4

Т емата за роботите и тяхното място в ежедневието на хората продължава да бъде доста широко обсъждана. И докато дебатът се концентрира главно върху това да не се създават "лоши" роботи, дори и програмираните за добро, могат да се окажат опасни, отбелязва доклад на компанията за киберсигурност IOActive, цитиран от Bloomberg и Engadget.

Българинът иска да го оперира робот, но не и да яде изкуствено месо

Технологиите, които най-умните градове ще използват

Докладът съобщава, че устройства като Segway и ховърборда MiniPro могат да бъдат хакнати и управлявани от разстояние посредством Bluetooth. Компанията предупреждава още, че роботи, които са предвидени като домашни помощници, могат да бъдат хаквани и използвани за нараняване на хора.

Технологиите, които ще променят света до 2055 г.

Опасност от роботи-убийци надвисва над човечеството

Според IOActive, роботи на компании като Softbank Group и UBTEch Robotics имат пропуски в сигурността, които позволяват на хакерите да променят настройките им, да пренебрегват системите за безопасност. IOActive казва, че е успяла да хакне подобни роботи и да обезсмисли всичките им функции за защита на хората, с които разполагат.

С роботите Pepper и NAO на Softbank пък компанията е успяла да записва аудио и видео и да ги изпраща до отдалечен сървър. Данните на роботи на UBTech пък не били криптирани и лесни за копиране. Компанията показва и видео на подобен малък робот, който е хакнат и накаран да намушка домат с отвертка.

Мъск: Човечеството изчезва, но на никой не му пука

IOActive казва пред Bloomberg, че е открила над 50 уязвимости в тестваните роботи. Компанията твърди, че е уведомила производителите за тях още през януари т.г., но не вижда да е направено нещо по въпроса. Затова тя се е решила да направи откритията си публични, за да провокира действие от компаниите.

Робот-полицай се самоуби във Вашингтон

Робот се самоуби, омръзнало му да чисти

Пред Engadget UBTech описва, че видеото търси сензация и показва пресилена картина на възможностите на робота и неговата отворена платформа. Компанията допълва, че роботът Alpha 2 е замислен като отворена платформа и приканва разработчиците към отговорност при програмирането на функции за робота. Тя казва още, че уязвимостите са отстранени. Случаят показва, че дори и роботите да са създадени и програмирани с добри намерения, те все пак могат да са опасни, ако попаднат на злонамерени хакери.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@