парк-остров "Свобода" по предварително определения маршрут.

Около 600 недоволни благоевградчани отново излязоха пред сградата на Община Благоевград, за да протестират срещу високите сметки за ток, като постоянно броят им се увеличава.

Няколко хиляди души вече са по улиците на Стара Загора в знак на протест срещу управлението и бедността. В момента множеството се отправя към сградата на Общината.

В Перник над 3000 души излязоха на пътя София-Кюстендил и блокираха движението по трасето в двете посоки между пътните възли Даскалово и Драгичево край Перник.

Над 2000 души в Сливен са се събрали на площад Хаджи Димитър в Сливен, играейки хора. В 11:00 ч. жителите на Сливен се присъединяваха към протеста издигайки различни плакати. На някой от тях пише: „Ние сме силни, защото сме заедно”, „Време е да се отървем от монополите”.

В организираната подписка срещу властта на монополите и с искане за достоен живот досега в Ямбол са се включили около 1000 души. До момента протестът протича без конфликти и не се е наложила намеса на полицията.

Около 700 души в Кюстендил се събраха на днешния протест. От централния площад "Велбъжд" в града, протестното шествие премина по централната улица "Цар Освободител" и затвори за няколко минути движението на кръговото кръстовище на входа на града, по пътя, водещ от София към ГКПП Гюешево.

Около 500 протестиращи в Ловеч
блокираха изхода на града в посока Троян. Те имаха намерение да блокират главния път Плевен-Троян, но полицията ги спря въпреки скандиранията им. В момента протестиращите се оттеглят.

Стотици русенци се включиха в протеста в Русе в един от най-масовите протести в града. Шествието премина по централната улица "Александровска" и стигна до сградата на общината. През цялото време се чуваха скандирания "Мафия" и "Българи юнаци".

В Търговище около 300 души протестираха срещу монополите и лошота социална политика у нас. Недоволните се събраха на централния площад "Свобода" и в шествия стигнаха до сградата на енергоразпределителното дружество "Енерго про" в областния град.

Националният протест е озаглавен "Да запалим монополите" и изкарва на улицата протестиращи от цяла България.

В тази връзка Столична дирекция на вътрешните работи призовава гражданите да се разграничават от прояви на агресия, както и да се дистанцират от провокации, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Ако някой стане свидетели на ескалиране на напрежение или на различни нередности

може веднага да подава сигнали към полицейските служители или на тел. 112 –

така ще бъде навременно предотвратено разрастването на нежелани за всички прояви.

Основната задача на служителите на реда в днешния ден отново ще бъде да пазят здравето и живота на хората, на личното и общественото имущество, да осигуряват обществен ред, сигурност и спокойствие на гражданите.

След като на среща в София и Сливен организационни групи от различни градове обсъдиха исканията на народа и заявиха, че те ще бъдат връчени на президента Плевнелиев, който отвърна на поканата им излезе сред тях.

Сред исканията на протестиращите са: незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители, клиенти на ЕРП-тата, топлофикация и ВиК до установяване легитимността на сметките. Протестиращите настояват ЕРП-тата да преминат в ръцете на държавата и премахване на всички посредници, като НЕК поеме техните функции; разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар и разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и гражданите.

Във връзка с мащабните протести в цялата страна от седмици насам, и предстоящия днес протест, в десетки градове в страната,

българите в чужбина също организират демонстрации под надслов „Да подкрепим хората в родината!”.

Мирни демонстрации са организирани във Виена, Мюнхен, Дъблин, Лондон, Дюселдорф, Франкфурт, Атина, Берлин и Мадрид. Те ще се проведат пред посолствата на Република България в съответните градове.

Списък на градовете, в които българи ще протестират на 24 февруари 2012 г.:
- Атина, Гърция – 11.00 ч. – пред посолството на Република България
-Барселона, Испания – 10.00 ч. – Passeig de Sant Joan, 73
-Берлин, Германия – 15.30 ч. – пред посолството на Република България
-Валенсия, Испания – 10.00 ч. – пред Генерално Консулство на Република България
-Виена, Австрия – 11.00 ч. – пред посолството на Република България
-Дъблин, Ирландия – 14.00 ч. - пред посолството на Република България
-Дюселдорф, Германия – 11.00 ч. - Heinrich-Heine-Platz 1
-Копенхаген, Дания - 15.00 ч. - пред посолството на Република България
-Лондон, Великобритания – 11.00 ч.
-Мадрид, Испания – 11.00 ч. - пред посолството на Република България
-Мюнхен, Германия – 11.00 ч.
-Париж, Франция – 15.00 ч. – пред Катедралата „Нотр Дам”
-Рим, Италия – 11..00 ч. - пред посолството на Република България
-Тел Авив – 17.30 ч. - пред посолството на Република България
- Франкфурт на Майн – 14.00 ч. – пред Кметството

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@