3
Вч чко наподобява инфаркт: тежест в гърдите, недостиг на въздух и променена електрокардиограма - типично при недостатъчното оросяване на сърдечния мускул. И лабораторните данни свидетелстват за наличието на сърдечно заболяване.

Катетърното изследване на коронарните съдове обаче поражда сериозни съмнения в диагнозата: артериите са невредими и ни най-малко не са запушени. В което всъщност няма нищо чудно, тъй като предполагаемият инфаркт се дължи не на стеснените коронарни съдове, а на стрес, разказва "Дойче веле".

В списанието на Американската медицинска асоциация група лайпцигски кардиолози под ръководството на Инго Айтел описват симптомите на рядкото заболяване, което - противно на досегашните предположения - засяга съвсем не само по-възрастните жени, както се смяташе досега.

Капан за сърцето


През 1990 г. японски учени за първи път описват случая, наричайки заболяването "Синдром на Такоцубо", по името на наподобяващ стомна остарял капан за калмари, в който те можели лесно да влязат, но не и да излязат.

Именно на този капан напомняла според японските учени рентгеновата снимка, на която от предполагаемия инфаркт лявата сърдечна камера се е свила максимално.

На немски и английски названието на заболяването е по-просто - то се нарича "разбито сърце". Айтел и екипът му са изследвали 256 пациенти с "разбити сърца". Много от лекарите не са в състояние да разпознаят това заболяване, защото макар че в началото пациентите имат драматични симптоми, само след няколко дни биват пускани от болницата без каквито и да било проблеми.

Учените от Лайпциг за първи път представят подробна картина на симптоматиката и твърдят, че тя засяга не само жените в критическата възраст. 8% от пациентите са били жени под 50 години, сред засегнатите има и 11% мъже.

Силните отрицателни емоции - опасни за здравето


Все още не е ясно как точно се стига да значителните промени във формата на сърцето след масивен стрес. Причината за свиването на сърдечния мускул и произтичащата заплаха за здравето и живота на хората обаче не е тромб или нарушение на сърдечния ритъм, както е при инфаркта, а душевният и физически стрес.

В специализираната литература се споменават ужасяващи или трагични събития като смъртта на близък човек, огромен гняв или свада, при които състоянието наподобява прединфарктното.

Страхът или паниката могат също да причинят "разбито сърце". Наред с емоционалния стрес обаче, и сериозните телесни натоварвания около някоя операция, пристъпи на астма или силни болки могат да причинят сърдечни проблеми.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@