Русия: Борба с пожарите около военни обекти
Български пожарникари се завръщат от гората след борба с огъня край град Ликино-Дульово, на 130 км източно от Москва   
Източник: ЕПА/БГНЕС
12
Дм ма руски военни са загинали в борба с огъня в околностите на ядрения център Саров на 500 километра източно от Москва, съобщи регионалният център за борба с пожарите, цитиран от руски агенции.

Според говорителя на военното министерство върху мл. сержант Василий Тезетев от вътрешните войски паднал пламтящ дънер и той починал от черепно-мозъчна травма на път за болницата.

Другата жертва е служител в наказателна колония, също ранен смъртоносно при падане на горящо дърво.

Центърът за ядрени изследвания край град Саров

съществува от съветско време. Там са били произвеждани атомни оръжия.

Над 800 души участваха вчера в гасенето на пожарите около Саров, припомня Франс прес. Пожарът в охраняемата индустриална зона на федералния ядрен център е изгасен. Институтът отново работи, увери по-рано днес Сергей Новиков от държавната корпорация "Росатом".

Взривоопасните материали и оборудването са върнати в съответните инсталации, посочи Новиков. Руските власти заявиха на 4 август, че са изтеглили от центъра всички радиоактивни материали и експлозиви.

Близо 500 души гасят днес пожарите около друг руски военен обект в уралския град Снежинск на 1500 километра източно от Москва, където се разработват ядрени въоръжения. Това съобщи на сайта си местният клон на Министерството на извънредните ситуации.

Пожарът е отслабнал и обхваща в момента 6 хектара, посочва министерството.

Министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу настоя в неделя службите му да удвоят усилията си за потушаване на пожарите около центъра в Снежинск.

Руските власти обявиха в края на миналата седмица извънредно положение около центъра за преработка и складиране на ядрени отпадъци "Маяк" в района на Челябинск, в Урал, заради разпространението на пожарите. Ядреният комплекс в град Озерск е на 2000 км от Москва.

Заради пожарите в Коломна (113 километра югоизточно от Москва) са отложени насрочените изпитания на ракети "Искандер" и други въоръжения в този районсъобщи представител на руското конструкторско бюро КБМ.

"От самото начало на сушата прекратихме изпитанията и естествено в момента не можем да ги продължим, тъй като има значителен риск от пожар", заявил пред Интерфакс Валерий Кашин, директор на КБМ.

"Искандер" са балистични ракети с малък обсег, каквито Русия редовно заплашва да разположи в своя анклав Калининград на границата с ЕС, уточнява АФП.

Пожарите, бушуващи в Русия от края на юли, засегнаха или застрашиха редица руски военни обекти. Властите признаха, че на 29 юли са били опожарени две военни бази в Московския регион.

На 5 август правителството обяви, че от град Алабинск в Нарофомински район (70 километра югозападно от Москва) са преместени "в безопасен район" складове с артилерийско и ракетно въоръжение.

Русия не е искала досега официално помощ от Европейския съюз

заради бушуващите пожари.

Комисарят Кристалина Георгиева, която отговаря за хуманитарната помощ и реакцията при кризи, е в контакт с руските власти.

Тя е изразила готовността ни да окажем помощ. Досега обаче не е отправено искане от Русия в нашия Център за мониторинг и информация, заяви днес в Брюксел говорител на Европейската комисия.

Този център се задейства при кризи и природни катастрофи след като към него бъде отправено искане за помощ. То се препраща веднага във всички страни от Европейския съюз, които осигуряват необходимата помощ според възможностите си.

Щетите от горските пожари досега се оценяват на 15 млрд. долара

или 1% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщи в. "Комерсант".

Става въпрос само за преките щети и краткосрочните последици за икономиката, тъй като не са оценени по-тежките последици за икономиката от разрушаването на околната среда.

До този момент единствено беше преразгледана към понижение прогнозата за добива на зърно с 10 милиона тона до 60-65 милиона тона през 2010 година.

