Варненска компания връща хармонията в моретата
Източник: Sea Harmony
0

Б ългарската компания Sea Harmony е финалист в конкурса Chivas The Venture с награден фонд 1 млн. долара. Тя е патентовала вертикални ферми за миди, които вече имат призове от няколко конкурса. Фермите за миди Pisa Reef помагат за възстановяването на морския живот и регулирането на фитоплакнтона. Екипът на компанията разказа пред Vesti.bg повече подробности за проекта си.

Как се роди идеята и как се създаде екипът, който да я реализира?

- Първите експериментални инсталации направихме през 1996 г. Те поставиха началото на поредица от около 12 иновативни модела, тествани в морски условия. Това е един дълъг еволюционен процес, като се започне от екипа и се стигне до технологията, която от една страна е стопанска и самоиздържаща се. От друга страна, представлява и най-ефективният познат до момента риф, който дава живот и добри условия на голям брой морски същества. Аз съм морски еколог и когато разбрах, че помагайки на мидите, може да помогнем и на моретата да се възстановят, започнах да работя по проектирането на екологична система, която да даде възможност на бизнеса да печели по един взаимоизгоден с природата начин.

Какви са проблемите, които решава Sea Harmony?

- Уникалното при нашата еко-възстановяваща технология ORTO (Ocean Reef-Tower Oases) са интегрираните многосекторни решения и ползи, които тя предлага.

От екологична гледна точка битовите отпадъци и химическите торове, които изтичат в морето, водят до свръхразмножаването на фитопланктона. Липсата на достатъчно негови консуматори води до гниенето му и задушаването на другите организми и формирането т.н. Мъртви Зони. Нашата технология ORTO дава шанс на морето да се самооздрави и създава "оазиси" от живот там където е необходимо. Тя подпомага мидените популации, чиято основна храна е именно фитопланктонът. Подпомагането им със сефирна рифова структура като модела Pisa Reef, към която да се прикрепят, е ключово за възстановяването на многостранната роля на мидите в основата на морската хранителна верига.

От икономическа гледна точка, това е мултивидова ферма. Освен миди, там се отглеждат свободно скариди, рапани и риба като страничен ефект от рифовете, но и като ценни пазарни продукти. Основно предимство е, че технологията може да се прилага в открито море, което позволява значително нарастване на възможността за местно производство в ЕС, вместо нарастващия внос, който се изчислява на около 300 000 тона.

Източник: Sea Harmony

Към момента 75% от земята, която човек експлоатира на планетата, се използва за земеделие и животновъдство, т.е. за производство на храна. Ако населението нараства със същите темпове, за в бъдеще допълнителната храна основно ще трябва да идва от моретата и океаните. Излизането на аквакултурите от заливите е първата крачка.

Друга полза е, че тези рифове абсорбират част от силата на големите вълни, когато те преминават над тях, което защитава бреговата ивица от абразия. Имаме и разработка, с която чрез малки подобрения, рифовете могат да се използват за успоредно производство на възобновяема енергия от морските течения или за обезсоляване на морска вода. Друго направление, по което работим сега, е оползотворяването на мидените черупки за калциева добавка към фуражи и за връщане на минерални вещества във все по-обедняващите почви.

Какво отличава Pisa Reef от другите подобни ферми, конструкцията, материалите?

Иновационната ни технология ORTO (Ocean Reef-Tower Oases) е първата рифова мидена технология за открито море, която позволява мидопроизводството да излезе от все по-заетите и често замърсени заливи.

Това е изцяло потопена поплавъчна технология, избягваща сблъсъка с основната енергия на вълните в повърхностните слоеве. Това е и основната разлика с най-разпространените технологии в момента, които са повърхностно поплавъчни и основно въжено-провесни.

Едрогабариният животворен риф,същевременно съставен от хиляди малки ниши, е подходящ за добив на мултиекстензивни аквакултури – миди, рапани, скариди и разнообразни риби.

Поради това че е изцяло потопена се избягва конфликта с корабоплаването и туризма. Тя не се влияe от метеорологичните условия, морски повърхностни заледявания, UV лъчи и шокови температурни промени в повърхностния слой.

