2

Австриецът Герхард Платнер, известен майстор на икономичното шофиране, поднесе поредната изненада в автомобилния свят, след като успя да измине със "Сеат Ибиса Ecomotive" 1562 километра с един резервоар гориво.

Равносметката: нов рекорд - само 2,9 литра на 100 км, пише Автопрес 2001.

На 27 април Платнер потегли от фирмения комплекс на "Сеат" в Марторел. За да няма никакви съмнения, предният капак и капачката на резервоара на автомобила са били запечатани.

Новото предизвикателство на Герхард Платнер го отвежда чак до Франкфурт, но поради това, че в колата е имало още гориво, той продължава до Гьотинген, като на места скоростта на движение е била 110 км/ч.

Именно там, председателят на IPMC (International Police Motor Corporation) отстранява запечатването и презареждат колата със рекордно ниските 45,53 литра гориво.

"Ибиса Ecomotive" разполага със специално оптимизиран 1,4 литров TDI задвижващ агрегат, който генерира максимална мощност от к.с.

Впечатляващият среден разход на гориво (3,7 литра заводски показател) е резултат както от неговата работа, така и от олекотената конструкция на автомобила като цяло, както и подобрената аеродинамика.  

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@