Икономисти от ИНГ Русия изчислиха, че при реколта от 41 милиона тона пшеница и пълна забрана на износа средната годишна цена на вътрешния пазар ще бъде около 185 долара за тон. При такъв сценарий потребителската инфлация в Русия тази година може да нарасне до 9,5%.  

Има недостиг на почти всичко в борбата срещу пожарите,

бушуващи в по-голямата част на европейска централна Русия - метални кофи, ръкавици и защитни маски, както и лекарства, питейна вода и чисти дрехи. Много хора все още чакат обещаната им от правителството помощ, предаде кореспондентът на ДПА в Москва Улф Маудер.

А лекарката Лиза Глинка не чака. Тя организира хуманитарна помощ, като използва интернет и малък подземен склад на улица "Пятницкая" 17 в задимена Москва.

Други помагачи се събират спонтанно чрез нов блог, наречен pozar_ru.

Най-голямата страна в света преживява безпрецедентна вълна на гражданска солидарност. Десетки хора са стоварили до момента чанти, пълни с одеала и бельо, в склада на Глинка. Носят и лопати, триони и брадви за почистване на селата, покосени от огъня. Складът се пълни бързо.

Доброволците бързо научават какво е необходимо, като четат блога на Глинка: doctor-liza.livejournal.com. Това може да са обезболяващи и лекарства против високо кръвно налягане, или пелени, или прохладни стаи.

Решителната лекарка помества в блога си и благодарности, изразени от хората. Тя отдавна помага на нуждаещите се с фондацията си "Оправдана помощ". Благотворителна дейност като нейната обикновено играе незначителна роля в Русия.

Макар всички московчани да страдат от токсичния смог, мнозина се отбиват до склада, с помощи за онези, които страдат повече.

"Прочетох за помощта по интернет и просто трябваше да направя нещо", каза 29-годишната Катя, офис-мениджър на западна компания. Тя похарчила сума на стойност около 100 долара, за да купи бельо и инструменти. Други предлагат транспортни услуги.

Колегите на Глинка сравняват наличността и търсенето на два компютъра. "Нуждаем се от доброволци, дрехи и храна", може да се прочете в блога pozar_ru.

Всички дарени неща са добре дошли, се казва още там. Както самопомощта се увеличава в Русия, така се увеличава и

общественото недоволство към властите.

Медии критикуват некомпетентността на държавни служители, като твърдят, че те продължават да се грижат за себе си, вместо да се справят с последиците от горските пожари.

Президентът Дмитрий Медведев и други високопоставени служители дариха няколко хиляди долара на всяка от жертвите.

Като се има предвид известната с корумпираността си бюрокрация в Русия обаче, хората се съмняват дали парите действително стигат до пострадалите.

Русия е управлявана от "хаос и ужас", коментира писателят Захар Прилепин във вчерашното издание на "Новая газета", което е крайно критично към Кремъл.
"Цяло чудо е, че цялата страна не е изгоряла все още в тази сътворена от човека бъркотия".

Във вестник "Комерсант" хора, знаещи от първа ръка за разрушенията, се оплакват, че властите продължават да замазват положението.

Московски лекари съобщиха,че могат да извършват единствено спешни операции. Те казват, че им е било забранено да преглеждат възрастни хора, че болниците са препълнени и че броят на спешните случаи в детските отделения се е повишил с 20%.

Много московчани, които се опасяват от ефекта на смога върху здравето им, се опитват да го избягват по възможно най-добрия начин. Някои намират облекчение в климатизирани търговски центрове.

Александър Фолов, директор на метеорологичната служба на Русия, каза, че замърсителите на въздуха представляват сериозна заплаха за здравето и добави, че най-горещата вълна през последните 1000 години влошава положението.

Критикувани ден след ден за това, че премълчават, служителите сега признават, че горещината и смогът са увеличили двойно смъртността в Москва. Сега има над 700 смъртни случая на ден в руската столица - най-големия град в Европа и дом на над 10 милиона души.

За разлика от много други места в Русия обаче, властите в Москва не са обявили извънредно положение и твърдят, че ситуацията е под контрол.
Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 12 минути

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 59 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 3 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 4 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни