COVID19 - ситуацията на Балканите
Източник: iStock
31

/СГ/Година след като Световната здравна организация обяви пандемия от КОВИД-19, броят на заразените с коронавирус по света надхвърля 117,79 милиона души, а смъртните случаи, свързани с вируса, са над 2,61 милиона. САЩ остават страната с най-много потвърдени случаи на зараза - над 28,8 милиона, следвани от Индия (над 11,2 милиона), Бразилия (11,1 милиона), Русия (над 4,3 милиона) и Великобритания (4,2 милиона).

Ето откъде СЗО смята, че е тръгнал коронавирусът

Каква е ситуацията на Балканите?

Повечето балкански страни отчетоха през последната седмица увеличаване на броя на новите случаи на коронавирусна инфекция, както и на смъртните случаи. Част от страните въведоха нови ограничения на национално ниво, а други затегнаха мерките в отделни зони.

Една година след регистрирането на първия случай на коронавирусна инфекция в Турция на 11 март 2020 г. в страната са потвърдени общо 2 821 943 случая на заразяване, а 29 227 души са починали. Здравните власти предупредиха, че новите варианти на коронавируса се разпространяват бързо в период, когато Турция пристъпи към контролирана нормализация на живота.

Общо 41 488 случая на британски вариант на коронавируса са установени в 76 окръга, 61 случая на южноафрикански вариант - в 9 окръга, два случая на калифорнийски-нюйоркски вариант и един случай на бразилски вариант - в един окръг.

Нивото на запълненост на леглата в болниците е 52 процента, а на леглата в интензивните отделения - малко над 62 процента, по данни на здравното министерство.

От началото на ваксинационната кампания в Турция, започнала на 14 януари, са приложени близо 10,5 милиона дози от ваксината на китайската компания Синовак. Повече от 7,8 милиона души са получили първа доза от ваксината, а около 2,7 милиона - и двете дози.

Турция изисква от пристигащите в страната да представят отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пътуването. Това изискване не се отнася за деца до 6-годишна възраст, транзитно преминаващите през страната и шофьорите на товарни автомобили.

Цяла Гърция вече е в червената зона по отношение на разпространението на коронавируса, съобщават гръцките медии. През тази седмица страната отбеляза рекордни денонощни бройки заразени за тази година и едни от най-високите изобщо от началото на пандемията. Това помрачава надеждите за постепенно отваряне на търговията на дребно от 22 или 29 март, както беше планирано. Засега правителството не се е отказало официално от намеренията си, но бави решенията, докато се изясни общата картина. Остават строгите ограничения за придвижването. В червените зони гимназиите учат дистанционно, а в тъмночервените - всички училища. На Берлинското туристическо изложение обаче министърът на туризма Харис Теохарис заяви намерения страната да се отвори за туризъм от 14 май, ако ситуацията го позволява. Поставените ваксини надхвърлят 1,2 милиона, като близо 400 хиляди са получили и двете дози от ваксината.

Гърция изисква от българските граждани при влизане в страната отрицателен PCR тест, предварителна регистрация на пътуването, както и задължителна 7-дневна карантина.

Северна Македония въведе от 10 март полицейски час от 22.00 до 5.00 часа. Изключение се допуска за лицата, на които им се налага спешна медицинска помощ, хемодиализа и други.

Също на 10 март страната започна ваксинация с руската ваксина Спутник V. Предвижда се с първите 3000 дози да се ваксинират здравните работници. Вторите дози от ваксината се очаква да пристигнат най-късно до три седмици. На 10 март започна и прилагането на втората доза от ваксината на Пфайзер, 8000 дози от която бяха дарени от Сърбия. До края на месеца се очаква да пристигне и първата пратка от 21 060 дози ваксина, договорени директно от компанията Пфайзер.

Няма ограничителни мерки за български граждани при влизане в Република Северна Македония - не се изискват PCR тест, антигенен тест, няма карантина или предварителна онлайн регистрация.

В рамките на усилията за овладяване на ръста на новозаразените Румъния удължи с един час интервала, в който се ограничава движението през нощта. По този начин излизането от дома без основателна причина вече е забранено от 22.00 до 5.00 часа, а не от 23.00, както беше досега. Букурещ и окръзите Тимиш, Илфов, Клуж и Брашов се намират в т.нар. "червен сценарий", след като нивото на заразяване с коронавируса превиши 3 на хиляда жители. Този сценарий предвижда затваряне на ресторантите и кафенетата на закрито, както и на театрите, кината и игралните зали. Западният град Тимишоара и няколко съседни населени места бяха поставени под карантина, след като нивото на заразяване достигна 7 на хиляда жители.

От 6 март Румъния включи България в списъка на страните от т. нар. "жълта зона". Това означава, че пристигащите от България трябва да представят негативен ПСР тест, направен до 72 часа преди пътуването, и подлежат на 10-дневна домашна карантина след пристигането си в Румъния. Ако престоят е до три дни и е представен отрицателен тест, карантина не се налага. В случай че пристигащите от България не представят такъв тест, те подлежат на 14-дневна карантина. Не се изисква тест от деца до три години и от транзитно преминаващи българи, ако напуснат страната в рамките на 24 часа от влизането, както и от трансграничните работници.

До момента в Румъния срещу КОВИД-19 са ваксинирани 1 336 827 души, от които 653 897 с първата доза и 682 930 - с двете дози от ваксината. В понеделник румънските здравни власти премахнаха възрастовото ограничение до 55 години за прилагане на ваксината на АстраЗенека.

Столицата на Босна и Херцеговина Сараево влиза в локдаун този уикенд /13 и 14 март/ за първи път от миналия май в опит да се пребори с нарастването на новите случаи и препълването на болниците. Градът ще бъде частично затворен в събота и неделя, и само магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите ще останат отворени.

В Сараево на 10 март започна процесът на ваксиниране против коронавирус на медицинския персонал с ваксини от АстраЗенека, дарени от президента на Сърбия Александър Вучич. По данни на Института за обществено здравеопазване АстраЗенека е единствената ваксина, получена от Федерацията, и е предназначена за здравните работници. Босна и Херцеговина още не е получила ваксина, договорена с механизма Ковакс. Според договора страната трябва да получи чрез този механизъм 153 600 дози ваксина от АстраЗенека и 23 000 дози от Пфайзер/Бионтех.

На 8 март в босненската Република Сръбска пристигна нова пратка от 20 000 дози руска ваксина Спутник V. Първата доставка от 20 000 дози Спутник V пристигна в Република Сръбска на 1 март.

На 9 март Босна съобщи за рекорден брой смъртни случаи в резултат на КОВИД-19.

Българските граждани, пътуващи за Босна и Херцеговина, трябва да представят PCR тест с отрицателен резултат, направен до 48 часа преди влизането на територията на страната.

Черна гора забрани работата на търговските центрове, пунктовете за спортни залагания и фитнес центровете в общините, които имат 14-дневна заболеваемост над 800 на 100 000 души, както и излизането от границите на тези общини. Тези мерки се отнасят за 11 общини, включително столицата Подгорица, в които се забранява работата на заведенията, освен хотелските, които ще обслужват само гости на хотела, а всички ученици преминават на дистанционно обучение.

Границите със Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Албания остават отворени въпреки призива на президента Мило Джуканович за затварянето им. Пристигащите със самолет или по море трябва да представят негативен PCR или антигенен тест, направен преди не повече от 48 часа, или позитивен серологичен анализ за антитела, не по-стар от 1 месец.

На 8 март Черна гора съобщи за рекорден брой смъртни случаи в резултат на КОВИД-19.

От 13 март българските граждани ще могат да влязат в Черна гора с PCR тест, антигенен тест или удостоверение за ваксинация. Изискванията не се прилагат за деца до петгодишна възраст, както и за транзитно преминаващи пътници и водачите на пътнически и товарни превозни средства.

Словения удължи до 16 април срока на действие на противоепидемичния режим, който е в сила от 19 октомври 2020 г. Забранени са обществените мероприятия с участието на над 10 души, затворени са ресторантите и баровете. Работата на всички останали обществени заведения е разрешена само при условие за тестване на персонала всяка седмица. Посетителите на ски курортите са задължени да представят отрицателен резултат от тест за коронавирус, изпълнен през последните седем дни. От 21.00 до 06.00 часа е в сила полицейски час.

Поради влошената епидемична ситуация жителите на крайморския район Обално-Крашка не могат да го напускат без основателна причина. В района на Посавието и в югоизточна Словения, където санитарната ситуация е по-добра, е разрешена работата на терасите на кафенетата.

Българските граждани, пътуващи в Словения, трябва да представят негативен резултат от PCR тест, не по-стар от 48 часа преди влизане в страната или бърз антигенен тест, не по-стар от 24 часа. Влизане без карантина е възможно и за всички, които представят доказателства, че са ваксинирани с две дози или са преболедували Ковид-19 преди не повече от шест месеца.

Броят на новозаразените с коронавирус в Хърватия е нараснал с 25 процента през последната седмица и действащите мерки срещу КОВИД-19, които бяха въведени от 1 март, ще бъдат продължени и след 15 март, съобщи Кризисният щаб на страната. На 11 март в Хърватия бяха регистрирани 777 нови случая на коронавирусна инфекция, като броят на активните случаи е нараснал с 19 процента спрямо миналата седмица, а този на хоспитализациите - с 18 на сто, съобщи здравният министър Вили Берош.

В Хърватия досега са пристигнали 408 270 дози ваксина срещу КОВИД-19, а 288 982 дози вече са приложени, като малко над 158 000 души са получили първата доза, а над 65 000 - и двете дози. Общо 73 078 дози са били поставени на здравните служители, като 10 316 души са получили първата доза, а 31 381 - и двете дози. До края на март страната очаква допълнителни 335 106 дози ваксина, съобщи здравният министър.

Българските граждани могат да влизат в Хърватия с отрицателен PCR тест, направен 48 часа преди влизането на територията на страната, и след предварителна онлайн регистрация.

Албания ще получи първите 38 400 дози от ваксината на АстраЗенека днес. Ваксините ще бъдат използвани за имунизация на учителите в страната.
До 11 март в Албания са направени 21 619 ваксинации, според данни на здравното министерство. Продължава ваксинацията на здравни служители и възрастни хора с препарата на Пфайзер/Бионтех.

Министърът на здравеопазването Огерта Манастирлиу заяви, че над 16 000 здравни служители вече са имунизирани, като ваксинацията на тази категория е почти завършена. Ваксинирани са също над 4000 лица над 80-годишна възраст и обитатели на домове за възрастни.

Манастирлиу заяви, че резултати от лабораторни изследвания са показали, че британският вариант на вируса циркулира в страната от януари-февруари.
Остава в сила наложеният в страната полицейски час от 20.00 до 6.00 часа.

Българските граждани пътуват свободно в Албания без изисквания за PCR тест или карантина.

На 11 март в Сърбия са регистрирани 4595 нови случая на коронавирус от направени 17 049 теста, с което общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 503 291. Ваксинацията в Сърбия започна на 24 декември и вече са поставени 1 827 340 дози ваксини, като 666 146 души са получили втора доза. Сърбия разполага с четири различни ваксини - Пфайзер/Бионтех, Спутник V, Синофарм и АстраЗенека.

Очаква се по-късно днес Кризисният щаб на страната да обяви нови противоепидемични мерки. За момента няма полицейски час, а от 5 март през уикенда се затварят магазини и заведения, като в събота всички магазини работят до 12 часа, а от 12 до 6 часа сутринта в понеделник работят само магазините за хранителни стоки, лекарства и горива. Средните училища преминаха на дистанционно обучение.

Сърбия не изисква от българските граждани да представят отрицателен PCR тест при влизане в страната.

Косово потвърди 632 нови случая на КОВИД-19 на 11 март и осем смъртни случая. Броят на жертвите в страната от началото на пандемията достигна 1682, а на заразените - 75 380. Около 345 000 са тествани. Оздравели са общо 63 380 души. Активните случаи в страната в момента са 10 318.

Българските граждани, пътуващи в Косово, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването, или в противен случай подлежат на седемдневна карантина.

Скок на заразените на Балканите, по-строги мерки

Гърция ускорява "Операция свобода"

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Големи ползи от коридора на НАТО през България

Големи ползи от коридора на НАТО през България

България Преди 6 часа

Този тип коридори за военна мобилност са тясно свързани с транспортните коридори

ЕС заплаши Meta с допълнителни наказателни мерки заради личните данни

ЕС заплаши Meta с допълнителни наказателни мерки заради личните данни

Свят Преди 11 часа

Системата на Meta означава, че потребителите трябва да плащат, за да избегнат събирането на данни

Над 700 седмокласници остават извън второ класиране за гимназия в София

Над 700 седмокласници остават извън второ класиране за гимназия в София

България Преди 11 часа

Кастрева: Класираните ученици не трябва да губят време

Проверка в затвор в РСМ разкри: затворници безпроблемно излизат и се връщат

Проверка в затвор в РСМ разкри: затворници безпроблемно излизат и се връщат

Свят Преди 12 часа

Първата проверка за последните 7 години разкри сериозни нередности в затвора „Скопие”

Galaxy Z Fold6 и Galaxy Z Flip6: Отличници на Samsung

Galaxy Z Fold6 и Galaxy Z Flip6: Отличници на Samsung

Технологии Преди 12 часа

Сгъваемите смартфони стават все по-добри

<p>От затворническа килия към лукс &quot;5 звезди&quot;</p>

Превръщат 115-годишен затвор в Япония в луксозен хотел

Любопитно Преди 12 часа

Една от културните забележителности в страната е в етап на любопитна реновация

Може ли Камала Харис да победи Доналд Тръмп?

Може ли Камала Харис да победи Доналд Тръмп?

Свят Преди 12 часа

Ето какво показват социологическите проучвания

Стажът във Vivacom: Менторите не показват пътя, а вдъхновяват младежите сами да го открият

Стажът във Vivacom: Менторите не показват пътя, а вдъхновяват младежите сами да го открият

Любопитно Преди 12 часа

Вижте кариерното развитие на двама ментори, стартирали от стажанти в компанията

<p>Знаехте ли за този забавен факт, когато сте офлайн</p>

Dinosaur Game: Тази игра ще ви избави от скуката, когато сте офлайн

Свят Преди 12 часа

"Идеята за „безкраен бегач“ се роди в началото на 2014 г.“, спомня си Себастиен Габриел, дизайнер в Google

<p>Ако не си посрещал изгрева там, не знаеш какво е парти</p>

Ако не си посрещал изгрева със Solar Summer поне веднъж, не знаеш какво е парти култура

Любопитно Преди 13 часа

След няколкогодишно прекъсване Yalta Club w/ Solar Summer се завръщат в Слънчев бряг

<p>&quot;Семейство Симпсън&quot; познаха отново!</p>

"Семейство Симпсън" предсказа президентската кандидатура на Камала Харис?

Любопитно Преди 13 часа

Фенове сравниха Камала Харис с президентския образ на Лиса от зловещ епизод от 2000 г.

Коки Бенет - папагалът, живял 120 години (СНИМКИ)

Коки Бенет - папагалът, живял 120 години (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Папагалът е починал на 26 май 1916 г., сочат доклади от онова време

Дъщерята на Христо Стоичков сключи брак на тайна церемония

Дъщерята на Христо Стоичков сключи брак на тайна церемония

Любопитно Преди 13 часа

Мика Стоичкова каза "да" на любимия си Мартин Трайков

Чакъров: ДПС е готово да говори за трети мандат, ако ни поканят

Чакъров: ДПС е готово да говори за трети мандат, ако ни поканят

България Преди 13 часа

Джевдет Чакъров: Единствено с Възраждане не бихме водили разговори

<p>&quot;Искам да ви кажа, че те се готвят за военен конфликт&quot;</p>

Вучич: НАТО бързо се подготвя за потенциална война с Русия

Свят Преди 13 часа

Напрежението между Русия и Запада остава високо по време на инвазията на Путин в Украйна