Норвежкият атентатор искал да убие бивши премиери
Гру Харлем Брунтланд   
Източник: ЕПА/БГНЕС
36

Андерш Беринг Брайвик, извършителят на кървавите нападения в Норвегия, заявил пред полицията, че смятал да убие бившата министър-председателка Гру Харлем Брунтланд, съобщава излизащият в Осло в. "Афтенпостен", цитиран от Ройтерс.

Брунтланд, която оглавяваше три правителства на Норвежката работническа партия през 80-те и 90-те години на миналия век и често е наричана "майка на нацията", произнесе реч на летния събор на младежката организация на партията на остров Ютьоя в деня на нападенията и си замина преди да бъдат извършени нападанията.

В своя манифест Брайвик също така определя бившите британски премиери Гордън Браун и Тони Блеър, както и престолонаследникът принц Чарлз, като предатели. В текста той заявява, че

тримата заслужават да бъдат убити.

Браун е оприличен на Хитлер и снимката му е редом с тази на фюрера сред фотосите на военнопрестъпници, които не са успели да спрат разпространението на исляма. Браун е обвинен от норвежеца, че е допуснал мюсюлманите да имат повече влияние върху живота на хората.

Тони Блеър, както и бившият вътрешен министър Джак Стро, са обвинени в нечестност, защото са укрили плановете за допускането на повече имигранти във Великобритания и по този начин са засилили мултикултурализма на британското общество.

Принц Чарлз пък е критикуван, защото под негов патронаж е поставен Оксфордският център за ислямски изследвания, изграден с пари на саудитското кралско семейство.

Германски медии съобщиха днес, че

Ангела Меркел също била обект на ненавист и заплахи

от страна на Андерш Брайвик, предаде ИТАР-ТАСС.

В манифеста си Брайвик посочва като врагове и германските социалдемократи, партията Левите и партията на Зелените.

В документа освен това се съдържат и заплахи към общо 9393 шведски предатели, които били отговорни за установяването на мултикултурния модел на обществото на Швеция, с която до 1905 г. Норвегия беше в един съюз.

Заподозреният в убийството на 93 души трябва да се яви пред съда в Осло в 13 ч. местно време. Съдията може да постанови предварителен арест за максимум четири седмици, който може да бъде удължен, след като изтекат четирите седмици.

Брайвик се е подготвял внимателно за нападението

срещу младежкия лагер на остров Ютьоя и е разполагал с голямо количество патрони, съобщи на пресконференция началникът на полицията на Осло Юхан Фредриксен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"По време на задържането му той не беше изразходвал голяма част от боеприпасите си. Ние пристигнахме с компетентен отряд и така полицията предотврати нови убийства," заяви той.

Според Фредриксен 31 минути изминали между получаването на молбата за помощ от местната полиция на областта Бускеруд и пристигането на отряда на спецчастите Делта. Разстоянието, което е пропътувал отрядът, е 45 км.

Използването на полицейски хеликоптер за транспортиране на отряда е било невъзможно. Вертолетът е предвиден само за патрулна дейност, уточни Фредриксен.

Темата е основна и за световния печат.

До вечерта в неделя бяха регистрирани 93-ма загинали, 96 ранени и четирима безследно изчезнали. Водолази все още претърсваха водите край острова, издирвайки нови тела, посочва "Вашингтон пост".

Атаките са били внимателно планирани от извършителя им, показва според вестника дневникът на задържания стрелец, направил самопризнания.

В разпространения от него "манифест" се казва, че престъпникът

бил решен по-скоро да убие прекалено много хора,

отколкото твърде малко, отбелязва изданието.

Брайвик заяви пред полицията, че е тръгнал на "кръстоносен поход" срещу исляма и "демократите комунисти", напомнят всекидневниците.

Най-мрачните аспекти от неговата идеология без съмнение са на границата на неофашизма, посочва "Ню Йорк таймс".

При все това много от мненията и аргументите на убиеца отразяват като ехо риториката на консервативни културни дейци от европейския и американския мейнстрийм, пише изданието.

Независимо от твърденията на норвежките власти, тези мнения вероятно не спадат към християнския фундаментализъм.

В тях личат по-скоро

европейските политики на идентичност и шовинизъм,

насочен срещу исляма, отколкото същински религиозен плам, се казва в статията.

В "манифеста" на престъпника постоянно се цитират консервативни автори от двете страни на Атлантика.

Документът е изпълнен с атаки срещу предпочитаните мишени на десницата: политическата коректност, ЕС, сексуалната революция, радикалния ислям и научните дейци с леви убеждения, забелязва "Ню Йорк таймс".

Извадени от контекста, някои критични изказвания на Брайвик срещу мултикултурализма и имиграцията наподобяват според него не толкова аргументацията на европейските крайнодесни партии, колкото изявленията на водещи консервативни лидери като британския премиер Дейвид Камерън, германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози.

Почеркът на основния заподозрян за касапницата в Норвегия се родее с "индивидуалния тероризъм" на крайната десница, който води началото си от САЩ, заявява експерт от Франция, цитиран в "Монд".

Френският печат се опитва да намери обяснение за неразбираемото, коментира днес Франс прес реакцията на всекидневниците в страната.

"Десет години след атентатите от 10 септември 2001 г. и няколко месеци след смъртта на Бин Ладен е обезпокоително да видим, че наследството му е преминало в ръцете на един фундаментализъм с обратен знак", пише консервативният "Фигаро".

Европейските общества трябва да погледнат сериозно на тази опасност, за да се уверят, че смъртоносният бяс на убиеца от Осло ще остане изолирана трагедия, добавя изданието.

Трябва да се вслушаме в урока, който ни дават жертвите, оплаквани тези дни от норвежкия народ; насилието не е само в отсрещния лагер, предупреждава католическият "Кроа".

Проповядваната расистка омраза лесно опиянява слабите умове, бленуващи за силна власт, пише комунистическият "Юманите".

Приказките за война между цивилизациите гъмжат от такива бацили и насърчават фанатизма от всякакви бои, подчертава вестникът.

Британският "Дейли телеграф" цитира Йенс Брайвик, бащата на атентатора. Според него Андерс още на 16-годишна възраст се включил в младежкото крило на норвежката Партия на прогреса, критикуваща имиграционната политика на Осло.

После установил контакт и с други крайнодесни групировки в Европа,

включително със сръбски радикали. Намерил съмишленици по-специално в Лондон, възторжено коментирал дейността на британските националисти.

Вестникът, цитиран от Би Би Си, пише за евентуалните контакти на убиеца с крайнодесните във Великобритания в отделен материал.

Скотланд Ярд започна да разследва дали Брайвик не е бил част от по-широка клетка, планирала серия от подобни атаки, съобщава изданието.

Английски националисти заявиха, че нападенията в Норвегия се дължат на имиграционната политика на норвежките власти. Това веднага предизвика буря от възмущение и антифашистки активисти в кралството призоваха самата "Английска лига за отбрана" да бъде обявена за екстремистка групировка, пише "Индипендънт".

Според "Таймс", Брайвик е

"фанатичен ксенофоб и мизантроп самотник",

"огледално отражение на ислямски терорист - човек със същата идеологическа мания, но с обратна насоченост".

В писмените самопризнания на Брайвик неведнъж се споменава Русия, пише руският в. "Комерсант".

Задържаният посочил руската мафия като един от източниците за снабдяване с оръжие. На друго място описал как трябвало да бъде възпитавана "една модерна, културно-консервативна, патриотична" младеж и посочил за пример руското младежко движение "Нашите".

Неработещата демокрация на масите в Европа трябва да бъде сменена с управляема форма на демокрация от рода на тази в Русия, писал още Брайвик.

Той назовал руския премиер Владимир Путин наред с папа Бенедикт Шестнайсети сред хората, с които най-много би желал лично да се запознае.

Двойният терористичен акт в Норвегия "изправи Европа пред много неудобни въпроси", констатира "Росийская газета".

Мултикултурният модел за развитие на Западна Европа

безспорно вече няма никакво бъдеще, смята вестникът.

Несъмнено Брайвик ще намери мнозина последователи, готови да повторят "подвига" на своя нов кумир. И властите в Европа очевидно са абсолютно безсилни пред това предизвикателство, твърди "Росийская газета".

Нападенията в Норвегия ще накарат европейците да преразгледат своите подходи в гарантирането на сигурност, прогнозира в заглавие руският в. "РБК дейли". 

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 33 минути

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 1 час

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 8 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 9 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 10 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 11 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 11 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 13 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 13 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 14 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 14 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати