4

И днес българи от цялата страна се обединяват, за да помогнат с каквото могат на бедстващи след ужасяващите наводнения в Североизточна България.

Писателят Христо Стоянов създаде собствена инициатива в помощ на бедстващите хора. Той отвори дома си и приюти хора, останали без дом заради наводнението, съобщава Нова ТВ.

Семейство Милчеви преживяват една кошмарна нощ, след като са хванати във водния капан с двете си деца - едното на 6, а другото на 12 години.

„Беше много страшно, защото се чувствахме и двамата безпомощни, виждайки от две страни огромни вълни идващи точно към нашата къща, виждайки как почва да се срутва оградата, идва кола върху къщата ни.

Не знаехме в следващият момент какво ще стане, в следващия момент какво ще дойде с тази вълна”, обяснява Татяна Милчева.

Трагедията на хората обаче отваря сърцата на добрите хора. Писателят Христо Стоянов решава да приюти в дома си семейство Милчеви.

„Веднага се разбрахме. Няма да стоят без ток. Качих ги в колата, после се върнах да помагам, утре пак ще се върна да помагам, защото нещо трябва да се прави”, обяснява Христо Стоянов. 

Разчистващите и издирвателни дейности във варненския квартал „Аспарухово” са били прекратени през нощта и се възстановяват днес.

Към момента няма открити други тела, съобщиха за Агенция „Фокус” от ОДМВР – Варна.

Спирането на валежите е подпомогнало работата на екипите.

Има сигнали на граждани за още трима изчезнали души, предвид намереното 11-то тяло на жена.

Засега не е известно, дали намереното 11-то тяло е едно от трите, които се издирват – предстои да бъде идентифицирано.

Издирвателните дейности продължават в момента.

БЧК – Варна ще почиства улиците в засегнатия варненски квартал „Аспарухово” и кани всички желаещи да помогнат с доброволен труд.

Сборният пункт на БЧК на ул.”Братя Шкорпил” 3е бе в 09:00 ч.

Доброволците да бъдат с работно облекло, като предимство ще бъде ако участниците в акцията си носят ботуши и лопати. За тези, които нямат подходящо оборудване, спонсори на организацията осигуриха 300 комплекта ботуши и лопати.

Освен по улиците доброволческа маса ще бъде концентрирана и в наводнените домове.

След инструктажа има организиран транспорт от БЧК – Варна до район „Аспарухово”, но предимство ще бъде, ако доброволците идват със собствен превоз.

На следобедното заседание на Кризисния щаб при Областна управа – Варна бе взето решение да се изгради приемен и координационен пункт пред районната администрация на квартал „Аспарухово”.

На пункта ще дежурят денонощно доброволци и представители на БЧК, които ще насочват пострадалите към места за настаняване и медицински специалисти за оказване на помощ.

На място ще се раздават директно и хуманитарни помощи.

От БЧК – Варна информират, че необходимите хуманитарни материали, които гражданите могат да дарят, са дълготрайни храни: консерви, варива, олио, сухари, бисквити, пакетирани продукти, които не изискват съхранение в хладилник; както и санитарни материали: тоалетна хартия, памперси, мокри кърпи, дезинфектанти.

Всички продоволствия за Кризисния пункт ще бъдат пренесени с транспортна колона, която тръгва в 18:45 ч. от сградата на БЧК – Варна, ул.”Братя Шкорпил” 3.

Междувременно стана ясно, че към момента са събрани 416 хил. лв. за бедстващите в Североизточна България чрез дарения с есемес DMS VARNA на 17 777.

Малко преди 9:00 ч. от паркинга на Нова ТВ тръгна и бус с помощи за хората от Варна, Добрич и засегнатите райони.

Този бус ще прекоси България, за да събира помощи от цялата страна. Самир Сами е инициаторът на тази идея. Телефонът за връзка с него е 0898 47 00 15 – той ще очаква обажданията на всички, които могат да помогнат по пътя си от София до Варна и Добрич.