6

Х акерите са пуснали в интернет и втори вирус, откраднат от американските разузнавателни служби, който може да бъде използван за атаки срещу компютри, работещи с операционната система „Уиндоус” (Windows), съобщава в. „Файненшъл таймс” (Financial Times).

„Инструментът за хакерски операции, разработен от Агенцията за национална сигурност на САЩ, и наречен „Естиймодит” (EsteemAudit), е бил модифициран и сега може да се използва за престъпни цели”, пише вестникът като се позовава на анализатори по сигурността.

Специалист случайно спрял мащабната хакерска атака

Опасен вирус порази десетки хиляди компютри по целия свят, как да се защитим

Безпрецедентната кибератака, която стресна света

Секретното кибероръжие е било пуснато в т.нар. тъмен сегмент на интернет, след като вирусът WannaCry, който атакува на 12 май компютри по целия свят, показа голяма ефикасност.

Точно както и в случая с „Итърнъл блу” (EternalBlue), програмата, която е в основата на WannaCry, EsteemAudit се възползва от уязвимостта на старите версии на операционната система Windows на компанията „Майкософт”(Microsoft) до такава степен, че свързва в мрежа заразените машини.

Хакерите използвали софтуер, разпространен от група с псевдоним „Шедоу брокърс” (Shadow Brokers), за която се предполага, че е базирана в Русия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@