Отново наводнения след проливни дъждове
Наводнения от проливните дъждове имаше по-рано тази седмица и в община Златица   
Източник: БГНЕС
31

Б лизо 200 проишествия, свързани с проливните дъждове, са блокирани през изминалото денонощие от екипите на пожарната.

Най-сложна остава ситуацията в област Монтана - в Берковица, с. Говежда, с. Дълги дел, с. Бързия и с. Гаврил Геново. Към момента в посочените села няма електрозахранване.

Излезли от коритата са реките Берковска и Чипровска Огоста. Получени са над 120 сигнала за наводнени мазета, къщи, дворове и пътни участъци.

В засегнатите общини работят 15 екипа с 130 пожарникари и спасители, сформирани са и работят общинските щабове, като чрез тях е мобилизирана и допълнителна техника от граждани и фирми.

За момента няма пострадали хора. Евакуирани са 7 души от жилищни сгради в Берковица, 17 жители на с. Говежда, и 5 – на с. Гаврил Геново. В град Берковица от водата са разрушени 2 къщи. Нанесени са значителни щети по улиците в града. Наводнени са много жилищни и обществени сгради.

Близо 152 литра дъжд са се изсипали през изминалото денонощие в с. Говежда, което се намира в района около Берковица, 

близо 50 литра на квадратен метър дъжд са паднали в Берковица, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В Чипровци, което е близо до Берковица, са паднали 64 литра дъжд на квадратен метър.

В Чирпан са паднали 61 литра дъжд на квадратен метър. В Шумен са се изсипали 48 литра на квадратен метър, във Враца-44 л/кв. м, 41 литра на квадратен метър пък са паднали във Видин.

От НИМХ съобщиха, че днес все още ще има превалявания в Северозападна България. Дъжд се очаква и утре, но по-малко от днес.

Виж подробна прогноза за времето в Sinoptik.bg

Извършва се постоянно наблюдение на реките, язовирите и другите водоеми в Монтанска област. Към момента не е постъпвала информация за критично състояние на язовири и водни съоръжения. Със заповед на кмета е обявено

бедствено положение в гр. Берковица,

въведен е планът за защита при наводнения в гр. Чипровци. Със заповед на областния управител на Монтана е въведен в действие плана за защита при наводнения.Към момента ситуацията е овладяна. Екипите продължават да извършват аварийно-възстановителни работи.

Вследствие на силните валежи е обявено бедствено положение в община Георги Дамяново,

област Монтана. Без електрозахранване са около 3000 клиенти на ЧЕЗ от всички населени места в общината, съобщиха от пресцентъра на компанията. Придошлата река е наводнила трафопост в Берковица и 300 абонати са останали без ток.

Аварийни екипи на ЧЕЗ, съвместно с представители на Гражданска защита и Областната администрация, правят опити да преминат през наводнените участъци и да започнат ремонтни дейности. Служители на компанията ще работят без прекъсване докато не бъде възстановено нормалното електрозахранване врайона, увериха от ЧЕЗ. 175 обучени аварийни групи се грижат за сигурността на електроподаването в Западна България. Във връзка с прогнозите за продължаващи дъждове е осигурено мобилизирането на допълнителни аварийни екипи.

Вчера към 19.26 часа е получено съобщение за

преливане на р. Тича, преминаваща през с. Тича, Сливенска област.

Вследствие на голяма приливна вълна, реката е излязла от коритото си и е наводнила 10 къщи и автосервиз. Получен е и сигнал за изчезнали деца, които по-късно са открити и предадени на родителите. Правени са опити за евакуация на района около коритото на реката, но живущите там са отказали.

Екипи на РСПБЗН – Котел са извършили отводняване на жилищни и помощни постройки.В момента обстановката е нормализирана, като нивото на водата все още е високо. Днес ръководните органи на община Котел ще предприемат мерки по почистване коритото на р. Тича с тежка техника.

Постъпили са и сигнали за 10 наводнени къщи в с. Здравец и с. Лъвино, област Разград,

пътят между с. Лъвино и с. Капиновци е залят. В момента се извършва проверка на стената на яз. Владимировци, община Самуил. По сигналите работят 5 екипа. Обстановката към момента се нормализира.

