Русия ще изгражда мобилни, добре екипирани войски
Президентът Медведев и военният министър Анатолий Сердюков   
Източник: ЕПА/БГНЕС
0

Всички руски медии днес подробно се занимават с вчерашните изявления на президента Дмитрий Медведев, участвал за пръв път в разширено заседание на колегията на министерството на отбраната.

Русия окончателно се е отказала от досегашната тромава структура на своите въоръжени сили и ще насочи усилията си към изграждане на мобилни, добре екипирани войски, пише "Газета".

"Повишаването на бойната готовност на въоръжените сили на Русия, главно на стратегическите ядрени оръжия, както и снабдяването с най-нови въоръжения са основните задачи пред държавата. Първата задача е качественото повишаване на боеготовността на войските и главно на статегическите ядрени сили", каза държавният глава.

Освен това на дневен ред е преминаването на всички бойни части и съединения в

състояние на постоянна готовност,

допълни той.

Руският президент поясни, че модернизирането на въоръжените сили се налага, защото в много райони "се е запазил сериозен конфликтен потенциал и остават заплахи, създавани от локалните кризи и от международния тероризъм, и не спират опитите за разширяване на военната инфраструктура на НАТО в близост до границите на Русия".

Ядреното оръжие е политическа основа за мирния живот на руските граждани, твърди във в. "Утро" постоянният представител на федерацията в НАТО Дмитрий Рогозин.

Втората задача на реформата в руската армия е да се оптимизира структурата и броят на личния състав, третата - войските да бъдат осигурени с модерни въоръжения. Четвъртата - да се усъвършенства военното образование в Русия, петата - да бъдат решени социалните проблеми на военнослужещите.

Медведев посочи и заплахите, които обуславят армейската реформа в Русия - "конфликтният потенциал в редица региони, заплахите, произтичащи и от локални кризи, и от международния тероризъм, и от разширяването на НАТО", отбелязва "Время новостей".

Съобщена бе и една новина - Съветът за сигурност на федерацията в най-скоро време ще одобри стратегия за националната сигурност до 2020 г. Дмитрий Медведев отправи към военните сигнал, че без държавен документ от подобен мащаб не са възможни никакви реформи, пише вестникът.

В своята оценка за заплахите пред Русия президентът бе лаконичен и предпазлив - не посочи вероятни противници, но военният министър Анатолий Сердюков ги назова с имената им, изтъква изданието и цитира думи на министъра:

"За военнополитическата обстановка през 2008 г. бе характерен

стремежът на ръководството на САЩ към глобално лидерство,

а също разширяването и увеличаването на военното присъствие на САЩ и на съюзниците им от НАТО в региони, граничещи с Русия".

По думите на министъра, "стремежите на американската страна бяха да получи достъп до суровинните, енергийните и другите ресурси на държавите от ОНД, активно бяха подкрепяни процеси, целящи Русия да бъде изтласкана от пространството на традиционните й интереси", добавя "Время новостей".

Според Медведев и Сердюков, основните разходи на руското военно ведомство трябва да останат в предишния размер независимо от кризата и бюджетните съкращения, изтъква финансовият в. "Ведомости".

Президентът подчерта, че не бива да се жалят средства за военни учения, а екипирането на въоръжените сили с нови оръжия трябва дори да се форсира - това е шанс да бъде подкрепена руската промишленост по време на кризата.

При все това

ограниченията са засегнали най-малко две големи оръжейни програми

- военната част от системата за сателитна навигация ГЛОНАС е орязана с 2 милиарда рубли, а разработката на изтребител от пето поколение - с 938 милиона рубли, допълва "Ведомости".

Анатолий Сердюков уточни, че до 2020 г. руската армия ще бъде окомплектована със 70% от необходимите модерни оръжия и техника.

Скептицизмът на експертите обаче граничи със сарказъм - подобни обещания се чуват вече от десет години, но войските изобщо не са видели новата техника, отбелязва "РБК дейли".

Днешните мощности на руската отбранителна промишленост едва ли покриват дори потребностите на износа, пише вестникът. Новите руски танкове, хеликоптери и самолети отиват на практика изцяло за Индия, Китай и други вносители, заявява пред "РБК дейли" московски аналитик.

Подобно на президента и военният министър говори за

социалните проблеми на военнослужещите в страната.

Той също положи усилия да успокои военните и подчерта, че за решаване на проблемите им миналата година са изразходвани близо 30% от средствата, отпуснати от военното ведомство, пише "Независимая газета".

Руската държава смята и занапред да полага всички усилия за решаване на социалните проблеми на военнослужещите, твърди официозът "Росийская газета".

От 2000 г. насам фондът за парични доволствия е нараснал 10 пъти, значително са увеличени и военните пенсии. Миналата година военното министерство е получило 22 500 апартамента за руските офицери, а тази година е предвидено да се купят над 40 хил.

"Какво ще стане с хилядите офицери, които ще бъдат прогонени от армейския строй? Какви средства ще бъдат изразходвани за поставените цели? Обществеността изобщо не получи от Министерството на отбраната отговор на тези и на много други въпроси", заявил пред участниците Александър Каншин, шеф на комисията по въпросите на ветераните, военнослужещите и членовете на семействата им в руската Обществената палата.

Мащабното превъоръжаване на Русия, което обяви президентът Медведев,

не е заплаха за САЩ,

заяви говорителят на Пентагона Джеф Морел. "Русия е суверенна и независима държава и е напълно в правото си да се сдобие със солидна способност за самоотбрана. Не съм чул никаква тревога в тази сграда относно намерението на Русия да подсили военния си капацитет", заяви Морел на пресконференция.

"Американският министър на отбраната Робърт Гейтс вече говори за демографските предизвикателства, пред които е изправено руското правителство и които вероятно ще му попречат да запази сегашната численост на конвенционалните си въоръжени сили.

Поради това то инвестира масово в ядрения си арсенал. Това е факт. Ние обаче сме в добри военни отношения с Русия. След като имаме добър диалог и добро взаимно разбиране на причините за развиване на военния ни капацитет, не виждам защо това да е проблем или заплаха, която да ни тревожи", заяви говорителят на Пентагона.  

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна