Много от протестите в страната прераснаха в гражданско неподчинение
Хиляди хора се събраха на протеста в София   
Източник: БГНЕС
2111

Протести под надслов "Да запалим монополите", в които участваха десетки хиляди хора, се проведоха в над 30 града в страната.

Най-масов бе протестът във Варна, където по информация на Би Ти Ви са шествали около 30 хиляди души.

В няколко града, включително София, Варна, Благоевград и Дупница, шествията и демонстрациите прераснаха в гражданско неподчинение.

Блокирани бяха ключови пътни артерии в страната и големи кръстовища в градовете.

След сблъсъци с полицията в София бяха арестувани участници в протестите заради гражданско неподчинение. По информация на МВР в столицата са задържани четирима души.

Камъни и други предмети бяха хвърляни и по колите на Жандармерията, която охраняваше протеста в столицата.

В много градове жертва на гнева на хората станаха най-вече прозорците на офисите на електроразпределителните дружества, които на много места бяха счупени от хвърлени от протестиращи предмети.

В София протестираха около 10 хиляди души (вж. фотогалерия). Скандиранията в началото бяха насочени срещу монополите, но бързo се насочиха срещу властта и преминаха в "Оставка!", "Мафия!" и "Всеки ден ще е така до победата!".

Орлов мост бе блокиран от около 12 ч. до 13 ч. на обяд

Протестиращите обявиха, че дават срок до 22 февруари на премиера за национализация н ЕРП-тата и поемане на функциите им от НЕК. Преди да блокират Орлов мост, протестиращите срещу високите сметки за ток и парно замеряха сградата на Народното събрание с домати, пиратки, банани, ябълки и портокали, предаде репортер на "Фокус".

По сградата на парламента бяха метнати няколко домата, както и други предмети. И пред Народното събрание гражданите скандираха "Оставка" и "Мафия!".

На протеста в столицата се стигна до боеве между полицията и протестиращите

близо до централата на ЧЕЗ. Побоят започнал, след като протестиращите са започнали да хвърлят камъни и бирени бутилки по кола на жандармерията. Има и арестувани.

По информация от МВР употребата на сила е била наложена от агресивни действия на част от протестиращите.

От МВР съобщават, че по време на днешния протест в София група от около 4000 души се е отделила от останалите протестиращи и се е насочила към сграда на електроразпределително дружество.

На място част от присъстващите са започнали да чупят пътна настилка и да я хвърлят по полицейските служители, направили са опити да обърнат специализирани полицейски автомобили и са използвали сълзотворни спрейове срещу полицаите.

Това е наложило служителите на реда да предприемат необходимите действия с цел предотвратяване на по-нататъшни вандалски прояви. При намесата не са използвани помощни средства, съобщават още от полицията.

По-рано днес  - преди да се насочат към централата на ЧЕЗ, хилядите протестиращи блокираха Орлов мост за повече от час, съобщи Агенция "Фокус".

Тъй като пътят им към офиса на ЧЕЗ бе блокиран от жандармеристи, застанали пред централата на СДС на улица "Раковски" 134, хората започнаха да хвърлят предмети по партийния офис, а след това решиха да се упътят към Президентството (вж. Видео).

Пред президентството не се стигна до нови сблъсъци с полицията,

след като служителите на реда се наредиха в плътни редици пред фонтана на площад "Независимост". Около 300-те полицаи станаха отново обект на скандиранията на протестиращите, като бяха хвърлени и бутилки.

Протестиращите отправиха своите искания и към президента да се намеси при решаването на проблема с монополите. Някои от протестиращите за пореден път отправиха искания за оставка на премиера.

Протестът в София приключи с последен сблъсък между протестиращи и полицаи при паметника Цар Освободител, предаде репортер на БГНЕС.

В опитите си да разпръснат последните от протестиращите, служителите на реда използваха сила, което доведе до няколко физически сблъсъка между протестиращите и охраняващите ги полицаи. Напрежението между полицията и активистите се изостри, след като последните от протестиращите отидоха за втори път днес пред Народното събрание.

Там бяха обградени от полицията, като в продължение на 15 минути, полицията не позволи нито протестът да се движи, нито желаещите да напуснат района. До отделните сблъсъци се достигна секунди, след като полицаите дадоха нареждане на протестиращите да си ходят, като в резултат на няколко физически блъскания на полицаи някои от протестиращите бяха ударени с палки или изритани.

Сблъсъците бяха кратки и при тях никой не беше задържан, както и няма следи от тежки наранявани върху протестиращите. Последната колона от полицаите, преминаващи крей паметника Цар Освободител, бяха саркастично аплодирани от протестиращи.

Протестни шествия има и в Пловдив, Варна, Бургас, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Русе, Ловеч, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Кюстендил

По информция на Агенция "Фокус" над 10 хиляди души са участвали в протеста във Варна, т.е. той е бил най-многобройният в страната. Видео от протеста в морската столица:

 

Стотици граждани на Бургас поискаха намаляване наполовина на сметките за ток за декември и януари:

 

Над 5000 души протестираха пред сградата на "EVN България" в Пловдив. В мирното шествие в града се включиха много семейства с деца:

 

 

Над 2000 протестиращи срещу високите цени на тока се събраха пред сградата на "EVN България" в Пазарджик.

 Над 150 души протестираха в Смолян срещу високите сметки за ток и монопола на енергоразпределителните дружества.

Над 2000 души се събраха на протест срещу "ЕVN България" в Сливен. Исканията на протестиращите са за Национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика и други.

Над 3000 души участваха в протест в Ловеч, съобщава БНР. Протестиращите са счупили прозорец на електроразпределителното дружество в града.

Няколко хиляди души се събраха на протест и в Стара Загора.

Над 500 великотърновци се обявиха срещу високите сметки за ток. Недоволните граждани се събраха пред сградата на Община Велико Търново. Шествието стигна до касите на електроразпределителното дружество, където протестиращите хвърляха яйца по прозорците на сградата.

Повече от 500 души блокираха за около 15 минути едно от кръговите движения в Кюстендил като протест срещу високите сметки за електроенергия.

В Русе над 2000 души се събраха пред сградата на "Енерго Про" в града, откъдето се упътиха към сградата на общината. Там те скандираха "Мафия" и "Оставка".

Над 3000 души протестираха срещу високите сметки за ток в Шумен.

Стотици граждани на Добрич излязоха на мирен протест срещу високите сметки.

Протест с участието на около 5000 души е имало и в Перник, съобщават пернишките медии.

В Благоевград и в Дупница протестиращите блокираха главен път Е-79

в знак на протест срещу ЧЕЗ. По информация на Би Ти Ви за кратко пътят е бил блокиран и край Петрич. Блокадата на ГП Е-79 край Благоевград бе вдигната към 13,50 ч., а движението възстановено, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.

Блокадата бе вдигната от самите протестиращи, които седяха на пътното платно.

Блокадата на Е-79 при Дупница бе вдигната малко след 18 ч.

В призивите си за участие в националния протест организаторите казват: "Протестите са, защото българите са принудени да плащат по прогнозни сметки. Ако забавят плащанията, се трупат лихви. Българите не могат да се откажат от услугата. Това е рекет. Гражданите и монополите не са равноправни пред съда (те съдят за 1 ден, а ние за 12 г.).

60% от сметката за ток са такси. Пазарът не е либерализиран. Договорите са изключително неизгодни договори. Всички нарушения на българското и европейско законодателство се толерират от правителствата в България".

Ето какво искат гражданите в цялата страна: В енергийния сектор те настояват за национализация на ЕРП-ата. Премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция.

Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика и търсене на отговорност на подписалите ги лица. Електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй" да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото. Да се премахне задължителното изкупуване на еленергията от НЕК.

В сектора на топлинната енергия протестиращите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите. Уредите да отчитат в МВтч. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Организаторите на протестите категорично се разграничават от всички политически партии.

"Цяла България излиза под цветовете на националния флаг. Други символи не са позволени. Предвид опитите да се "яхне" народното недоволство и различните пиар активности на властимащите, ние категорично заявяваме, че г-н Делян Добрев подведе широката общественост, че винаги е бил отворен за диалог и не е бягал от тежки теми. Още през юни 2012 г., граждани на София входираха конкретни искания за сектор Енергетика, като отговорът от институцията беше меко казано неудовлетворителен. На следващи наши запитвания отговор не получихме!