Обстановката в област Враца също е усложнена,

като в момента УПБЗН - Роман участва в ликвидирането на сигнал за наводнена улица на гара Струпец. Наводнени са около 20 дворове и къщи. Привлечен е багер за прокопаване на канал за оттичане на водата от улицата. Няма застрашени хора.

В оперативния център на врачанската пожарна са получени 4 сигнала за наводнени 3 мазета в Мездра и едно в детска градина. В гара Срупец, община Роман, от падналите валежи е наводнена ул."Васил Левски", пострадали са около 20 дворове и къщи. От тях 5 са обитаеми. Прокопани са канали за оттичане на водата. След спиране на валежите и оттичане на водата, ще започне отводняването на имотите.

Снощи към 21.30 ч. е получено съобщение за

наводнени къщи в с. Горна Росица, община Севлиево

след излизането на водите от местно дере, е залята част от населеното място, засегнати са общо около 100 жилищни сгради, стопански постройки и дворове. Екипи на пожарната са евакуирали и спасили 10 човека от 4 жилищни постройки и от заведение за обществено хранене. Сформиран е щаб от ръководството на РДПБЗН, органите на полицията и местната изпълнителна власт. Проведено е оповестяване за опасностите от възникналата ситуация. Няма загинали, пострадали или бедстващи хора. Обстановката в населеното място е нормализирана, спасителните екипи продължават работа по отводняване и разчистване на засегнатите имоти.

Два часа продължи поройният дъжд в Бургас. Заради наводнените улици бяха спрени тролеите, а автобусите на градския транспорт се движеха с голямо закъснение

​Най-тежка е ситуацията в района на гарата и в квартал "Акациите", където има наводнени приземни етажи на къщи. В областната управа засега няма постъпили сигнали за бедстващи хора.

Отсечката от главен път Бургас – Созопол беше затворена от пътен участък кв. "Крайморие" до Черноморец, заради прииждане на речен поток в района на парк "Росенец", съобщиха от ОД на МВР – Бургас Движението в двете посоки бе блокирано за кратко, след което трафикът възстанови нормален ритъм

Повече от 2 часа 50 души са останали блокирани на остров Света Анастасия край Бургас В крайна сметка кораб е успял да акостира на острова и хората вече пътуват към Бургас. Заради намалена видимост пристанището е затворено за маневри на кораби и лодки.

Двуметрова приливна вълна заплашва да наводни дуловското село Долец

Две къщи в дуловското село Долец са с наводнени дворове, още 13 къщи в ниската част на селото са застрашени от заливане след вчерашните валежи в района. Под вода са десетки декари със земеделска продукция в долината на входа на селото. Дълбочината на образувалия се водоем вече е над 2 метра и продължава да нараства.

Според кмета на община Дулово Юксел Ахмед водата идва от язовир в разградското село Владимировци. През нощта в района са паднали над 70 л дъжд на кв. м. и се наложило язовирът да бъде изпуснат през преливника. Всичката вода, която се стича по хълмовете върви към село Долец, което се намира в най-ниската точка на района.

Още в 3 ч. през нощта кметът на Долец Нихат Сали е обиколил семействата в застрашените къщи, за да предупреди за приливната вълна. Хората са разтревожени и уплашени, а някой вече са натоварили част от покъщнината си на камиони, за да спасяват вещите си, ако водата залее селото.

Евакуирани хора засега няма, но всички са в готовност да напуснат домовете си при нужда. От рано сутринта работници с тежка техника, осигурена от общината в Дулово, строят диги с пясък и прокопават канал, с цел да се изведе водата извън селото и да се предотврати по-голямо бедствие. Въпреки това нивото на прииждащата вода продължава да се покачва.

Властите се опитват да предотвратят заливането на пътя към селото, който е единственият изход в случай, че се наложи евакуация. На мястото са шефовете на ОД на МВР Кристиян Петров и ОД Пожарна безопасност и защита на населението Румен Мъров, както и служители на полицията и на Гражданската защита. По техни данни силата на водата започва да намалява и се очаква в следващите няколко часа приливната вълна да се успокои.

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 1 час

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 1 час

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 2 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 2 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 8 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 9 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 10 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 11 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 12 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 12 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 12 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 13 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 13 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 13 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 14 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни