1

Х акери са получили достъп до филм на компанията "Уолт Дисни", който все още не е излязъл по екраните, и са заплашили да го пуснат в интернет, ако не получат откуп за него, съобщиха ТАСС и Франс прес, като цитират Холивуд рипортър.

Според изданието хакерите са поискали от компанията да им изплати внушителна сума в биткойни и са заплашили, че ако това не бъде направено, първо ще пуснат 5-минутен отрязък от филма, а след това и сцена с времетраене 20 минути.

Специалист случайно спрял мащабната хакерска атака

Опасен вирус порази десетки хиляди компютри по целия свят, как да се защитим

Хакерите възнамерявали да постъпват по този начин, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Не се съобщава за кой или кои филми става дума.

Изпълнителният директор на "Уолт Дисни" Боб Айгър призна, че компютърни пирати са успели да откраднат филм, който не се е появил по екраните, и са поискали голям откуп.

Айгър не уточни за кой филм става въпрос, но увери, че компанията е отказала да отстъпи пред това изнудване. Според анонимни източници компанията сътрудничи на полицията и следи за евентуално пускане на филма в интернет.

"Гардиън" пише, цитирайки "Дедлайн", че откраднатият филм може би е новата част от сагата "Карибски пирати".

Планирано е този филм да се появи по екраните на 26 май.

Безпрецедентната кибератака, която стресна света

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Според други източници става въпрос за новите приключения на известния персонаж на "Пиксар" Маккуин Светкавицата, които се предвижда да излязат на екран през юни.

Искането за откуп идва и след неотдавнашна компютърна атака, на която стана жертва "Нетфликс". Хакери тогава пуснаха в интернет 10 епизода от сериала "Оранжевото е новото черно" преди разпространението им от "Нетфликс".

Знаете ли какво е спам? АБВ Поща отговаря

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@