Ще парираме действията на г-н Станишев, г-жа Кунева и всички други политици, които искат да извлекат политически дивиденти на гърба на народа.

Знаем, че те са част от виновниците за незавидното състояние на българите и са пряко отговорни за произвола на монополите в България. Предвид многократните опити за диалог с институциите: срещи с представители на институции като МИЕТ, ДКЕВР и Омбудсмана, отворено писмо до президента, парламента, омбудсмана, председателя на ДКЕВР, МИЕТ, МФ, раздаване на папки с искания лично на депутатите, смятаме, че изчерпахме всички възможни законови начини да накараме институциите да ни чуят. С преговорите до тук! Ние с терористи не преговаряме! Настояваме за реални действия", заявяват организаторите.

Гражданско движение "ДНЕС" също обяви, че ще подкрепя и участва заедно с гражданите във всички протести.

Коментари 2111
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2111 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дъсти Хил

Почина легендарният басист на „ZZ Top”, Дъсти Хил

Свят Преди 6 часа

За смъртта му съобщиха неговите колеги Били Гибънс и Франк Биърд

Гняв за жертвите на ужаса в Китай, вдигнаха бариерите

Гняв за жертвите на ужаса в Китай, вдигнаха бариерите

Свят Преди 6 часа

Досега на входа на станцията, близо до която се случи трагедията, бяха поставени жълти бариери

СЗО не препоръчва трета ваксинация срещу COVID-19 към момента

СЗО не препоръчва трета ваксинация срещу COVID-19 към момента

Свят Преди 9 часа

СЗО възнамерява да „следи много внимателно” този въпрос

<p>Ето с какво се съгласиха преговарящите за кабинет</p>

Ето с какво се съгласиха преговарящите за правителство

България Преди 10 часа

Заговори се дори за конкретни имена в евентуалния бъдещ кабинет

Байдън: Това прави Путин по-опасен

Байдън: Това прави Путин по-опасен

Свят Преди 11 часа

Байдън: Чисто нарушение на нашия суверенитет

<p>Откриха античен кораб с амфори с вино&nbsp;(СНИМКА)&nbsp;</p>

Откриха античен кораб с амфори с вино край бреговете на Сицилия

Любопитно Преди 12 часа

Според първите снимки, направени от подводен робот, корабът е бил натоварен с амфори с вино

Румен Радев

Президентът Румен Радев с позиция за съставянето на правителство

България Преди 12 часа

Постигането на консенсус е отговорност на самите политически сили

Феновете пощуряха след снимка на Джъстин Бийбър

Феновете пощуряха след снимка на Джъстин Бийбър

Любопитно Преди 12 часа

Коментари с поздравления заляха певеца

Иракли

Спират застрояването на плажовете Корал, Иракли, Кара дере и Паша дере

България Преди 13 часа

Disney и Netflix вече имат основателни причини да снимат сюжетите си на омайните кътчета на Черноморието

Кога при COVID-19 трябва да се вика Спешна помощ

Кога при COVID-19 трябва да се вика Спешна помощ

Теми в развитие Преди 13 часа

Единственият начин да се предпазите от заразяване с COVID-19 и тежко протичане на болестта, е да се ваксинирате

Снимката е илюстративна

Норвегия отново отложи края на локдауна

Теми в развитие Преди 13 часа

Нова оценка на ситуацията ще бъде направена в средата на август

„Магнум“ и „Специален отряд“ се завръщат с премиерни сезони по NOVA

„Магнум“ и „Специален отряд“ се завръщат с премиерни сезони по NOVA

Любопитно Преди 13 часа

Гледайте новите криминални загадки на чаровния следовател и висококвалифицирания полицейски екип

Снимката е илюстративна

ЕК сключи договор за доставка на лекарство срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 14 часа

До края на годината Европейската комисия ще състави списък от поне 10 възможни лечения на COVID-19

Кацаров обясни за грешките с ваксинацията у нас

Кацаров обясни за грешките с ваксинацията у нас

Теми в развитие Преди 15 часа

Всички страни, освен България, са дали приоритет на възрастните, посочи здравният министър

Nokia

Nokia навлиза в сектора на умните домове

Технологии Преди 16 часа

Компанията започва с осветление