6

С ланина от коза, месо от див елен, плюс древна пшеница и орлова папрат. Това не е меню, което можете да видите в „Мастършеф“, но за някои от нашите предци това е било много хранителен пир, пише Би Би Си (BBC).

Учените разкриха, че последната вечеря на ледения човек Йоци е била добре балансирана, но също така тревожно богата на мазнини.

Йоци е живял преди 5300 години и мумифицираното му тяло беше открито в ледник в Алпите през 1991 г. Оттогава той малко по-малко разкрива тайните си, като учените успяха да разберат много аспекти от живота на Йоци, включително какво е ял преди да умре.

Откриха най-старите известни кръвни клетки в мумията на Йоци

Те казват, че леденият човек напълнил стомаха си с мас от дива коза, месо от елен, древна пшеница и токсична папрат. Съдържанието на мазнини е било 50%, което е много по-високо от 10% мазнини в съвременната диета на човека.

„Като се вземе предвид височината, на която е ловувал Йоци, той се е нуждаел от много енергия.

Най-дорбият начин да се набави тя е с мазнини, които дават енергията, необходима за оцеляване в тази сурова среда“, обяснява д-р Франк Маснер от Изследователския институт за изучаване на мумиите в Болцано, Италия.

Проучването, публикувано в Current Biology дава рядък поглед върху това, което е било в менюто на хората по време на Медната ера. Диетата на ледения човек е била анализирана и преди, но не толкова подробно. Последното проучване се позовава на съдържанието в стомаха му.

Изненадващо този орган е бил открит едва наскоро, тъй като не е бил на обичайното си място, заради начина, по който тялото на Йоци се е мумифицирало с течение на времето. Учените са успели да заключат, че

мазнините не са от млечни продукти, а от алпийски ибекс – дива коза, която живее в Алпите.

Въпреки че с тази диета ледения човек си е набавял необходимата му енергия, диетата му е имала и отрицателни страни. Към момента на смъртта му той вече е имал признаци на запушени артерии, най-вероятно от многото мазнини, които е консумирал.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@