Отново ръст на заразените с COVID-19 у нас, каква е ситуацията по света
Източник: iStock/Getty Images
63

51 от изследваните през изминалото денонощие 1794 проби са с положителен резултат. Това показва Националната информационна система.

Това е ръст на регистрираните случаи, сравнено с 15 юни, когато бяха отчетени само 24 нови случая на коронавирус. През изминалия уикенд пък бяха отчетени съответно - 105, а след това 75 положителни проби. 

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Варна - 1; Велико Търново - 1; Добрич - 1; Кърджали - 1; Кюстендил - 3; Пазарджик - 2; Плевен - 7; Пловдив - 1; Разград - 1; Сливен - 8; София област - 2; София град - 16; Стара Загора - 3; Шумен - 3; Ямбол – 1.

Едва 2% от българите имат антитела срещу коронавируса

Потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 3341, като към момента 1381 от тях са активни. 1784 са излекуваните лица, от които 54 са регистрирани през последното денонощие.

С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 253 пациенти, 14 от които са настанени в интензивни отделения и клиники.

Лекар от ВМА стана доброволец, пребори COVID-19 и дари кръвна плазма

Според Националната информационна система лицата-медицински персонал, при които е констатиран новият коронавирус, са 322. Четири нови случая са установени за последните 24 часа, като един е на лекар, а три – на медицински сестри.

Пациенти с коронавирус доброволно напускат болницата в Шумен

Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 176. За изминалото денонощие са регистрирани 2 нови случая. Касае се за:

Мъж на 41 г. с пневмония и белодробна дихателна недостатъчност;

Жена на 82 г. с множество придружаващи заболявания.

Главният архитект на Община Благоевград е с коронавирус

Сградата на община Благоевград е затворена за граждани, след като се установи коронавирусна инфекция при главния архитект на общината, каза кметът на Благоевград Румен Томов, предаде БТА. Арх. Васил Тинчев е настанен в инфекциозното отделение на благоевградската болница с бронхопневмония, а резултатът от първият PCR тест е положителен.

Полиция и карантина в Буковлък, нови случаи на COVID-19

Вчера вечерта всички кабинети и помещения в сградата на общинската администрация са били дезинфекцирани, каза още кметът на Благоевград. Установени са контактните лица на арх. Тинчев, взети са им проби, а резултатите ще са ясни до края на днешния ден, посочи Румен Томов.

Сградата на общината ще бъде затворена само днес, докато се изясни каква е ситуацията с разпространението на вируса, отбеляза кметът на Благоевград. Румен Томов посочи, че ако има заразен служител или служители, те ще бъдат поставени под карантина. Останалите ще бъдат отново на работа от утре с обичайното си работно време. Кметът на Благоевград увери, че дезинфекция на сградата на общината се прави по няколко пъти на ден, с цел осигуряване безопасност и спокойствие за гражданите.

СЗО: Бъдете подготвени, дневно отчитаме над 100 000 нови случая на коронавирус в света

Ето каква е ситуацията по света:

Броят на потвърдените случаи на коронавирус по света надхвърли 8 милиона, като повече от половината от тях са в Европа и САЩ, показват данните на агенция "Франс прес" към 22 часа по Гринуич, предаде БТА.

Заразените са най-малко 8 000 202, като 435 176 от тях са починали.

Ананиев издаде 4 заповеди за извънредната епидемична обстановка

Европа е най-засегнатият континент с общо 2 417 902 заразени и 188 085 смъртни случая, а САЩ са страната с най-голям брой потвърдени случаи (2 110 182) и починали (116 081).

Рязък спад на новите случаи на коронавирус, още 2 починали

АФП отбелязва, че в последните 8 дни са регистрирани над един милион нови случаи, което е само част от реалния брой заразени, тъй като много страни извършват тестове само на тежките случаи или имат ограничени възможности за установяване на заразата.

Латинска Америка и Карибите надхвърлиха прага от 80 000 смъртни случая, свързани с коронавируса, като половината от тях са в Бразилия. Общо 80 505 души са починали от COVID-19 в района и 43 959 от тях са в Бразилия. Заразените в страната са над 1,68 милиона.

Случаите на COVID-19 може да достигнат петцифрено число

Мексико е втората страна след Бразилия по брой на починалите (17 141), а Перу е страната в Латинска Америка с най-много заразени (229 736) след Бразилия. Чили удължи с три месеца обявеното заради коронавируса бедствено положение.

Оздравелите към момента по света са към 3,6 милиона души.

На Балканите:

Албания и съседно Косово отчетоха рекорден брой нови случаи на коронавируса, което породи опасения от връщане на карантинните мерки, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Какво знаем за новото руско лекарство срещу коронавирус

Албанските здравни власти съобщиха вчера за 69 нови заразени, най-големия брой досега. Това са хора, които работят в различни компании и държавни служби. Властите отново призоваха населението да спазва социална дистанция, да носи предпазни маски и да си мие ръцете, а също да извършва редовна дезинфекция и проветряване на помещенията.

Албания отмени всички ограничителни мерки с изключените на тези за обществения транспорт и масовите събирания за спортни, културни или развлекателни дейности. По данни от вчера в Албания са регистрирани 1590 заразени и 36 смъртни случая. 

Рекорден брой заразени с коронавирус в Северна Македония

В съседно Косово властите огласиха вчера 129 нови случая на коронавирус. Те призоваха да се затворят всички работни места, където са установени случаи на зараза и обявиха, че носенето на маски е задължително. В Косово има 1615 потвърдени случая на вируса, като 33-ма от заразените са починали.

Отново случаи на COVID-19 в Нова Зеландия

За първи път от три седмици Нова Зеландия съобщи за нови случаи на COVID-19, предаде ДПА.

СЗО: Ситуацията с COVID-19 се влошава

Седмица след като правителството обяви, че страната се е преборила със заболяването, министерството на здравеопазването разпространи кратко изявление, в което потвърди два нови случая - хора, които са се върнали от неотдавнашно пътуване до Великобритания. Двата случая са свързани, посочи ведомството.

Лекарка с коронавирус лъгала за контактните си лица, заразила 11 души в Кърджали

На 8 юни Нова Зеландия отмени повечето въведени заради коронавируса ограничения. Остава в сила само стриктният граничен контрол. Всички, влизащи в страната, биват поставени под задължителна двуседмична карантина. След това им се прави тест и ако той е отрицателен, те могат да се върнат при близките си.

Китай:

Шанхай ще поставя под 14-дневна карантина всички, които пристигат в страната от райони със среден до висок риск от COVID-19 в Китай, съобщи представител на градските власти на фона на опасения от нов взрив на болестта заради огнище в Пекин, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

"Дойде ли втора вълна, няма да оцелеем"

Китай съобщи днес за 27 нови случая на зараза с коронавируса в Пекин, където беше затворен още един пазар, както и седем жилищни района около него, посочва агенция "Франс прес".

В последните пет дни в китайската столица са регистрирани общо 106 нови случая.

Коментари 63
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

63 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 7 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 10 минути

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 1 час

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 3 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете