Пуснаха Алексей Навални под гаранция
Навални прегръща жена си Юлия след решението да бъде освободен   
Източник: ЕПА/БГНЕС
2

Областният съд в руския град Киров (на 900 км източно от Москва) освободи опозиционера Алексей Навални (Navalny.ru) и бизнесмена Пьотр Офицеров, осъдени вчера на първа инстанция за кражба от местно държавно предприятие, съобщи Би Би Си.

Двамата бяха арестувани още в съдебната зала.

Снощи прокуратурата оспори мярката за неотклонение като незаконна, защото присъдите - съответно 5 и 4 години затвор, още не са влезли в сила.

Затова областният съд реши до влизане в сила на присъдите, двамата да останат на свобода срещу подписка.

Навални е регистриран като кандидат в изборите за кмет на Москва през септември и задържането му под стража нарушава неговото право за равен достъп до избирателите, заяви днес пред областния съд представител на прокуратурата. Подкрепиха го всички защитници и самите осъдени, които отправиха към съда молба да бъдат освободени.

Междувременно шефът на предизборния екип на Навални - Леонид Волков, каза, че опозиционерът остава кандидат за кмет на Москва и продължава в пълен обем своята кампания за изборите на 8 септември. Вчера екипът му обяви, че се оттегля от надпреварата, а днес самият Навални заяви, че още не е сигурен дали ще се бори за кметския пост в Москва и след консултации с предизборния екип ще реши в каква форма - като бойкот или участие в изборите ще продължи избирателната му кампания.

Московската градска избирателна комисия изтъкна, че до влизане на присъдата в сила, Навални остава кандидат за кмет на столицата и комисията няма да анулира включването му в списъка на участниците в надпреварата.

Решението на прокурорите да обжалват

обърка мнозина,

наблюдавали процеса, тъй като обвинението твърдеше, че двамата са виновни и настояваше за по-строги присъди.

Наблюдатели твърдят, че жалбата на прокуратурата цели Навални да получи възможност за участие в изборите за московски кмет и с това допълнително да ги легитимира. Според коментатори избори без участие на Навални биха ощетили в този смисъл най-вече фаворита - и. д. кмет Сергей Собянин.

Чуват се и предположения, че действията на прокурорите може да намалят отрицателните реакции, предизвикани от присъдите сред голяма част от руското общество.

В неразрешен протест снощи в Москва срещу осъждането на Навални участваха няколко хиляди души, пише Би Би Си.

Митингът край Манежния площад в Москва събра според полицията 2500 души; самите опозиционери съобщиха за 7 до 20 хил., посочва "РБК дейли". Участниците скандираха лозунги, от които центърът (на Москва) май е отвикнал", пише вестникът: "Окупирай!", "Разклащайте лодката!", "Мошеници и крадци!" както и "Свобода за Навални" и "Путин е крадец", отбелязва изданието.

Неправителственият сайт ОВД-Инфо, цитиран от АФП, съобщи, че в Москва са били задържани близо 210 демонстранти.

Според сайта, поместващ най-вече информации от независими източници за полицията и правосъдието, повечето от арестуваните са освободени, но срещу част от тях са съставени протоколи за нарушение на обществения ред, което ги заплашва с арест до 15 дни и глоби до 300 хил. рубли (7000 евро). Агенцията добавя, че още не е успяла да получи потвърждение на тези данни от силите на реда.

След като стана ясно, че се свикват протести, полицаи от ОМОН - сили за борба с безредиците, внезапно опразниха Червения площад и друг недалеч от него под предлог, че ги затварят "за ремонтни работи". Същите сили изтласкаха снощи встрани демонстранти, препречили една от пътните артерии в столичния център. Протестиращи останаха обаче до късно през нощта близо до сградата на парламента.

Вчерашната присъда е основна тема за руския печат днес.

В най-новата политическа история на Русия това е първият случай регистриран кандидат в избори на подобно равнище да бъде арестуван по време на предизборната кампания, изтъква "Московский комсомолец".

"Властта позволи на Навални да се регистрира, за да легитимира допълнително московските избори, но сега това може да прерасне в един от най-шумните електорални скандали в руската история", твърди "Московский комсомолец".

Според говорители на други кандидати липсата на Навални би улеснила кампанията на досегашния градоначалник Сергей Собянин, добавя "Комерсант". Без основния си съперник Собянин "до голяма степен губи своя ореол на легитимност", което "де факто намалява политическия му рейтинг във федералната йерархия", смята обаче главният редактор на "Независимая газета" Константин Ремчуков.

Според "Утро" Собянин "напоследък сериозно е смятан за един от потенциалните приемници на Владимир Путин, ако нещо се случи с държавния глава".

Адвокатът на Навални Олга Михайлова "каза, че защитата му е готова да обжалва чак до Европейския съд по правата на човека", отбелязва "РБК дейли". Присъдата предизвика широк обществен отзвук не само в Русия, но и в чужбина. Веднага след огласяването на присъдата започна спад на руския фондов пазар - индексите се понижиха с 1,3 на сто, изтъква в. "Новие известия".

Западът реагира мигновено и сурово, обобщава "Независимая газета". Присъдата показа, че в Кремъл са взели надмощие сили, неразположени да разсъждават твърде много какво мисли Западът за руската власт и руското правосъдие, смята Ремчуков. Руската политическа система се спъва в собствените си крака. От една страна, властите твърдят, че е необходима конкуренция. От друга - правят всичко, за да не се влеят в тази конкуренция хора, способни да внесат нещо ново, коментира аналитикът Борис Макаренко. "Хвърляли сме ги в затвора и пак ще ги хвърляме" - така описва позицията на руската власт колегата му Игор Юргенс.

Ремчуков очаква политически последици от присъдата. Първо, Навални губи правото да се кандидатира за депутат от Държавната дума. Второ, няма да може да кандидатства за президентския пост в Русия през 2018 г. Трето, дейността му "фактически се изтласква извън рамките на днешната политическа система" и занапред му се отрежда "ролята на активист от извънсистемната опозиция".

"Независимая газета" цитира и коментар на Борис Немцов, съпредседател на партията РПР-ПАРНАС, издигнала Навални за столичен кмет. Според Немцов, Навални е станал "всъщност очевиден лидер на опозицията - всички признават това".

Присъдата се водеща тема и за чуждестранните вестници.

Навални открито обяви политическия апарат на Путин - "Единна Русия", за "партия на мошеници и крадци", пише "Ню Йорк таймс". Очевидно той беше нарочен от Кремъл, след като се издигна от блогър, разкриващ корупционни скандали, и лидер на уличните протести до популистки кандидат за кмет на Москва. През последните 12 години руските власти се въздържаха от подобна мярка, за да заглушат гласа на политическите опоненти, но сега този праг като че ли е прекрачен от Кремъл, допълва вестникът. Досега членове на опозицията не бяха допускани до контролираната от държавата телевизия, бяха дискредитирани чрез разпространяването на компрометиращи материали или бяха задържани за по 15 дни. Но присъдата на Навални е рядък случай, в който политически опозиционен лидер е накаран да замлъкне чрез използването на руската съдебна система.

Най-ефикасният руски опозиционен лидер, кръстоносецът в антикорупционния поход Алексей Навални беше осъден и това показва, че решимостта на руския президент Путин да смаже опонентите си няма граници, пише "Вашингтон пост".

Според "Файненшъл таймс" няма съмнение, че присъдата е резултат от извода на правителството на Путин, че ако опозиционният лидер бъде оставен да участва в изборите и да отправи предизвикателство към властта на Кремъл, това ще създаде много повече главоболия, отколкото вкарването му в затвора.

Присъдата на Навални породи гняв както в Русия, така и сред международната общност, подчертава "Индипендънт". Тя напомни за безкомпромисния курс на Путин през последната година. Досега Путин никога не е споменавал поименно Навални, но харизмата и ораторският талант на опозиционера, както и неговата популистко-националистическа реторика го превърнаха до голяма степен в онзи опозиционен лидер, от който Кремъл трябва най-много да се страхува, допълва британският вестник.

Гръм се стовари върху Навални, който беше осъден за финансови престъпления. Но за никого не беше тайна политическото измерение на процеса, пише "Монд". Преди да бъде отведен с белезници от полицаите, опозиционният лидер написа в "Туитър": "Хайде, не тъгувайте без мен! И което е по-важно не се примирявайте, жабата няма да падне сама от тръбопровода" - намек, че опозицията трябва да продължи с мобилизацията си срещу президента на богата на петрол и природен газ Русия, пише "Монд".

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 45 минути

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 1 час

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 4 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 5 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 5 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 5 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 5 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 5 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 6 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 6 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 7 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 7 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 7 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 8 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 8 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни