0

На днешния ден преди 28 години за първи път се споменава за "българската следа" атентата срещу Папа Йоан-Павел II, извършен на 13 май 1981 г. Причината за това е ареста на Сергей Антонов, който по това време е ръководител на бюро БГА "Балкан" в Рим.

Антонов е задържан по обвинение за съучастие в атентата. Турският терорист Мехмед Али Агджа, член на терористичната група "Сивите вълци", посочва неговото име и имената на още двама българи, Жельо Василев и Тодор Айвазов, които в дадения момент не са се намирали на територията на Италия.

Разследването по случая отнема повече от две години и половина. През май 1985 г. започва делото, което приключва през март 1986 г. В крайна сметка българинът е освободен поради липса на доказателства за предполагаемото му участие в покушението.

Години наред в западното общество се експлоатира т.нар. "българска следа" в покушението на папата. На 24 май 2002 г., по време на официално посещение в България, папа Йоан-Павел II заявява, че никога не е вярвал, че има замесени българи в атентата срещу него.

Други по-важни събития:

1867 г. - Алфред Нобел патентова динамита.
1940 г. - Уди Кълвача се появява за пръв път във филма "Чук-чук" (Knock Knock).
1969 г. - Джон Ленън връща получения по-рано от него "Орден на Британската империя" в знак на протест срещу подкрепата на Великобритания за американската намеса във Виетнам.

Днес празнуваме:

Международен ден за премахване на насилието срещу жените
Ден на Св. Климент Охридски и Св. Климент Римски, имен ден на Климент, Климентина, Клементина и подобни

На този ден се раждат:

1844 г. - Карл Бенц, германски инженер и конструктор
1981 г. - Шаби Алонсо, испански футболист

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@