5

На днешния ден, през 1835 г. в град Флорида, Мисури, се ражда Самюъл Лангхорн Клемънс, когото познаваме като Марк Твен. Той се ражда само две седмици след най-близкото преминаване на Халеевата комета до Земята.

На 16 години започва да пише статии и хуморески за вестник "Ханибал Джърнал", който е собственост на брат му Орайън. Две години по-късно напуска вестника и работи като печатар в Ню Йорк, Филаделфия, Сейнт Луис и Синсинати.

Първият му успешен разказ е "Джим Смайли и скачащата му жаба", публикуван в "Сатърди Прес (Saturday Press)", на 18 ноември 1865. Четири години по-късно излиза и хумористичния пътепис "Наивници в чужбина", в който осмива мериканците и европейците и предубежденията помежду им. Американците отново стават мишена на острото му перо в пътеписа "Глупаци в чужбина", който излиза 11 години по-късно.

Междувременно детският му роман "Приключенията на Том Сойер" вече е факт. През следващите години излизат "Приключенията на Хъкълбери Фин", "Принцът и просякът" и "Един янки в двора на крал Артур". Последният роман става шаблон за поджанра на фантастичната литература, наречен алтернативна история.

Освен писател, хуморист и журналист, Марк Твен е и изобретател. Бил е близък приятел на Никола Тесла. Има патентовани три изобретения, като едното от тях е заместител на тирантите, а другото историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех има обаче самозалепващият се албум за изрезки.

Умира от сърдечен удар на 21 април 1910 г., един ден след най-близкото приближаване на Халеевата комета до Земята. Година по-рано той казва:

"Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишния без съмнение е казал: 'Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно'".

На практика, той се оказва прав.

Сто години след кончината на Марк Твен на бял свят излиза автобиографията му. Закъснението с един век е по желание на писателя.

По-важни събития:
1829 г. - Съгласно решенията на Лондонската конференция Турция се задължава да даде пълна независимост на Гърция.
1919 г. - Приет е "Закон за търговията със зърнени храни и с произведенията от тях", с който се установява държавен монопол върху износа на зърнени храни от България.
1956 г. - Американският телевизионен канал Си Би Ес за първи път използва видеокасета за излъчване на програма в ефир.
1979 г. - Pink Floyd прави премиера на албума си The Wall.
1982 г. - излиза на паза най-продаваният албум за всички времена Thriller на Майкъл Джексън.
1993 г. - Президентът Борис Елцин утвърждава новия Герб на Русия.

Днес празнуваме:
Св. апостол - Андрей Първозвани (Андреевден)
Ден на движението Градове за живота
В Барбадос - Ден на независимостта
В Шотландия - Ден на патрона Свети Андрей

На този ден са родени:
1667 г. - Джонатан Суифт, британски и ирландски писател
1874 г. - Уинстън Чърчил, министър-председател на Обединеното кралство, Нобелов лауреат през 1953
1937 г. - Ридли Скот, британски режисьор

На този ден са починали:
1900 г. - Оскар Уайлд, ирландски драматург и поет
1997 г. - Петър Ступел, български композитор

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@