Руско-чеченска криза след масов младежки бой
Източник: ЕПА/БГНЕС
25
б бой на най-високо равнище" - така руският в. "Московский комсомолец" определя грандиозния скандал между руската и чеченската страна, набрал сила след масов бой в детския лагер "Дон" край руския град Туапсе на черноморското крайбрежие.

През нощта срещу понеделник чеченски тийнейджъри от лагера се сбили с ръководството му, като според милицията инцидентът бил предизвикан от желанието на кавказците "под прикритието на тъмнината да се "запознаят" с 14-годишно руско девойче".

Редица медии съобщиха, че по време на мелето чеченците разкъсали руско знаме и викали "Русия ще бъде наша!". Срещнала отпор обаче, цялата "делегация" от 400 души вдигнала котва и заминала с автобуси за родната си република.

Пазителите на реда се опитват да представят конфликта като битов, но той стана същинска ябълка на раздора между народите.

Без да изчакат дори първите резултати от разследването по случая, висши държавни представители от Чечения започнаха яростно да бранят правотата на своите на етнически принцип, изтъква в. "Московский комсомолец".

Чеченските диаспори в целия регион са възмутени и "готови да отидат да защитят децата", заявил Саид-Хусейн Хамзатов, специален пратеник на чеченския президент Рамзан Кадиров в руския Краснодарски край.

Омбудсманът на републиката Нурди Нухажиев пък заявил, че има сериозни претенции към ръководството на региона и подготвя

обръщение към президента на федерацията Дмитрий Медведев

"Днес в региона се инвестират милиарди - трябва да видим кой го ръководи. Ако не бъдат направени изводи от инцидента в лагера, това ще постави под въпрос Олимпиадата в Сочи", казал Нухажиев.

Неясно е с какво основание дребен чиновник от една република, издържана с дотации, се осмелява да шантажира руското ръководство със заветния държавен проект, коментира "Московский комсомолец".

В момента в лагера са останали да почиват по-малко от сто деца, а зам.-директорът, който се застъпил за непълнолетното момиче, чака операция.

"Невинните" чеченските младежи са му счупили десния крак. След като пострадалият паднал, треньорът на чеченския юношески отбор по свободна борба го довършил с ритници - счупил му и носа", разказва руското издание.

Органите на реда задържали седмина местни жители, притичали се на помощ на руската страна, но след проверка ги пуснали. Никой от чеченците не е бил задържан.

Директорът на лагера Михаил Усолцев заявил пред изданието, че веднага щом пристигнали, момчетата от Чечения започнали да се държат предизвикателно с персонала,

да провокират сбивания и да закачат момичетата

Преди масовото сбиване в околността имало и други инциденти. Някой намушкал с нож и отхапал веждата на арменец, съдържател на близка сладкарница. Не се знаело точно кой го е сторил, но местните жители "започнали да гледат много негативно на чеченските пришълци".

Сега здравният лагер може просто да фалира, оплаква се шефът му пред в. "Московский комсомолец".

В. "Независимая газета" нарича станалото "недетски конфликт, който все повече придобива политически характер".

Според експерти на вестника поведението на чеченските власти изисква незабавна реакция от страна на руското ръководство и се дължи на цялата досегашна политика на Русия в Северен Кавказ.

След като ръководството на лагера и милицията отхвърлили версията на Грозни за "погром срещу чеченци", чеченските юноши си заминали по разпореждане на републиканския лидер Кадиров. Той нарекъл случая

"масов побой над деца, пряко или косвено насърчаван от служители в лагера"

Чеченският омбудсман Нухажиев съобщил, че в писмото си до руския президент ще изброи нарушения на правата на чеченците в Русия, включително изчезвания на негови сънародници.

Местният губернатор Александър Ткачов твърди на своя сайт, че конфликтът представлява само "хулигански прояви на битова почва" и са неуместни "всички опити ситуацията да се представя като сблъсъци въз основа на междуетнически противоречия".

По случая е образувано наказателно дело за хулиганство, получило вече широк обществен отзвук. Версията за хулиганство била подкрепена и от Павел Астахов, пълномощник на руския президент по правата на децата.

"Ткачов или хитрува, или не владее ситуацията. С изявлението си той поставя в крайно неизгодно положение чеченците като страна в погрома и принципно подкрепя версията на милицията", е коментирал чеченският омбудсман.

"След войната в Чечения кавказката, ислямска чеченска култура стана още по-архаична отпреди. Задача на местното ръководство е

да се върне към някогашния начин на живот, неприемлив не само за Европа,

но дори и за Русия. А нашата руска младеж в битов смисъл е почти европейска. Началото на модернизацията направи конфликта почти неизбежен", анализира обстановката мосовски политолог за "Независимая газета".

"Случаят компрометира властта в цялата страна. Федералният център трябва да реагира много ясно и разбираемо. Да обясни на чеченските другари, че трябва да възпитават младото поколение не само по ислямски, а да им внушава, че са граждани на Русия. Ако сега лидерите на Русия си замълчат ще стане по-лошо и може да има нови провокации и сблъсъци на етническа основа", коментира пред всекидневника друг руски експерт.

"Рамзан Кадиров се утвърждава като защитник на чеченците навсякъде и винаги и гради върху това своето реноме. Москва обаче няма алтернатива, тъй като сама е създала режима на Кадиров. Затова според мен ще си затваря очите за всичко станало. Къде ще ходи?", разсъждава пред "Независимая газета" трети аналитик от руската столица.

Историята със сбиването в лагера предизвика неочаквани последици, отбелязва и в. "Комсомолская правда".

"Апаратът на президентския пълномощник в Севернокавказкия окръг предложи да се разработи кодекс на поведението за млади хора от Кавказ. Те идват в руски региони и се опитват да демонстрират собствените си традиции, без да се съобразяват много с мнението на околните, а това поражда конфликти", посочил Владимир Швецов, заместник на пълномощника.

"Кой и как възпитава юношите от Чечения, които на големи групи пристигат в други региони на Русия? Кой и как ще провери, че не носят ножове и други възможни оръдия на престъпления", пита електронното издание "Сегодня".
Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 3 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 7 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 45 минути

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 56 минути

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък