Нетаняху обяви пред Конгреса на САЩ, че Иран е глобална заплаха
Бенямин Нетаняху говори пред Конгреса на САЩ   
Източник: ЕПА/БГНЕС
7

 "Иранският режим е голяма заплаха за Израел, но и за мира в целия свят. Трябва всички заедно да спрем марша на завоевание, потискане и терор на Иран".

Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в реч пред Конгреса на САЩ, където изнесе реч по покана на републиканеца и председател на Камарата на представителите Джон Бейнър.

Опитът за натиск цели спиране на планираното споразумение по иранската ядрена програма, което иска да постигне президентът Барак Обама.

Нетаняху бе дълго аплодиран при пристигането си в Конгреса от присъстващите американски конгресмени, въпреки че петдесетина демократи безпрецедентно бойкотираха речта му. Обама няма да се среща с Нетаняху по време на сегашната му визита във Вашингтон, отбелязва Франс прес.

В началото на речта си Нетаняху обаче благодари на Обама за подкрепата му към Израел. "Някои неща, които президентът направи за Израел, никога няма да станат известни, защото става дума за деликатни и стратегически проблематики. Аз обаче знам за тях и винаги ще бъда признателен на президента Обама за подкрепата му", заяви израелският премиер и спомена американската военна помощ, включително при изграждането на израелската противоракетна система "Железен купол", отбелязва Асошиейтед прес.

"Дълбоко съжалявам, че някои приемат присъствието ми тук като политическо. Това никога не е било намерението ми", отбеляза той. Белият дом по-рано обърна внимание, че визитата на Нетаняху е организирана непосредствено преди парламентарните избори в Израел, които ще се произведат по-късно този месец.

Нетаняху подчерта, че речта му не е знак на неуважение към Обама, а има за цел да коментира потенциалното споразумение с Иран, което по думите му "може да застраши оцеляването на Израел". Израелският премиер заяви, че спазването от Иран на ограниченията по готвеното ядрено споразумение ще се следи, но че инспекторите само установяват нарушения, а не ги спират, отбелязва Ройтерс. Международно споразумение с Иран по ядрената му програма на практика ще гарантира, че Иран ще може да изгради ядрено оръжие, каза Нетаняху.

"То не блокира пътя на Иран към бомбата, а постила пътя на Иран към бомбата. Споразумението ще позволи на иранската ядрена програма да се запази до голяма степен непокътната, поради което Иран ще може много бързо да се сдобие с ядрено оръжие. Само за една година по американски оценки", изрази тревога израелският премиер.

"Споразумението, от което се очаква да спре надпреварата във въоръжаването, напротив, ще породи ядрена надпревара в най-опасния регион на света. Това няма да е сбогом на оръжията, а сбогом на контрола над оръжията", заяви той, цитиран от Франс прес. "За да разберем колко опасен ще е Иран с ядрено оръжие, трябва в пълна степен да разберем природата на този режим. Документите, на които се основава иранската държава, обещават продължаване на джихада. Много държави в Близкия изток се разпадат. Докато мнозина се надяват, че Иран ще се присъедини към общността на нациите, Иран поглъща няколко нации", каза Нетаняху.

Иран вече доминира правителствата в Багдад (Ирак), Дамаск (Сирия), Бейрут (Ливан) и Сана (Йемен), предупреди израелският премиер и добави, че сигурно ще последват и други. Влизането на Нетаняху на заседанието на двете камари на Конгреса бе приветствано с продължителни аплодисменти от станалите на крака конгресмени и множество ръкостискания с него, докато минаваше през множеството. Медийни коментатори отбелязаха, че такова посрещане получава президентът на САЩ, когато влиза в залата на Конгреса за годишната си реч "За състоянието на съюза".

Това е третият път, когато Нетаняху държи реч пред Конгреса на САЩ. Единственият друг държавник, достигнал този рекорд, е бившият британски премиер Уинстън Чърчил, отбелязва ДПА.

Обама обяви, че в речта на Нетаняху пред Конгреса няма алтернативи на готвеното споразумение с Иран

Той отбеляза, че не е слушал речта на Нетаняху, а само е прочел стенограма от нея, но не е видял нищо ново в нея. Обама прикани Конгреса да дава оценка по ядреното споразумение с Иран едва когато то бъде финализирано и подчерта, че ще приеме само такова споразумение, което блокира Иран от сдобиване с ядрено оръжие.

"Факт е, че още нямаме споразумение по иранската ядрена програма. Ако обаче успеем, това ще е най-доброто възможно споразумение с Иран, за да му бъде попречено да се сдобие с ядрено оръжие, каза Обама, цитиран от Франс прес. Важно е да останем съсредоточени върху този проблем. Централният въпрос е: как можем да им попречим да се сдобият с ядрено оръжие? Не се съсредоточавам върху театъра", отбеляза президентът на САЩ.

Речта на Нетаняху във Вашингтон е водеща тема за западната преса днес.

Спорд британския в. "Дейли телеграф" тя е същинска атака срещу политиката на американския президент Барак Обама към Иран.

Обръщението на Нетаняху беляза най-ниската точка в и без това сериозно влошените му отношения с Обама, изтъква британският в. "Файненшъл таймс". "Израелският премиер явно гледаше към 2017 г., когато приключва мандатът на сегашния американски президент. Нетаняху също така се надяваше да увеличи собствените си шансове за преизбиране по-късно този месец, но в речта му не пролича особена загриженост от намаляващото влияние на Израел във Вашингтон", коментира изданието.

Нетаняху не представи нищо по-конкретно по иранския ядрен въпрос, а направи това, което умее много добре - уплаши до смърт американските политици, изтъква британският в. "Гардиън". Той беше посрещнат в Конгреса на САЩ като президент, който идва да произнесе обръщение от типа на "За състоянието на съюза". Но триумфалното настроение бързо се промени, когато той започна да говори. Израелският премиер отправи остри критики срещу договарянето на "лоша сделка", която според него би позволила на Иран да произвежда колкото си иска атомни бомби след едно десетилетие, ако изобщо изчака дотогава.

В словото си, в което обрисува "възможния ядрен кошмар", Нетаняху каза, че Иран "поглъща" страни в Близкия изток, и направи паралели с нацистите и с древен персийски владетел, който искал да изтреби евреите, отбелязва изданието. Израелският премиер обаче не представи никакви алтернативни решения освен безкрайни санкции срещу Иран, докато Техеран не изпълни поредица от неясни искания, посочва вестникът. Реакцията на Белия дом е обобщение на речта на Нетаняху: само приказки, никакви нови идеи, никакви действия. Тази иронична забележка беше достатъчно ясен сигнал, че няма изгледи за подобряване на и без това влошените отношения между израелския премиер и президента на най-важния съюзник на еврейската държава, коментира "Гардиън".

Речта на Нетаняху беше насочена към най-различни аудитории, но повечето от тези, които я слушаха, нямат пряка власт да спрат сделката, на която се противопоставя израелският премиер, нито да повлияят върху наближаващите крайния срок преговори, пише в. "Вашингтон пост". Нито силно подкрепящите Нетаняху републиканци, които многократно ставаха на крака, за да го аплодират, нито демократите, които присъстваха в Конгреса, но не винаги ставаха на крака, имат непосредствената дума по въпроса.

Нито разделените израелски избиратели, които може да преизберат, но може и да не преизберат Нетаняху след две седмици, отбелязва изданието. Обама е този, който има всъщност думата по въпроса, а той не хареса изказването на Нетаняху, посочва вестникът.

Видимо раздразнен от речта на Нетаняху, Обама отхвърли натиска, оказван от израелския премиер, като обеща да представи позицията си пред конгресмените, когато вече има споразумение, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 2 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 3 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 7 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 7 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 8 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 8 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 8 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 8 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 8 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 9 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 9 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 9 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 9 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 10 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 10 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща