Комбинацията от мощен хардуер и изкуствен интелект има впечатляващи резултати
Източник: личен архив: Мартин Дешев
0

П рез годините S серията смартфони на Samsung се утвърди като една от най-добрите на пазара. А версията Ultra е страхотна иновация, която може да предложи компанията, с наличните към дадения момент технологии.

Инженерите на Samsung успяват всяка година да намерят нови начини, чрез които да усъвършенстват устройството. Новият Galaxy S24 Ultra има трудна задача да надгради постигнатото от своите предшественици.

Източник: личен архив: Мартин Дешев

Това обаче не му пречи дори да ни въведе в нова ера. Ерата на Galaxy AI. Това е пакет от функции и технологии с изкуствен интелект, които имат за цел не просто да подобрят работата със смартфона, но и да променят и развият начина, по който взаимодействаме с тези устройства в ежедневието си.

Galaxy AI е тук

Изкуственият интелект е гореща тема в света на технологиите, а постепенно – и извън него. Galaxy AI е първият и най-лесен начин изкуственият интелект да навлезе в ежедневието на хората и реално да им помага, а не да е „затворен“ в устройството.

И Galaxy S24 Ultra е смартфонът, чрез който да се докоснем до Galaxy AI и неговите възможности. А те са толкова много, че ще е трудно да ги опишем всички. Но можем да кажем как се справят в ежедневието. И отговорът е – доста добре.

Galaxy AI има множество функции. Част от тях са внедрени в основните приложения на S24 Ultra. Други ще помагат в определени ситуации.

Например Live Translate. С него разговорите с хора, с които не знаем един и същи език, стават съвсем възможни и удобни. Чрез нея S24 Ultra влиза в ролята на преводач в реално време, докато говорим по телефона. Той може да изговаря превода, както и да го изписва в реално време. Също така и ще чува какво му казваме на нашия език и ще го превежда и изговаря за получателя. Подобна е и функцията на Interpreter, но тя е за ситуациите, когато другият човек е пред нас. Например в ресторант, хотел или просто нов чуждестранен приятел.

А Note Assist е важен помощник за хората, които си водят много бележки и записки, което със S Pen на S24 Ultra е доста удобно. Note Assist ще прави резюмета на по-дългите бележки, като ще може да предлага и шаблони и други функции.

Източник: личен архив: Мартин Дешев

S24 Ultra предлага и новата технология на Google Circle to Search. Чрез нея може във всеки един момент и във всяко приложение да изберем елемент на екрана, който да използваме за търсене в интернет. За целта първо се натиска и задържа Home бутона на телефона. След това със S Pen или просто с пръст можем да оградим желания обект и той веднага ще бъде разпознат от Google и ще видим повече информация за него от търсачката на интернет гиганта.

Източник: личен архив: Мартин Дешев

По-здрав дух в още по-здраво тяло

Както винаги Galaxy S24 Ultra предлага един от най-мощните процесори на пазара в момента, в комбинация с хардуер, който е на подобаващото високо ниво. Всичко това е „облечено“ в нов корпус от титан. Той е много по-здрав и лек, като и изглежда стилно и елегантно. Ръбовете на корпуса са заострени, което прави устройството по-лесно за захват, което е предимство особено за хората с по-малки ръце. Въпреки големите си размери S24 Ultra е удобен за работа с една ръка.

Дисплеят е защитен с Corning Gorilla Glass Armor. Това е подобрена версия на познатите стъкла на Corning, която има още по-високо ниво на защита от надрасквания. И както винаги S24 Ultra е с рейтинг IP68 за водо- и прахоустойчивост.

Въпреки това инженерите на Samsung са намерили начин да направят почти двойно по-голяма изпарителна камера в корпуса на телефона, която да подобри охлаждането на процесора. Той е Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy и е специално оптимизиран за S24 Ultra. Предлага 20% по-бързи изчисления и също толкова по-малко консумация на енергия. Към него има и 30% по-мощен графичен професор, както и обновен неврален процесор, който е с 41% по-мощен.

S24 Ultra поддържа и ray-tracing технология за още по-реалистично възпроизвеждане на сенки, отражения и светлини в игрите. А те ще изглеждат доста добре на големия 6,8-инчов Dynamic AMOLED 2X дисплей, който е и с технология Vision Booster за подобряване на цветовете и контраста.

Източник: личен архив: Мартин Дешев

Освен това има и яркост от 2600 нита, което го прави най-яркият дисплей за смартфон на Samsung досега. С подобна яркост, изображенията се виждат ясно дори и при много силна дневна светлина, а Gorilla Armor помага и за намаляването на отраженията. Дисплеят има и адаптивна честота на опресняване на картината от 1Hz до 120Hz за гладки движещи се изображения, но и оптимизиране на консумацията на енергия.

На фокус с Galaxy AI

Разбира се, изкуственият интелект няма как да пренебрегне и камерите на смартфона. А при S24 Ultra да са 4 основни и една предна. Основните са както следва: 200 МР широкоъгълна с 2х оптично увеличение чрез резолюция; 50МР с 5х оптично увеличение и 10х с резолюция, 12МР ултраширокоъгълна камера и 10МР с 3х оптично увеличение. Предната е 12МР.

Какво означава увеличение с резолюция? Използва се комбинация от оптично увеличение и високата резолюция на сензора на камерата. Така се запазва оптично качество на изображението дори и при по-голямо приближение на кадъра. Освен това с AI Zoom качеството се оптимизира допълнително.

Камерите на S24 Ultra използват и софтуера ProVisual, който комбинира изкуствен интелект и фотографски настройки, за да подобрява цветовете и детайлите във всеки кадър. Може да намалява шума в изображенията, както и да оптимизира нощните кадри и при режима Nightography. Поддържа и Super HDR за още по-красиви снимки независимо от светлината.

Galaxy AI има и още какво да предложи за фотографите. При обработката на кадрите може с няколко докосвания да изправяме изкривения хоризонт, да маркираме и преместваме обекти в кадъра. Алгоритъмът запълва пространствата, като преценява дали да генерира нов обект, или да продължи фона.

Готов за всичко

С толкова много мощ и технологии следва логичният въпрос как S24 Ultra ще издържа през деня? Телефонът има доста голяма батерия с капацитет 5000mAh и може да осигури до 30 часа непрекъснато гледане на видео. Поддържа и бързо презареждане с 45W, както и безжично, за максимално удобство и лесно дозареждане през деня, ако се наложи. Освен всичко това има и USB-C порт, като поддържа и Bluetooth v5.3, както и най-новия Wi-Fi 7 (и всички по-стари версии).

S24 Ultra не е евтин телефон и не го крие. Качеството си има своята цена (2999 лв. за модела с 512GB памет), но пък Samsung са разработили устройството така, че то да е в топ форма дълго време. Използвани са и повече рециклирани материали, така че е и по-благоприятен за околната среда, без това да влияе на качеството на изработка. Напротив то е на много високо ниво.

Компанията дори предвижда цели седем години пълни софтуерни актуализации. Това включва ъпдейти за сигурност и пълните нови версии на операционната система. Така S24 Ultra е една добра инвестиция, която дълго време ще служи вярно на своя собственик.

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 1 минута

Какво предизвика недоволството на този сектор?

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 43 минути

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 1 час

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 2 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 2 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 2 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 3 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 3 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 3 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 4 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 4 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 5 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 5 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 6 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.