1

П евицата Тейлър Суифт обяви, че връща всички песни в безплатните платформи за стрийминг на музика като Spotify, съобщава TechCrunch. През 2014 г. тя махна музиката си от тях с аргумента, че те не компенсират достатъчно честно музикантите. Сега Суифт има по-различно мнение.

Добавена реалност и какво още да очакваме в iOS 11

Google вече търси и в приложенията на Android

Досега музиката на Суифт беше достъпна онлайн чрез платените платформи като Apple Music. Сега песните ѝ се завръщат и до Spotify, Amazon Music Unlimited, Amazon Prime Music, TIdal, Pandora Premium и други платформи. Певицата казва, че по този начин иска да благодари на феновете си за големия успех на албума и 1989, който се е продал в 10 милиона копия и че тя е продала общо 100 милиона песни.

„Епъл“ официално обяви музикалната си стрийминг услуга Apple Music

През 2014 г. Суифт обяви, че услугите като Spotify обезценяват труда на изпълнителите и създават впечатление в хората, че те не струват. Според Суифт платените услуги създават усещане за стойност на музиката сред хората. Spotify обаче отказа да предлага музика само в платената си част и държеше целият каталог да е достъпен и безплатно, но с реклами.

След това Суифт влезе в спор и с Apple, защото компанията не плащаше на музикантите, когато потребител слуша тяхната музика по време на 30-дневния безплатен пробен период. За разлика от Spotify, Apple в последствие промени позицията си и се съгласи със Суифт. Миналата година пък Spotify сключи споразумение с някои звукозаписни компании да запази по-ниските тарифи, но в замяна да пуска албумите на техните изпълнители с две седмици закъснение.

През последните три години почти всички основни платформи за онлайн музика се радват на голям ръст на абонатите си. Над 50 млн. души плащат за абонамент в Spotify и над 27 млн. в Apple Music. Съвсем естествено това води до повече приходи и за изпълнителите. Освен това присъствието им в тези платформи помага за поддържането и увеличаването на популярността на творбите им и допълнителните артикули, които изпълнителите продават.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@