15

Т емата за мръсния въздух у нас я забравяме всяко лято, за да излезе на дневен ред в новинарски емисии, дойде ли късната есен и зимата. Това се казва замитане на проблемите, но кметът на Букурещ има доста по-радикално решение от безплатния билет за градския транспорт, предложен в нашата столица.

Букурещ се слави като един от градовете с най-големи задръствания в света, а автопаркът е изключително остарял, което важи и за родия автопарк, но поне София не е толкова напред в класациите за задръствания.

За да намалят замърсяването на въздуха и да се облекчи трафикът, кметът на Букурещ Габриела Фирджа предлага забрана за влизането на стари автомобили в центъра на града. След 45 дни обществено обсъждане тези мерки ще бъдат внесени за гласуване в общинския съвет.

Предложението предвижда на всички брички със сертификат до Евро 2 (производство преди 1999 г.) да се забрани влизането в центъра на града. На същия тип коли, но без столична регистрация се забранява въобще влизането в столицата.

Колите със сертификат Евро 3 ще могат да продължат да се движат в центъра, но при закупуване на винетка. Месечната е оценена на 15 евро, а годишната на 900 леи, което е около 370 лв.

Регистрираните извън Букурещ (без значение на Евро стандарта) автомобили ще трябва да плащат винетка за движение в целия град, чиято цена ще е 2,1 евро на ден или 402 евро на година.

В румънската столица има над 1,6 млн. автомобила. В града има над 120 000 автомобила, сертифицирани с Евро 2 и още 213 000 с Евро 3.

Според анкета мерките се подкрепят от 56% от гражданите, докато 25% ги смятат за популистки или неадекватни. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Значението на думата „кола” е остаряло и трябва да се вземат мерки

GM и Ford се подготвят за нова финансова криза

Психотест за татуирани преди изпит за книжка

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@