0

Ф ренският регулатор за защита на потребителите DGCCRF е започнал предварителна проверка на Apple, съобщава Reuters. Тя цели да разгледа доколко Apple извлича изгоди от забавянето на старите модели на iPhone и дали съзнателно не съкращава живота на устройствата.

Apple да проучи манията по смартфони на децата

Проверката идва на фона на признанието на Apple в края на декември, че специален софтуер забавя работата на старите модели iPhone. Тогава компанията обясни, че прави това, за да гарантира по-стабилната работа на устройствата със стари батерии, които не издържат на големи натоварвания.

Apple се извини за гафа с батериите и бавните iPhone-и

Apple работи по устройството, което ще замени iPhone

Признанието на Apple беше посрещнато с много критики и дори съдебни дела от потребители. В последствие компанията се извини и обяви, че значително намалява цената на замяната на старите батерии с нови, което според нея ще реши проблема с по-бавната работа на смартфоните от предишни поколения.

Според френските закони обаче, компаниите могат да бъдат глобени с до 5% от годишния си оборот, ако нарочно съкращават живота на устройствата си, за да мотивират купуването на нови. Именно това беше основното обвинение към компанията от недоволни потребители.

Возняк: iPhone 8 е същият като iPhone 7 и като iPhone 6

Самата проверка е предварителна, която трябва да реши дали има достатъчно основания за започване на подробно разследване. Тя може да продължи и с месеци и идва на фона на подадена жалба от френска потребителска организация, която се бори против планираното остаряване и обезсмисляне на продуктите.

Сгъваемите смартфони са бъдещето, смята Microsoft

Apple не коментира новата проверка в подробности. Компанията припомня само официалното си извинение отпреди няколко дни и подчертава, че никога не би съкратила живота на свои продукт съзнателно.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@