Х ората, които консумират най-големи количества протеини, и по-специално от животински източници, е по-вероятно да бъдат диагностицирани с диабет тип 2, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от мащабно изследване, обхванало осем европейски страни.
Резултатите от настоящото проучване подкрепят предишни изследвания, според които общият прием на протеини и по-специално животински, е свързан с дългосрочен риск от развитието на диабет.
За целите на настоящото проучване авторите му от университета на Вагенинген, Холандия, са използвали данните за 11 000 души с диабет тип 2 и са ги сравнили с тези за 15 000 здрави индивида.
Като цяло участниците в изследването са консумирали средно около 90 грама протеини на ден.
Специалистите са установили, че на всеки допълнителни десет грама протеини дневно отговаря 6-процентно увеличение на риска от развитието на диабет.
Разделяйки участниците на групи според консумацията на протеини, изследователите са открили, че за индивидите, които приемат най-голямо дневно количество - около 111 грама, рискът от развитието на болестта е със 17 процента по-висок, отколкото за консумиращите най-малко количество - около 72 грама на ден.
В частност за индивидите, приемащи най-голямо количество животински протеини - около 72 грама дневно, опасността от развитието на болестта е с 22 процента по-висока, отколкото за тези, които консумират най-малко количество - около 36 грама на ден.
Междувременно агенцията съобщи, позовавайки се на резултатите от китайско изследване, че промените в начина на живот, включващи балансирана диета и упражнения, намаляват риска от развитието на диабет в последвал дългосрочен период при високо рискови пациенти, и по-специално за жените.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!