20

Ч арли Уилсън е щатски сенатор, който се интересува единствено от жени, алкохол и дрога. Поредният скандал с неговото име го принуждава да направи нещо значимо, за да намали натиска върху себе си. Така идва „логичното” решение: да осигури достатъчно пари от сената, чрез които ЦРУ да подпомага муджахидините в битката им срещу СССР. Наливат се милиони, но резултати няма. Едва към края на 80-те години, когато Чарли урежда към Афганистан да потеглят мулета със „Стингър”-и, едва тогава нещата започват да се обръщат, а летящите крепости МИ-24 започнат да падат от небето.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОРЪЖИЕТО ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ KIA STINGER

Тази аналогия с „Войната на Чарли Уилсън” ми се забива в мозъка при първия ми досег до ракетата земя-въздух Stinger, но дело на Kia, а не на Raytheon Missile Systems. Още ми е трудно да повярвам, но корейците са направили средство за масово поразяване, чиято цел не са руските вертолети, а германската „Голяма тройка”. Знам, звучи пресилено, но това е факт. Никой друг масов автомобилен производител няма гран турер, който да се конкурира с най-луксозните и спортни произведения от Германия и Япония. Интересното в случая е, че Kia Stinger наистина е достоен конкурент на BMW, Audi, Mercedes, Lexus и Infiniti. Друг е въпросът, че едва ли ще им отмъкне клиентите. Но не това е и целта на този автомобил. Обяснявам.

Преди дни Kia връчи на своя посланик на марката ключовете за Stinger GT. Въпросният посланик се казва Рафаел Надал, този, който отново е на върха на мъжкия тенис и млати топката с такава сила, с каквато Stinger взима спринта до 100 км/ч за 4,9 секунди.
Преди дни Kia връчи на своя посланик на марката ключовете за Stinger GT. Въпросният посланик се казва Рафаел Надал, този, който отново е на върха на мъжкия тенис и млати топката с такава сила, с каквато Stinger взима спринта до 100 км/ч за 4,9 секунди.

В Kia са абсолютно наясно, че не могат да отмъкнат клиентите на BMW, Mercedes и Audi. Но също толкова наясно са, че Stinger ще им докара още клиенти в шоурумовете, защото Stinger е олицетворение на марката. Stinger е имидж мейкърът, който демонстрира най-доброто, на което компанията е способна. Това, с което всеки посетил шоурум на Kia ще се гордее, купувайки си Stonic, Sportage, Sorento и т.н. Моят романс с Kia започна преди 10 години, когато за определен период от време имах възможността да карам служебна Kia cee’d. Флиртът продължи, когато през 2010 г. си купих Hyundai i30, като за този 10-годишен период бях пряк свидетел от първия ред на развитието на компанията. И сега спокойно мога да заявя, че Kia влезе в ново измерение.

Stinger ми даде възможност да посетя тенис академията на Рафа Надал в родния му Манакор. Думите, с които мога да опиша съоръжението, са само суперлативи. Такива ще изкажа в изобилие за Stinger.
Stinger ми даде възможност да посетя тенис академията на Рафа Надал в родния му Манакор. Думите, с които мога да опиша съоръжението, са само суперлативи. Такива ще изкажа в изобилие за Stinger.

Stinger е това измерение, до което преди години никой не е могъл да предположи, че Kia ще успее дори да се доближи. Защото със Stinger компанията стана първият масов производител в света, предложил класически гран турер, предлагащ визията, возията, пътното поведение и лукса на автомобил, струващ два пъти повече. И за това мога да споря с абсолютно всеки. Аргументите си натрупах в продължение на два дни по пътищата на Майорка, включително 15 обиколки на писта. Другият ми аргумент се казва Алберт Биерман. Същият е работил 30 години в BMW, последните 8 от които в M Division. Това е човекът, който е взел най-важните решения, за да мога сега аз да заявя, че Stinger е поразителен автомобил, пред който сегашното поколение на Audi A7 изглежда много остаряло.

Да се докоснеш до колекцията от трофеи на Надал е като да пуснеш малко дете в магазин за играчки. Това е спортист, който е спечелил всичките ми адмирации. Склонен съм да дам такива и на Stinger.
Да се докоснеш до колекцията от трофеи на Надал е като да пуснеш малко дете в магазин за играчки. Това е спортист, който е спечелил всичките ми адмирации. Склонен съм да дам такива и на Stinger.

Биерман се присъединява към екипа на Kia през декември 2014 г., когато екипът на Питър Шрайер (нает от Audi преди доста години вече) е оформил атрактивните фастбек линии, вдъхновени от автомобили като Maserati Ghibli от 70-те години. Не само вдъхновени, но и взели нещо от настоящия Ghibli, най-вече в конфигурацията на ауспусите. Няма да се спирам подробно на дизайна, защото за мен той е поразителен. Буквално. Автомобилът впечатлява с линии, особено в профил (линия на покрива и дъгата предница), както и с масивни размери.

Но още по-впечатляващо е поведението на тази кола. “Когато се присъединих към Kia казах, че тези автомобили трябва да се управляват толкова добре, колкото и изглеждат.” Думите са на бившия шеф на „М”. И той прави своята магия.

Скритото оръжие е 3,3-литровият V6 битурбо мотор с 370 к.с. и 510 Нм, които са на разположение от 1300 чак до 4500 об./мин, прехвърляне към четирите колела посредством нова 8-степенна автоматична кутия.
Скритото оръжие е 3,3-литровият V6 битурбо мотор с 370 к.с. и 510 Нм, които са на разположение от 1300 чак до 4500 об./мин, прехвърляне към четирите колела посредством нова 8-степенна автоматична кутия.

На първо място инженерите са се концентрирали върху постигане на кораво шаси, а не върху ниското теглото. Такова в автомобил, дълъг 4,8 м не е възможно. Но и Биерман не се притеснява от тези 1800 кг на GT версията с 4х4. Същата тази е завъртяла около 20 000 тестови километра на „Северната дъга”, за да мога аз да направя 15 обиколки на пистата в „Майорка” и да крещя от кеф.

Естествено никой от организаторите не си бе и помислил да ни даде версията със задно на Stinger на пистата, защото щеше да има инциденти. Но дори и с 4х4 Stinger е не по-малко забавен, тъй като системата е настроена преимуществено да предава повече въртящ момент към задната ос (до 100% и максимум 40% на предната), което на моменти ме караше да се чувствам като Джеръми Кларксън (фен съм му), излизайки от завоите със син пушек от задните гуми. Това се случва, когато се избере режим на задвижване Sport+ (от Eco, Sport, Sport+, Comfort и Smart), правещ задницата по-палава, но без крайности, каквито би имало само със задно.

Range Rover Velar се класира директно за финала на най-престижния турнир (тест драйв)

Mercedes GLC Coupe неутрализира биполярните мнения (тест драйв)

Твоят личен космос на борда на Peugeot 5008 (тест драйв)

Opel Crossland е X(екс)-тра привлекателен (тест драйв)

Най-впечатляващото в Stinger на пистата е неутрализирането на т. нар. недозавиване, характерно за 4х4 автомобилите, като аз се опитах не един и два пъти да надхвърля лимита на Stinger. Дори и в тези случаи автомобилът ме вкарваше в правилната траектория за следващия завой, независимо от факта, че тежи 1800 кг. Причината за това е Електронно контролираното окачване (ESC). Чрез бутона на Drive Mode Select може да се избере настройка, която омекотява предното окачване и втвърдява задното, за да се осигури по-голяма маневреност, намалявайки недозавиването, или обратното – втвърдява предното и омекотява задното, за да се справя с презавиването и да гарантира по-голяма стабилност. Екипът на Биерман е добавил и Dynamic Torque Vectoring Control към системата за задвижване на четирите колела, за да ме кара да се моля на главния инструктор на Kia за още една (и измолих), последна серия от 5 обиколки на пистата.

Но Kia Stinger не е автомобил, който ще те кара да крещиш от кеф на пистата, а след като се върнеш на пътя да стискаш зъби и да се примиряваш с компромисите, които трябва да търпиш. Макар и тежък (отново наблягам на това), Stinger се насочва прецизно към върха на завоя. Воланът, лек като усещане, е отлично балансиран и – в тандем с шасито – дава достатъчно увереност да набираш сериозна скорост в завоите.

Ако това не е целта ви, то спокойно може да заложите на дизеловия вариант с 200 к.с. Ще осигурява икономия и ще може да се наслаждавате с ниска скорост, с каквато между впрочем е нормално да караш автомобил от този клас, на красивите гледки около вас. Аз обаче не го харесах, много ми е муден и през него новата 8-степенна (домашно производство) автоматична трансмисия не блести. Доста по-добър вариант е 2,0-литровият турбо бензинов мотор с 255 к.с., но за мен Stinger e Stinger само в една версия: 3,3 V6 битурбо с 370 к.с. и 510 Нм, които са на ваше разположение от 1300 чак до 4500 об./мин. Това е машината, за която говоря от самото начало. Това е изборът, защото Kia Stinger с друг двигател е като Ford Mustang с EcoBoost.

Stinger GT можеш да караш и с около 120 км/ч, при които потъваш в комфорта на огромното междуосие (2905 мм), което, освен достатъчно място отзад (и багажник от 406 л), осигурява плавна возия при спокойно управление. В един от тези моменти за спокойствие можах да оценя работата на дизайнерите в интериора. И тя, подобно на колегите им по екстериора, е свършена чудесно: тук дори пластмасите те карат да ги докосваш, таванът е плюшен, кожата и металът – като при немските конкуренти, седиш с 45 мм по-ниско спрямо Optima… Гран турер във всяко едно измерение.

И така. Kia извървя пътя от производството на евтини, но надеждни автомобили до производството на автомобил от луксозния клас. Стратегията „ако не можеш да ги биеш, присъедини се към тях” работи чудесно за компанията. Мерилото тук е било BMW Series 4 GC. Никой от компанията не каза, че са по-добри от него (не би било и нормално), но казаха, че по два параметъра са го победили. Аз казвам, че Stinger е абсолютният връх до момента за Kia, автомобил, който ме накара да се влюбя в него, като първоначално не вярвам, че това ще е възможно. Цената? Премного за Kia, но два премалко спрямо конкурентите му. Това е кола, която ще изпъква и в шоурума, и на пътя.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Kia Stinger GT

Размери

Дължина, мм: 4830

Широчина, мм: 1870

Височина, мм: 1400

Междуосие, мм: 2905

Тегло, кг: 1800

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 3397

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 370 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 510 при 1300-4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 270

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,9

Среден разход, л/100 км: 10,6

Вредни емисии СО2, г/км: 244

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 69 960 (2,0Т RWD)

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 115 500

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>ЦИК реши как ще гласуват хората с увреждания&nbsp;</p>

ЦИК реши как ще гласуват хората с увреждания и поставените под карантина

Избори 2021 Преди 5 часа

Дописвания в избирателния списък се допускат до 5 юли

Слънце и дъжд в понеделник

Слънце и дъжд в понеделник

България Преди 5 часа

Кога ще се оправи времето

Най-вкусният десерт: Сладък тарт с извара

Най-вкусният десерт: Сладък тарт с извара

Любопитно Преди 7 часа

Вижте как да си го приготвите:

Уилям Браудър

Кой е човекът в основата на Закона "Магнитски"?

Свят Преди 8 часа

Уилям Браудър със специално интервю, в което коментира и наложените санкции на страната ни

Грандиозен успех за ансамбъла ни по художествена гимнастика

Грандиозен успех за ансамбъла ни по художествена гимнастика

България Преди 8 часа

Златните момичета спечелиха златен медал на финала на 5 топки от Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна

Г-7 ще отпуска по 100 млрд. годишно на бедните страни

Г-7 ще отпуска по 100 млрд. годишно на бедните страни

Свят Преди 9 часа

Г-7 призова също и други развити страни да се включат в усилието

Дан Шомон

Дан Шомон: В България има възможност за ново лидерство

България Преди 9 часа

Съветникът на Барак Обама с коментар за отношенията между САЩ и България, за санкциите по закона "Магнитски", за политическата ситуация у нас

Николай Витанов

Николай Витанов: Който отиде сега на море, ще спечели

Теми в развитие Преди 10 часа

"Ако 70% от българите се ваксинират, 3 пъти по-силна ще е защитата", смята математик на закрития COVID-щаб

Денис Бери

Почина Денис Бери

Любопитно Преди 11 часа

Той е режисьор на няколко телевизионни сериала, сред които е и "Шотландски боец"

<p>БХРА: Стикерите&nbsp;създават проблеми&nbsp;</p>

БХРА: Стикерите за ваксинация създават проблеми, вместо да ги решават

България Преди 12 часа

"Натискът да се имунизират служителите на всяка цена води до отлив на персонал", казват от асоциацията

Виктор Николаев

Виктор Николаев с голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“

България Преди 12 часа

Водещият на „Здравей, България“ беше отличен за висок професионализъм

<p>10 км опашка от тирове на &bdquo;Дунав мост&rdquo; 2</p>

10 км опашка от тирове на „Дунав мост” 2

България Преди 12 часа

Проблеми за пътуващите има и на ГКПП „Кулата”

<p>Кралицата, която наложи най-популярната сватбена традиция</p>

Кралицата, която наложи най-популярната сватбена традиция

Любопитно Преди 14 часа

Вижте на кого дължим коледната традиция за украсяване на елха

Гръцкото пристанище Пирея

DW: Китай превзема европейските пристанища

Свят Преди 16 часа

Пирея, Ротердам, Антверпен, а може би скоро и Хамбург – Китай вече притежава дялове или терминали в 14 европейски пристанища. Какво цели тази експанзия

<p>НАТО е против ядрени ракети с наземно базиране в Европа</p>

НАТО е против ядрени ракети с наземно базиране в Европа

Свят Преди 17 часа

Тази стъпка се разглежда като възможен начин да се намали нивото на напрежение в отношенията с Москва