Цачева: Парламентът ще бъде разпуснат вероятно на 14 или 15 март
Цачева: Парламентът ще бъде разпуснат вероятно на 14 или 15 март   
Източник: БГНЕС
8

Председателят на 41-вото Народно събрание Цецка Цачева коментира, че е осъзнала, че балансът между финансовата дисциплина и политиката за създаване на работни места е нарушен, когато хората излезли на протест срещу монополите и високите сметки за ток.

В интервю по БНР тя подчерта, че в последните дни от работата на парламента е важно да се свършат неотложните задачи, свързани със законодателната дейност.

Недовършени обаче ще останат законопроектите за водите, за службите, за предучилищното и училищното възпитание.

Липсата на време и липсата на доверие в този парламент са причините, според Цецка Цачева, които няма да позволят приемане на исканите от протестиращите промени в Изборния кодекс.

Тя прогнозира, че разпускането на парламента ще е вероятно на 14-и или 15-и март, което става, според Конституцията, с указ на очаквания утре служебен кабинет.

Цецка Цачева смята, че еврокомисар Кристалина Георгиева допуска възможността страната ни да вземе заем, с който да се повишат доходите,

но не от служебното правителство,

а от правителството, съставено след предстоящите парламентарни избори.

Тя очаква служебният кабинет да успокои гражданите и да следи за точното изпълнение на бюджета, както и да подготви и да проведе избори, които да не бъдат оспорвани.

По време на мандата си 41-то Народно събрание е приело 554 закона,

568 решения и 12 обръщения и декларации. Това сочи справка за периода от 14 юли 2009 г. до 11 март 2013 г., подготвена от парламентарния пресцентър и правна дирекция на Народното събрание.

Парламентът е имал 487 пленарни заседания, като 35 от тях са били извънредни. В 41-то Народно събрание са постъпили общо 940 законопроекта, като 515 от тях са внесени от Министерски съвет. От 14 юли 2009 г. до 11 март 2013 г. са били внесени 678 проекторешения, от които 589 от народни представители, както и 35 проекта за обръщения и декларации.

В 41-то Народно събрание са зададени 4020 въпроса и са отправени 685 питания.

Парламентарен контрол е провеждан в 145 пленарни заседания. Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на Народното събрание е 493 часа и 40 мин. По време на мандата са използвани пет форми на парламентарен контрол - въпроси и питания, разисквания по питания, вот на недоверие, вот на доверие, изслушвания.

За периода са проведени 14 разисквания по питания, отхвърлени са 4 вота на недоверие и е гласуван един вот на доверие, проведени са 8 изслушвания и са раздадени 98 доклада от изслушвания в комисии. От зададените въпроси 1901 са били с писмен отговор, а 2119 - с устен. При питанията 619 са били с устен отговор, а 66 с писмен. Отговорено е на 3496 въпроса и на 496 питания, а 148 въпроса и 26 питания са оттеглени.

По време на мандата на 41-то Народно събрание от ПГ на ПП ГЕРБ са отправили 170 въпроса и 48 питания, от ПГ на Коалиция за България - 2216 въпроса и 422 питания, от ПГ на ДПС - 150 въпроса и 30 питания. От ПГ "Синята коалиция" са задали 803 въпроса и са отправили 57 питания, от ПГ на партия АТАКА - 437 въпроса и 52 питания, от ПГ на РЗС - 22 въпроса и 5 питания и от независимите народни представители - 186 въпроса и 72 питания.

По брой на отговорените въпроси и питания министрите се подреждат така: министрите на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова - 517; министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов - 491; министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Делян Добрев - 390; министрите на здравеопазването Божидар Нанев, Анна - Мария Борисова, Стефан Константинов и Десислава Атанасова - 389; вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков - 379; вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 315; министърът на околната среда и водите Нона Караджова - 239.

По брой зададени въпроси и питания първите тринадесет народни представители се подреждат така: Димчо Михалевски - 356; Иван Николаев Иванов - 314; Мая Манолова - 216; Корнелия Нинова - 216; Ваньо Шарков - 190; Антон Кутев - 159; Михаил Миков - 141; Пенко Атанасов - 137; Лъчезар Тошев - 132; Яне Янев - 130; Петър Курумбашев - 125; Ангел Найденов - 110; Димитър Горов - 103.

По време на мандата на 41-то Народно събрание

бяха отхвърлени 4 вота на недоверие и гласуван един вот на доверие.

На 1 октомври 2010 г. 76 народни представители от ПГ на КБ и ДПС внесоха искане за гласуване на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов "заради провала на политиката му в сферата на здравеопазването". На 8 октомври 2010 г. "за" вота гласуваха 70 депутати, 144 бяха "против" вота и подкрепиха кабинета, един депутат се въздържа.

На 10 юни 2011 г. 68 народни представители от ПГ на Коалиция за България и ДПС внесоха искане за гласуване на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов "заради провала на антикризисната политика на правителството и тежките последици за хората". На 17 юни 2011 г. вотът беше отхвърлен, като за вота гласуваха 70 депутати, 124 бяха против вота и подкрепиха кабинета, двама депутати се въздържаха.

На 18 юли 2011 г. 73-ма народни представители от ПГ на ДПС и Коалиция за България внесоха искане за гласуване на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов "за провала на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, отложеното присъединяване към Шенгенското пространство, полицейщината и нарушаването на основните човешки права." Вотът беше отхвърлен на 26 юли 2011 г., като 143 народни представители бяха против вота, "за" бяха 91 депутати, един се въздържа.

На 6 април 2012 г. 48 народни представители от ПГ на КБ и Атака внесоха искане за гласуване на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов за "спиране изграждането на АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика на България". Разисквания не бяха проведени и вотът не беше гласуван, тъй като 8 народни представители от ПГ на Атака оттеглиха подписите си.

На 19 юли 2012 г. 74 народни представители от ПГ на КБ, ДПС и независим народен представител внесоха искане за гласуване на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов за "провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи". На 26 юли 2012 г. вотът беше отхвърлен със 72 гласа "за", 136 "против" и двама "въздържал се".

В 41-то Народно събрание беше гласуван един вот на доверие по цялостната политика на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов. Предложението, проектът за решение и мотивите бяха внесени на 19 януари 2011 г. Разискването и гласуването на доверие на МС бяха проведени на 20 януари 2011 г., като 140 народни представители подкрепиха кабинета, 60 бяха против, а 14 се въздържаха.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 44 минути

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 45 минути

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 1 час

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 1 час

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 1 час

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 1 час

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 2 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 2 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 2 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 2 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Любопитно Преди 2 часа

Талантът на Криста не се разпростира само на клубната, театрална и фестивална сцена

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 3 часа

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 3 часа

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 3 часа

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт