7

Д оста правителства манипулират общественото мнение чрез Facebook, за да придвижват собствените си интереси. Това съобщи самата компания Facebook в своя ежегоден доклад.

Кампаниите са доста добре обмислени и не разчитат единствено на разпространение на фалшиви новини. Използват се фалшиви профили, дисинформация и пропаганда. Има цели мрежи от фалшиви профили, които работят заедно, за да създават впечатление, че дадена тема е много важна или съответно не е важна с цел да се манипулира общественото мнение, пишат инженерите на Facebook в доклада си.

Проста онлайн измама коства милиарди на компаниите

Google започва да следи за обидни и фалшиви новини

Използването на подобни кампании не е скъпо и крие минимални рискове за правителствата да бъдат идентифицирани, казва още компанията. Често стратегията е в три части. Първо се започва с публикуване на конфеденциална информация, която да провокира реакция в обществото. След това се създава необходимото съдържание, често фалшиви новини или пропаганда. Третата стъпка е използване на фалшивите профили за "надговаряне" на инакомислещите и промяна на общественото мнение.

Facebook променя мисията си, защото старата не работи

Facebook забрани да се следят потребителите ѝ

Компанията не посочва конкретни правителства, които използват тези тактики. Вместо това Facebook казва, че започва по-агресивна стратегия за борба с техните действия. Ще има постоянни анализи на профилите и изтриване на фалшивите акаунти. Разчита се най-вече на поведенчески анализи, за да се идентифицират подобни фалшиви профили.

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Все пак Facebook дава за пример доста фалшиви профили, които компанията е идентифицирала и премахнала преди първия тур на президентските избори във Франция. Освен това Facebook ще предупреждава кандидатите и кампаниите за рисковете и ще предлага допълнителни обучения. Социалната мрежа ще помага и на медиите чрез своя специален журналистически проект и изрази готовност да работи заедно с правителствени агенции, за да реши проблема.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@