5

П онякога се случва жертва на онлайн измама да станат дори хора, които би трябвало да са запознати с тактиките. Американският Департамент по правосъдие публикува информация, че две големи технологични компании са станали жертва на хитър онлайн измамник. Той е успял да източи общо 100 млн. долара от двете компании.

ФБР вече е установила извършителя. Това е Евалдас Римасаускас от Литва. Той е заподозрян, че от 2013 г. до 2015 г. е имал фалшива фирма в Латвия. Тя е използвала името на "базиран в Азия производител на компютърен хардуер". Чрез тази фалшива фирма, той е изпращал имейли до технологичните компании, като се е представял за неин служител.

Половината устройства с Android не са сигурни

Компаниите, които са станали жертви, са поискали имената им да не бъдат разкривани. Въпреки това, Департаментът казва, че една от тях е "мултинационална онлайн социална мрежа".

ФБР обяви как руски хакери са взели данните на Yahoo

Чрез фалшивите имейли Римасаускас е успявал да убеди компаниите няколко пъти да му превеждат милиони долари по сметки в Латвия и Кипър. След това той бързо е превеждал парите по други сметки в Литва, Хонконг, Унгария и Словакия. Изпращал е и фалшиви документи на банките, за да "изпере" парите и да ги убеди, че идват по легален път.

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Случилото се е показателно, че дори и най-големите и развити компании могат да станат жертва на елементарни онлайн измами, коментират от Департамента по правосъдие. Римасаускас вече е арестуван в Литва. Той е обвинен в пране на пари, кражба на самоличност и парични измами. Само кражбата на самоличност може да му донесе минимум 2 години затвор, а ако бъде признат за виновен по всички обвинения, може да получи общо 20 години лишаване от свобода.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@