Източник: Sea Harmony

Поради своята височина, Pisa Reef усвоява 2 пъти повече водни пластове, което намалява необходимата акватория 2 пъти. Тя избягва замърсяванията от промишлен или битов характер в повърхностните слоеве, идващи от брега или от корабите с леки повърхностни води.

Pisa Reef позволява висока степен на механизация и автоматизация при събирането на реколтата, което оказва допълнително влияние върху рентабилността, мащаба и районите за прилагане. Тя избягва опасността от повърхностни заледявания или шокови топли води в повъхностния слой.

Pisa Reef се изработва от плътни, практически неизносващи се и некорозиращи материали. Заедно с изключването на всякакви замърсяващи консумативи – мрежести, памучни и пластмасови ръкави и синтетични въжета,това прави технологията значително по-екологична от съществуващите към момента. Използваните плътни материали и елементи увеличават неколкократно живота на съоръжението до 20 години, което е от 4 до 7 пъти повече от живота на съоръженията при традиционните технологии. Тя не представлява източник на микропластмаса за разлика от масовите въжени технологии, използващи синтетични въжета излъчващи милиарди микро-власинки.

Кой може да използва Pisa Reef – например компания за отглеждане на миди или резерват? Какво е необходимо, за да стане част от решението?

- Pisa Reef може да се използва от организации целящи възстановяване или компенсиране на увредени или преексплоатирани морски акватории. Туристически комплекси с необходимост от разнообразяване на туристическия си продукт с атрактивни дайвинг и фишинг услуги също могат да се възползват от тях. Pisa Reef подобрява качеството и прозрачността на крайбрежните води.

Компании за аквакултури, желаещи да увеличат сигурността на своето производство също могат да използват Pisa Reef. Тя ще им помогне и чрез диверсифициране на пазарните си продукти с рапани, скариди и свободно привлечени риби

Колко Pisa Reef вече са инсталирани, какви са резултатите и ефектите от тях?

- По проекта  „РИФОВЕ“ (REEFS) финансиран от  Съвместната Оперативна Програма „Черноморски басейн 2007-2013“ чрез Европейския инструмент за съседство и партньорство, сме доставили 37 инсталации в 4 държави: България, Румъния, Грузия и Турция. Българските са близо до с. Кранево. Основният резултат е, че се доказа ефективността на рифа от екологична и стопанска гледна точка, подробно описан в доклада от проекта.

Как ще се финансира компанията?

До сега основно със собствени лични средства, спечелване на търга по международния проект REEFS и чрез по-малки частни инвестиции в отделни рифове.

Източник: Sea Harmony

Занапред предвиждаме финансиране, чрез изграждане и експлоатация на собствена пълносистемна ферма, поръчки към други такива и по международни проекти, които инициираме или сме поканени като партньор.

Може технологията ли да се използва за създаване или подпомагане на изкуствени коралови рифове например?

- Коралите изискват по-твърд субстрат, за които имаме други по-подходящи иновативни наши модели рифове на бетонова сонова – „Акордеон ” и „Пагода” . Специално технологията ORTO е подходяща като стопанска за отглеждане на миди и други видове – рапани, скариди и риба в умерените ширини. 

Какви са основните цели в развитието на проекта и какви са пречките за реализирането им?

- В краткосрочен план предстои изготвянето на прототипи на системата за обиране на мидената реколта. Работим и по модела Power Tower извличащ енергия от морските течения, както и по създаването на експериментална аквакултурна ферма от 1000 подводни рифови съоръжения в акваторията на с. Кранево.

В дългосрочен план планираме разпространение на технологията под формата на ноухау, лицензи, изграждане и продажба на технологични линии за производство и поддръжка на „Рифови Кули на Живота”. Планираме още производство и продажба на цели Рифове или елементи за тях, субпродукти за селското стопанство, възобновяема енергия, туризъм и включване в проекти изискващи компенсаторни екологични решения.

Като основна пречка може да се изтъкне инерцията в мисленето на бизнеса, изправен пред предизвикателството за преминаване към нова иновативна, променяща правилата на играта технология.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 1 час

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 1 час

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 3 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 3 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 3 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 3 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 4 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 4 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 4 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 4 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 5 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 5 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 5 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 5 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 5 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 5 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите