24 000 са официално регистрираните за проституция в Германия
Снимката е илюстративна   
Източник: iStock
7

Т е не могат да си позволят нито един ден отпуска или пък болнични. А някои работят и по време на бременността си - чак до осмия месец, пише германската обществено-правна медия SWR в статия за проститутките в Щутгарт.

И швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) публикува обширна статия по темата за проституцията в Германия, в която се посочва, че някои клиенти са готови да платят дори повече за секс с бременна проститутка, пише Deutsche Welle.

"Някои продават телата си срещу 10 евро"

В Германия между 250 000 и 400 000 жени предлагат секс услуги, гласят предположенията на експерти. Официално регистрирани са обаче едва 24 000. Подобна е и ситуацията в Щутгарт - секс работничките работят най-вече на черно, казват от Федералната криминална служба.

Според SWR много от проститутките в Щутгарт са от Източна Европа. Освен в стаи под наем, някои от тях предлагат услугите си и в обществени тоалетни, понякога само срещу десет евро, посочва изданието. 

Пред SWR социалната работничка Вероника Шюрле, която е от български произход, изтъква следното: "Проституцията не е работа, това е насилие спрямо жени". Затова Шюрле се обявява за забрана на платения секс - по т.нар. "северен модел". Той тръгва от Швеция, където клиентите плащат глоби, публичните домове са закрити, а самите секс работнички не попадат под ударите на закона. Шюрле е убедена, че по този начин може да се сложи край на експлоатацията и на търговията с хора и в Германия. Социалната работничка и нейното дружество "Esther Ministries" от 13 години се стараят да помагат на жените, принудени да проституират.

"Вече не искам да съм проститутка в Германия"

SWR разказва за една от жените, на която Шюрле помага - българка, която в публикацията е наречена е Юлия. Тя е работила в продължение на 12 години като проститутка в Германия. Доброволно, както казва. Преди няколко седмици обаче сводникът ѝ се ядосал и ѝ счупил ръката. "Този път беше истинска катастрофа - удари ме с метален кол", споделя пред SWR Юлия, която след това трябвало да остане 12 дни в болница, където била оперирана. Казва, че вече не издържа и ще се прибере в България.

От общинските власти в Щутгарт обясняват пред медията, че повечето жени, които проституират в града, не били здравно осигурени. Те били предимно от Източна и Югоизточна Европа, от Африка, а напоследък все повече ставали и китайките. Някои представители на градските власти, цитирани от SWR, поддържат идеята за "северния модел". Собственикът на публичен дом Джон Хеер обаче е против него, понеже смята, че в този случай сексуалните работнички и проститутките по-лесно могат да станат жертва на насилие, пише DW.

Какви са условията в публичния дом

Както разказва пред SWR Джон Хеер, той се бил погрижил за сигурността на жените, които работят в управлявания от него публичен дом - с камери за наблюдение и охрана. Той подчертава, че жените се занимават с тази дейност доброволно и по собствено желание, Хеер предлагал само нужната инфраструктура. "Жените сами избират работното си време, клиентите, цените, услугите. Всичко това са рамкови условия в съответствие със законодателството."

За стая в публичния дом на Хеер проститутките плащат по 160 евро на ден. Те живеят и работят там. Малцина говорят добре немски, разказва SWR. Изданието описва историята на румънката Лара, която работи като проститутка от 11 години. В началото било трудно, но постепенно клиентите я опознали и я посещавали отново и отново, разказва тя. Виолета от Унгария пък споделя, че в родината ѝ било трудно да се намери работа, а в дома на Хеер можела да печели добре. Семейството ѝ обаче не знаело с какво се занимава в Германия.

Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" от своя страна цитира социалната работничка Сабине Констабел, която над 25 години оказва съдействие на проститутки. Тя още преди години беше обяснила как функционира системата на сутеньорите: "Те намират своите жертви в детски домове, прибират ги от най-бедните села, обещават им любов, след което ги захвърлят на пазара за платени секс услуги". Констабел допълва, че тези жени са били многократно изнасилвани - тъй като възприемат проституцията точно така - и бързо рухват и физически, и психически.

НЦЦ разказва и с какви здравословни проблеми обичайно се сблъскват проститутките: цели оголени места по главите, понеже косите им са оскубани от клиентите; хронични възпаления на стомашно-чревния тракт от отвращение при принудителното поглъщане на сперма; възпаление на челюстите от продължителното напрежение при орален секс. Много от момичетата издържат на това напрежение само ако приемат алкохол и наркотици, посочва вестникът.

Швейцарският вестник цитира проучване от 2022, проведено сред германските мъже, които са ползвали секс услуги срещу заплащане. Те признават, че умората и отвращението са изписани по лицата на много от жените. "Видях синините по тялото ѝ", казва един. "Тя беше толкова апатична, личеше си, че не го прави по собствено желание", казва друг. НЦЦ допълва и това, че проституиращите са силно зависими от своите сводници, които взимат и по-голямата част от спечеленото, пише DW.

Проститутките получават и оценки в интернет

SWR  посочва, че в интернет има специални форуми, където се дават оценки за секс услуги на проститутките. Някои от клиентите се оплакват, че им искали твърде много пари. А ако жената се оплаче от болки или поиска сексът да продължи по-кратко, бързо е обявена за измамница.

Във форума една от жените се оплаква от условията на труд. "Наясно съм, че услугите ми може да не са били такива, каквито си ги е представял клиентът. Но моля за разбиране - ако съм била ужасена от огромната затлъстялост, миризмата на пот и развалените зъби на клиента."

Съдебните дела са толкова малко

Както посочва SWR, жените биват принуждавани към проституция предимно от източноевропейски банди или рокерски групи. В последните седмици полицията в Баден-Вюрмберг е разкрила две такива банди, заведено е и съдебно дело. Но всичко зависи от показанията на проститутките, казва Волфганг Линк от областната криминална служба. По неговите думи - те често изпитват твърде голям страх от сутеньорите и оттеглят вече дадени показания.

Финк е сигурен, че случаите, които стигат до съда, са само върхът на айсберга. Той е привърженик на пълната забрана на проституцията или най-малкото на въвеждането на по-висока възрастова граница, за да бъдат защитени младите жени.

Според Федералното министерство на семейството и младежта, в Германия на ден близо 1,2 милиона мъже ползват услугите на секс работнички, пише DW.

 

 

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 1 час

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 1 час

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 3 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 3 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 4 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 4 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 4 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 4 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

България Преди 5 часа

В момента в страната се наблюдава значително увеличение на случаите на коклюш

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 5 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 6 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 6 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 6 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

<p>Имен ден днес празнуват хората с хубавите имена...</p>

Празнуваме Цветница! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В този ден честваме тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим няколко дни преди страданията и кръстната Му смърт

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 7 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той