2

Н ов доклад на организацията Digital Content Next отправя сериозни обвинения към Google и практиките на компанията да събира данни за потребителите чрез мобилната платформа Android. Докладът, твърди, че Google събира неочаквано много информация, включително докато потребителите не използват устройствата си.

Facebook оценява репутацията на всеки потребител за коректност

ЕС подготвя нови по-строги санкции за социалните мрежи

Според проучването, смартфон с Android и пуснат браузър Chrome, е изпратил данни за местоположението на устройството до Google 340 пъти за 24-часов период или средно по 14 пъти на час. Освен това Google събира много допълнителни данни чрез пасивни методи и си вади заключения на тяхна база. Според доклада, Google е успяла да си разработи метод за "идентифициране на интересите на потребителите с впечатляваща точност".

Facebook, Google и други ИТ гиганти ще обменят данни на потребителите

Тази информация се използва най-вече за рекламните платформи на компанията, които генерират основния ѝ доход. Докладът твърди, че дори в един "типичен ден от живота", смартфон с Android събира множество информация като местоположение, преминати маршрути, купени стоки и услуги и каква музика е слушана. Google събира около две-трети от тази информация чрез пасивните методи.

Също така Google синхронизира информацията, която събира от мобилния браузър на Chrome с неговата десктоп версия. Така си създава още по-точна картина за интересите и действията на потребителите, твърди още докладът.

Неговите автори са изчислили, че при техните тестове, Android телефон е изпращал по 11,6 МВ информация дневно до сървърите на Google. Следят се и потребителите на iOS, но само чрез рекламните платформи на компанията, се казва още в доклада. Той заключва, че Google има възможност да свързва и анонимно събраната информация с личните данни на потребителите и да узнава повече за тях, отколкото те предполагат.

Рекордната глоба на ЕС не "одраска" приходите на Google

Пред онлайн изданието CNET Google категорично отхвърля твърденията на доклада: "Този доклад е поръчан от професионална лобистка група във Вашингтон и е написан от свидетел на Oracle в тяхното дело срещу Google. Не е изненада, че в него се съдържа изключително подвеждаща информация", казва говорител на Google.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@