Атентатите в България
Храмът "Св. Крал" след атентата на 16 април 1925 г.   
Източник: Архив на Vesti.bg
27
С правка за извършените в България атентати през 20-и и 21-ви век, публикува днес БТА.

2 септември 1903 г. - избухва взрив на пътническия параход "Вашкапу", плаващ от Варна за Бургас. Загиват 28 души. Идеята за взрива е част от широкия план на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) за терористични акции в европейската част на Турската империя, разработен в началото на 1903 г. от Гоце Делчев и Михаил Герджиков.

31 януари 1915 г. - В Градското казино в София (днес Градска художествена галерия) е извършен атентат от професионални терористи на Младотурския комитет с цел България да се откъсне от Антантата.

24 май 1921 г. - в 11.15 ч. между улиците "Дондуков" и "Калоян" в София неизвестно лице хвърля бомба сред манифестиращите ученици за празника на светите братя Кирил и Методий. Тя избухва между редовете на "скаутите", деца на руски емигранти, и учениците от 3-та прогимназия. Ранени са 20 души. Извършителят на атентата остава неразкрит, въпреки че обявената награда за залавянето му достига 1 милион лв.

16 април 1925 г. - атентат в църквата "Свети Крал" (дн. "Света Неделя") в София.  Най-тежкият терористичен атентат в българската история, а по онова време и в света. Извършен е от Военната организация на БКП (т.с.), решена чрез масови атентати да провали правителството на Александър Цанков. На 14 април 1925 г. в прохода Арабаконак е извършен неуспешен опит за убийство на цар Борис Трети. Загиват Делчо Илчев и Петър Котев. Няколко часа по-късно в София е застрелян о.з. ген. Коста Колев - едни от основателите на Военния съюз и депутат. За нанасяне на удар срещу управляващите с цел физическото унищожаване на голяма част от тях по време на опелото на убития ген. Колев на 16 април в църквата "Свети Крал" (дн. "Света Неделя") в 15.30 ч. избухва мощен взрив. Църковният купол рухва върху присъстващите. Загиват над 150 души, около 500 са ранените. Няма убити членове на правителството. Цар Борис Трети не присъства (той е на траурната церемония на убития при Арабаконак Делчо Илчев). Тримата извършители начело с терориста-комунист Марко Фридман, са осъдени и обесени.

Взривяването на съборната църква е историческият факт, избран от гласувалите зрители на БНТ за най-важно събитие на ХХ век в деветата категория - "Атентати" на телевизионната игра "Българските събития на ХХ век" (vek.bnt.bg) през 2010 г.

30 юни 1948 г. - отвлечен е пътнически самолет "Юнкерс-52" на авиокомпания "ТАБСО" по линията София-Варна-Бургас. След като стига над Ямбол, се отклонява за Турция и каца на летището в Ишеликьой край Истанбул. На борда има 17 пътници, сред които народният представител Георги Георгиев, запасни военни, адвокати и индустриалци заедно със семействата си. Похитителите са бивши офицери, начело с полк. Страхил Михалакев. Убити са началникът на Българската гражданска авиация Борис Ганев и бордният радист Недялко Недялков. Техникът Панайот Мазнев е прострелян, пилотът е отстранен. Похитителите искат политическо убежище в Турция. В България са осъдени задочно на смърт.

24 май 1981 г. - Самолет, изпълняващ полет от Истанбул да Анкара, е отвлечен от четирима терористи-кюрди и каца в Бургас. Похитителите отправят искания към турските власти за незабавно освобождаване на около 50 техни съидейници от затвора, откуп 500 000 долара и публикуване на тяхно политическо възвание в няколко турски вестника. Заплашват със взривяване на самолета и разстрелване на американците, намиращи се на борда на самолета. След съвместна акция на българските и турските командоси единият от терористите е убит, а другите успяват да скочат от самолета, по-късно са заловени. Осъдени са на по три години затвор.

6 април 1984 г. - в 11.45 ч. бомба, поставена в колетна пратка, убива трима и ранява 9 души в пощата на Горна Оряховица. Заловен е атентаторът Пламен Пенчев, който признава, че е искал да взриви милиционерския началник в града.

30 август 1984 г. - 17.30 ч. в чакалнята на гара Пловдив избухва бомба. Загива един човек, 44 са ранени. Час по-късно избухва бомба на летище Варна. Загинали няма, ранени са 13 души.

22 ноември 1984 г. - около 23 ч. избухва самоделно взривно устройство, поставено в предверието на православната църква в с. Бенковски, Кирковска община. Няма жертви. Замисълът на терористите е да се предизвика намесата на Турция, за да докажат, че в България има турци, които са против подготвящата се смяна на имената. Обвиняемите Симеон Чавдаров (34 г.) и Юлиян Хубанов (30 г.) - работници в мините в златоградския клон на "Горубсо", и двамата от с. Горски извор, са осъдени на смърт, но са помилвании наказанието им е заменено със 17.5 и 18 г. затвор. През 1990 г. са освободени от затвора и заминават за Турция.

9 март 1985 г. - 21.31 ч., близо до гара Буново, Софийска област. Във влака по линията Бургас-София във вагона за майки с деца избухва бомба. Загиват 7 души, сред които две деца, осем са тежко ранени. Атентатът е извършен от Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Руменов Георгиев (Саафет Реджеб), които са арестувани на 13 август 1987 г. и са осъдени на смърт. Месец по-късно са разстреляни. Четвъртият участник - Севдалин Маджаров (брат на Елин), е осъден на 6 години затвор и освободен след 1989 г. Заловени са след самопризнанията на човека, направил взривното устройство, намерено на 31 юли 1986 г. на плажа на курорта "Дружба" (Св. Константин) край Варна, което не успяло да се взриви поради блокиране на часовниковия механизъм.

9 март 1985 г. - 22.03 ч. в сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен избухва взрив. Загинали няма, ранени са 14 души.

7 юли 1987 г. - българските турци Никола Николов, синът му Орлинот Дулово и Невен Асенов от с. Боил, Силистренско, които искат свободен път до Турция през Малко Търново, отвличат в Толбухин (дн. Добрич) братовчедите Дарин Христов (12 г.) и Николай Петков(15 г.) за заложници. На 8 юли пред хотел "Интернационал" на Златни пясъци похитителите взривяват три гранати. Ранени са трима души. Обградени в засада от специалните части, те се оттеглят в осигурения им коридор към турската граница. При устроена засада на 9 юли на 3-4 км след гр. Мичурин (дн. Царево) колата на терористите се блъска в бронираната машина на специалните части и намиращите се в нея гранати и експлозиви се взривяват. Децата са ранени, терористите Никола и Невен загиват,а Орлин е осъден на смърт и разстрелян.

9 февруари 1991 г. - през декември 1990 г. в Националната служба за защита на Конституцията (контраразузнаване) е получен сигнал за подготвян терористичен акт на 9 февруари 1991 г. в 9.30 ч., когато е трябвало да бъдат взривени хотел "Шератон", "Интерпред", американското посолство и японския хотел "Ню Отани". Атентаторите са 10 души от 5 различни държави. В групатае имало бойци от японската "Червена армия". Терористите са прихванати в хотел "София" малко преди да осъществят плановете си.

9 юли 1995 г. - в 00.02 ч. избухва бомба пред редакцията на в. "Марица" в Пловдив, поставена пред стаята на портиера. В сградата освен редакцията на в. "Марица" се помещават и в. "Неделен новинар", заложна къща "Хермес", държавната фирма "Трибор-П 61" ООД и строителните фирми "Коларов" и "Вагнер".

17 юли 1996 г. - в 00.12 ч. е извършен терористичен акт на територията на търговския център в подлеза на НДК. Взривното устройство е било с тротилов еквивалент 2,5 кг и е било поставено на площадката между билетния център и магазина за сувенири. Жертви и пострадали няма. Нанесени са значителни материални щети на 15 магазина. Съществуват около 15 версии за атентата.

6 декември 1996 г. - около 1,20 часа в предверието на Голямата джамия в Казанлък избухва взривно устройство. Жертви няма, разбити са вратите и витражите. Това е втори атентат срещу казанлъшката джамия през последните два месеца.

30 април 1997 г. - между 15,15 ч. и 15,30 ч. при рутинен оглед на охраняемо място по пътя на кортежа на президентите на България и Румъния Петър Стоянов и Емил Константинеску в електрическо табло срещу полицейската будка на кръстовището преди аерогарата в София е намерено самоделно взривно устройство, което е обезвредено. Бомбата, заложена от неизвестни терористи, е била годна за задействане и способна да нанесе големи поражения в радиус от 100 м. В хода на разследването отпада версията за атентат срещу президентите и най-вероятна е версията за битов тероризъм.

17 януари 1998 г. - Бомбена експлозия пред в. "Труд" в София. В 23.10 ч. е избухва взривно устройство, поставено пред сградата на бул. "Дондуков" 52 на "Медиа" холдинг (днес сграда на НАП). Жертви и пострадали няма. Изпотрошени са стъклата на сградата до втория етаж, на магазините, ресторантите и жилищата срещу редакцията на вестника.

10 февруари 2011 г. - около 5.40 ч. избухва взривно устройство пред сградата, където се намира редакцията на в. "Галерия" в София на бул. "Цариградско шосе" 17. Счупени са стъклата на засегнатата сграда и на няколко околни. От взрива са пострадали и два автомобила, паркирани в района. По време на взрива в сградата е бил само един охранител, който не е пострадал.
Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 4 минути

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 14 минути

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 30 минути

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 45 минути

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

България Преди 50 минути

Това стана след 30-минутната почивка, която обяви председателят на НС Росен Желязков след неуспешната регистрация първия път

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 57 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 1 час

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 3 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия