Орешарски: Има манипулативни обвинения заради "Южен поток"
Източник: Елена Героска, БГНЕС
478

Н еблагоприятното развитие на "Южен поток" е загуба за Европа, региона и най-вече за България. По темата обаче има манипулативни обвинения. Това заяви бившият премиер Пламен Орешарски в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

Той поясни, че "Южен поток" е бил важен геостратегически и икономически проект за нас и с основание доминират мнения на разочарование от неговото прекратяване. 

Експремиерът смята, че сред мненията по темата има и манипулативни обвинения за стореното от кабинета, който той ръководи, и затова даде няколко разяснения.

Той припомня, че в официалното писмо на Европейската комисия от началото на юни тази година са били визирани три спорни действия:

- Определяне на "Южен поток България" за проектант, оператор и собственик на тръбопровода;

- Компетентност на България да сключи междуправителственото споразумение;

- Възложените от "Южен поток България" поръчки.

"Без да влизам в спор относно юридическите аргументи на Комисията, само ще отбележа, че нито едно от тези действия не са предприети в периода 2013-2014 година. Дори единствената проведена процедура по избор на изпълнител в края на 2013 и началото на 2014 година следва правилата на проведени такива в предходни години, т.е. ако тя е грешна, значи е следвана утвърдена вече грешна практика, а не е нов подход, сътворен от висшата администрация на това правителство", заявяви бившият премиер по повод опитите за внушения, че непрозрачни действия на кабинета "Орешарски" били причина за критики от ЕК.

Като втора точка Орешарски разясни твърдението, че проектът е бил спрян още в средата на настоящата година от предходното правителство.

"Действително, в качеството ми на министър-председател се разпоредих да се преустановят временно нови тръжни процедури и съответните стопански ръководители да се въздържат от сключването на нови договори до изясняване с Комисията на спорните тълкувания за визираните от нейни служители т.нар. нарушения. Сторих това в пълно съответствие с призива на Комисията и в обхвата, който бе отбелязан в заключението на цитираното официално писмо", посочи бившият премиер.

Той допълни, че в същото време експерти на икономическото министерство и на БЕХ са провели срещи в Брюксел и са изложили аргументите на българската страна относно това защо визираните от Комисията бележки не са издържани.

Орешарски подчерта, че е бил изпратен и официален отговор на писмото на ЕК, за да се стопира още на този етап санкционната процедура. Запознати със ситуацията са били и партньорите от руска страна. В същото време не са били спрени никакви други дейности по подготовката на изпълнението на проекта.

„По обясними причини, не бих могъл и не намирам за основателно да коментирам доколко следващите, вече, две български правителства са продължили усилията да защитят българските аргументи пред ЕК. Вярвам, че са работили в тази посока“, пише още Орешарски.

Той подчерта, че през втората половина на 2013 и първата половина на 2014 година действията по изграждането на "Южен поток" са били ускорени, като инкасираното изоставане е било преодоляно по признание и на руската страна.

"Развитието в последните няколко месеца е завършило с разочароващ резултат- по моя оценка, в резултат на много и комплексни по характер фактори, част от които бяха налице още от началото на тази година", заяви Орешарски.

В събота пред радио К2 премиерът Бойко Борисов коментира, че от това, което е установил в Брюксел, може да каже, че правителството на Пламен Орешарски е спирало проекта "Южен поток", правило е процедури, които не са били одобрени и са "видно неправилни".

Междувременно бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ, който сега е председател на енергийната комисия в парламента, също коментира темата "Южен поток" пред БНР.

"Не мисля, че бихме могли да направим много, за да променим решението на основния акционер за „Южен поток“. При положение, че основният акционер се е отказал от своето инвестиционно намерение, ние няма какво толкова да направим", заяви Добрев.

Според него освен самото спиране на "Южен поток" няма да има други последствия върху другите ни енергийни взаимоотношения с Русия. Той е категоричен, че страната ни няма да спре да получава приходи от транзита на газа, защото договорът ни в тази посока е до 2030-а година. Договорът за доставка на газ е 10-годишен и е стартирал миналата година, като има клауза за автоматично подновяване, ако желаем това, добави той.

В отговор Драгомир Стойнев от БСП, който е член на енергийната комисия в НС, заяви, че промени в този договор не са правени.

"Проблемът е какво ще се случи след 2030-а г. /…/ Истината е, че "Булгартрансгаз" ще загуби приходи по простата причина, че ако сега Русия плаща на нас за транзита на газ до Гърция и Турция, с промяната, със заобикалянето на България вече Русия ще плаща на Турция, за да доставя газ на България и Гърция. Това означава, че след няколко години бъдещето на "Булгартрансгаз" – предприятие, което носи годишно около 100 млн. долара в бюджета на държавата, е поставено под въпрос. Това означава и загуба на работни места", заяви Стойнев.

"Тук въпросът е геополитически. С това решение на Русия вече се засилва ролята на Турция не само в региона, а ролята ѝ относно доставките на природен газ за Европа. ЕК трябва да е наясно, че се сформира много сериозен съюз на база енергийните ресурси между Русия и Турция. Тук не става дума само за проекта "Южен поток". Ще става един газоразпределителен център, една сила, която ще даде възможност на Турция да бъде един силов играч относно бъдещи преговори между Турция и ЕК", допълни още той.

Стойнев е категоричен, че България е коректен партньор. По думите му, никога Русия не е споменавала за заобикаляне на страната:

"Нещо се е случило по време на служебното правителство, за да се вземе това решение. Г-н Щонов даде отговор преди няколко дни, че именно той с неговото писмо, което официално е изпратено до "Газпром", дефакто е спрял проекта", заяви Стойнев.

Добрев обаче е категоричен, че не трябва да се хвърля вината върху служебното правителство. Той подчерта, че към 2030-а г. България ще добива собствен газ и дори можем да изнасяме газа, който е извън нуждите ни. Той посочи и друг много важен проект – газа от Каспийския регион.

"Ние наистина ще взимаме газ към 2020-а г. от Гърция, но това няма да е руски газ, а газ от Каспийския регион4, коментира депутатът.

"Не мисля, че нещата трябва да се драматизират. Аз не виждам нищо драматично да е станало. Много по-важното за нас са българските находища, много по-важно за нас е да имаме алтернативен източник на газ, алтернативно трасе", допълни още той.

В събота шефът на "Газпром" Алексей Милер коментира какви са загубите на България от "Южен поток“.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Турция, че "в настоящите условия Русия няма да осъществява проекта "Южен поток". Той упрекна България, че не е дала разрешение за строителството на газопровода. Българските власти все още имат надежда, че проектът може да бъде осъществен.

Коментари 478
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

478 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 3 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 4 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 8 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 8 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 9 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 9 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 9 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 9 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 9 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 10 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 10 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 10 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 10 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 11 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 11 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща