Топ 10 на най-най-най автомобилите в света
Източник: netinfo
2

Най-бързият като абсолютна стойност автомобил в света

Най-бързият като абсолютна стойност (до опита на SSC Bloodhound) е Thrust SSC и пилотът му – британецът Анди Грийн. На 15 октомври 1997 г. дуетът успя да постигне скорост от 1223,657 км/ч в пустинята „Блек рок”, Невада. Тази скорост е най-високата, развивана на Земята. Тя е записана в Книгата на рекордите Гинес, но там правилата гласят, че рекордът се изчислява като средно аритметичната стойност от пробезите в двете посоки, а това ще рече, че в едната посока Анди Грийн е бил още по-бърз, но правилата са си правила. И тези 1223 км/ч не са никак малко.

Проблемът е, че SSC Thrust е всичко друго, но не и автомобил. Критиците отбелязват, че в конструкцията на ракетообразното творение няма механична връзка между мотора и колелата.

Най-бързият електромобил в света

В преследването на скоростни рекорди до скоро електромобилите бяха на заден план. Но дали всички са запознати с факта, че първият автомобил в света, преминал границата от 100 км/ч, е бил електромобил? Това се случва на 29 април 1899 г., когато белгиецът Камил Женатци ускорява La Jamais Contante (в превод от френски – „Вечно недоволна”) до 105,876 км/ч.

До скоро за званието „Най-бърз електромобил” претендираше Buckeye Bullet 2.5, разработен от Venturi Automobiles, съвместно с Университета на Охайо. През 2010 г. електомобилът достига скорост от 494 км/ч, но през 2016 г. Buckeye Bullet 3.0 успя да запише 549,171 км/ч, с което стана „Най-бързият електромобил” според Книгата на рекордите Гинес. Неговата мощност е 3000 к.с., а въртящият момент е 2800 Нм. Акумулаторният модул е изграден от 2000 литиево-железофосфатни клетки.

Най-бързият сериен автомобил в света

В тази категория призът се държи от Bugatti Veyron 16.4 Super Sport (докато не бъде тестват Chiron, който обещава максимални 460 км/ч, и Regera), срещу чието име са записани 431,072 км/ч. През 2013 г. бе отключен ограничителят на скоростта на Veyron (на 415 км/ч), за да бъде постигната максимална скорост. Този ограничител обаче се подлага на нападки. Най-напорист се явява Hennessey Venom GT, който подобри рекорда до 435,31 км/ч на 14 февруари 2014 г. Проблемът е, че машината не е серийна, тъй като от Venom GT са произведени само 15 бройки. За сериен автомобил се счита този, който е произведен в тираж от минимум 25 бройки.

Най-скъпият сериен автомобил в света

Тук призът отново се държи от Bugatti, но този път от Chiron, чиято стартова цена е заложена на 2,4 млн. евро. Макар марката Bugatti да се смята за френска (заводът се намира в Молсхайм), неин собственик е концернът Volkswagen Group. Това ще рече, че най-скъпият сериен автомобил в света се продава от „народната” марка.

Bugatti Type-57 SC Atlantic 1934
Bugatti Type-57 SC Atlantic 1934

Най-скъпият колекционерски автомобил в света

Със сигурност най-скъпият автомобил, продаван на търг (Bonhams, The Quail, 2014), е 1962 Ferrari 250 GTO Berlinetta. Цената му стига $38 115 000. От модела са произведени 39 бройки.

Ключовата дума в първото изречение е „търг”. За най-скъп колекционерски автомобил доскоро се смяташе 1936 Bugatti Type-57 SC Atlantic, който е продаден на калифорнийския Mullin Automotive Museum за сума между $30 и $40 млн. през 2010 г. Но призът „Най-скъп” се държи от друго Ferrari: Ferrari 250 GTO, което през 2013 г. е продадено за 32 млн. британски лири. Сделката се извършва между двама колекционери, а не е на обществен търг. Към датата на публикуване и фиксинга, цената на този автомобил е $39 254 400.

Най-евтиният автомобил в света

Това далеч не е престижно, но пък е любопитно. Призът се държи от Bajaj Qute. Цената на 4-вратата машина, която се задвижва от… 1-цилиндров мотор с мощност 13 к.с., е $2000. Максималната му скорост е 60 км/ч. По-интересното е, че машината, в която може да седнат четирима, тежи само 400 кг, тъй като от метал са произведени единствено най-важните конструктивни елементи. На конвейра моделът се произвежда за 25 минути.

Най-малкият автомобил в света

Званието принадлежи на Peel P50, с който Джеръми Кларксън обикаляше офисите на ВВС преди години. Моделът се произвежда от 1963 до 1964 г. Триколесното творение е дълго 1,34 м, широко е 0,99 м и е високо 1,2 м. В него може да се вози един човек, който може да си позволи да вземе със себе си един… портфейл. Задвижването му се осигурява от 49-кубиков мотоциклетен мотор с мощност 4,2 к.с. Трансмисията е 3-степенна без задна предавка. Маневрирането на заден ход става с помощта на дръжка, с която 59-килограмовото автомобилче се обръща в нужната посока.

Най-големият камион в света

Най-големият автомобил в света е самосвалът БелАЗ-75710. Този гигант е дълъг 20,6 метра, широк е 9,87 м и е висок 8,2 м. Междуосието на исполина е 8,0 метра, а радиусът му на завой е цели 19,8 м. Максималната му скорост е ограничена на 60 км/ч. Задвижването се осигурява от дизел-електрически задвижващ тракт. Два са дизеловите агрегата MTU DD 16V4000, чиято мощност е 2330 к.с. всеки. Разходът на гориво е 300 л/ч. Най-голямата в света гума Bridgestone Titan поема върху себе си 101,6 т товар. Кариерният самосвал е разчетен за превоз на 450 тона, но през 2014 г. той влиза в Книгата на рекордите Гинес, превозвайки по тестови полигон товар с тегло 503,5 тона.

Най-икономичният автомобил в света

Разход от под 1 литър на 100 км? Има такъв и той е хибрид. Нарича се Volkswagen XL1. Двуместният модел е създаден изцяло под въздействието на аеродинамиката. Двамата пътници седят по диагонал един на друг, за да се съхранят аеродинамичните параметри на модела. Задвижването се осигурява от 2-цилиндров дизелов двигател и електромотор. Теглото му е сведено до минимум, за да може да слезе под психологическата граница от 1 л/100 км. В техническите му параметри е записано 0,9 л/100 км.

Най-сигурният автомобил в света

Според Euro NCAP най-сигурният автомобил в серийно производство е Volvo XC90. Ясно е, че има бал от 5 звезди за безопасност. По-важни са оценките му в отделните критерии. За защита на пътника и пасажерите получава 37 точки (97% защита), подобрявайки предишния рекорд на Mercedes-Benz GLA (36 т, 96%). На висота е електрониката, отговаряща за системите за безопасност – 13 точки (100%), 43 точки (87%) са присъдени за защита на децата и 25,9 точки (72%) за защита на пешеходците.

Четете още:

Google класира най-търсените автомобилни марки в САЩ

Продават стар S-Class Pullman Guard, служил на Владимир Путин

Euro NCAP обяви кои са най-безопасните автомобили през 2016 г.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 1 минута

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имущесвото им

уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 42 минути

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 2 часа

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Свят Преди 9 часа

Един по-силен дъжд може да направи водата опасна за плуване

<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 10 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Свят Преди 11 часа

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 12 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 13 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 13 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 13 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия

Русия призна: Кризата е катастрофална

Русия призна: Кризата е катастрофална

Свят Преди 13 часа

Песков: Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 14 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 15 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 15 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 15 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"