Китай се готви за голям конгрес, но не и за голяма промяна
По улиците на Пекин вече има пропагандни плакати   
Източник: ЕПА/БГНЕС
2

В момента Китайската комунистическа партия се готви за решаващ конгрес, на който ще бъде сменено ръководството й за първи път от 10 години насам. 

Конгресът е насочен за 8 ноември и се очаква да продължи една седмица.

На историческия партиен форум партийният лидер и президент Ху Дзинтао, премиерът Вън Дзябао и други висши държавници са длъжни да се откажат от партийните си постове, спазвайки новите правила за пенсиониране и продължителност на мандатите. Очаква се Ху и Вън да бъдат сменени от вицепрезидента Си Дзинпин и вицепремиера Ли Къцян.

Сега обаче най-важният въпрос е

дали партията може да се задържи на власт още едно десетилетие,

коментира ДПА.

Чрез строго режисирания конгрес партията ще се опита да убеди 1,3-милиардното население на страната, че може да осигури още 10 години на икономически растеж и социална стабилност, като същевременно се бори с корупцията и връзкарството.

Тя ще вдъхне живот във вечния си дневен ред за политическа реформа чрез "социализъм с китайски черти" и предложения от Ху Дзинтао "научен поглед върху развитието".

Партията обаче трябва да поправи накърнената си репутация

след скандала около отстранения местен лидер Бо Силай, за когото се смяташе, че има големи шансове да заеме висш ръководен пост, и да преодолее сериозната липса на доверие и усещането на обществеността, че всички служители на партията са корумпирани.

Задачата й стана по-трудна миналата седмица, след като в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че роднини на премиера Вън Дзябао, който някога беше смятан от оптимистите за най-голямата надежда на Китай за политически реформи, са натрупали богатства на стойност 2,7 млрд. долара.

"Много хора губят вярата си (в партията)", каза за ДПА преподавателят по право в Пекинския университет Хе Вейфан.

Държавните медии очертаха някои от

основните предизвикателства

за Си Дзинпин, който ще замени Ху като лидер на партията от средата на ноември. Сред тях са намаляване на увеличаващата се разлика в доходите и имотното състояние и премахването на монопола на държавните фирми в ключови отрасли. Очаква се икономическият растеж да се понижи от 9,2% миналата година на около 7,5% тази година.

Правителството се опитва да стимулира вътрешното търсене и да направи производствените отрасли независими от износа, но много икономисти са обезпокоени от бавното темпо и несигурната посока на предприетите напоследък икономически мерки.

Си Дзинпин ще трябва също така да постигне баланс между съперничещите си искания на няколко групи по интереси и широки кръгове около Ху и неговия предшественик Дзян Дзъмин, казаха анализатори.

"Мисля, че това е най-трудният, най-напрегнатият партиен конгрес от 1989 г. насам",

заяви за ДПА политическият коментатор Чжан Лифан в Пекин.

През 1989 г. партийните лидери бяха разединени по въпроса как да се справят с широко разпространените демократични протести, които в крайна сметка бяха смазани, когато партията изпрати войски да разчистят площад "Тиенанмън".

Чжан каза, че предстоящият конгрес може даже да бъде толкова напрегнат, колкото партийното заседание през 1969 г., на което беше одобрена маоистката фундаменталистка идея за бруталната културна революция (1966-1976).

Тази година се възобновиха дебатите за икономическата и политическата реформа и за наследството на Мао, след като Ван Лицзюн, твърдолинейният шеф на полицията в югозападния град Чунцин, ръководен от Бо Силай, потърси закрила в консулството на САЩ в близък град.

Ван напусна консулството доброволно и даде показания пред китайската полиция, което доведе до смъртна присъда с отложено изпълнение за съпругата на Бо - Гу Кайлай, която беше призната за виновна в убийството на британския гражданин Нийл Хейуд. Бо беше обвинен в прикриване на убийството, злоупотреба с власт и вземане на "огромни подкупи - лично и чрез свои роднини".

Партията беше отново разединена заради Бо -

популист, спечелил симпатиите на неомаоистки партийни членове в цялата страна и поддържал близки връзки с "богаташчетата", чиито бащи бяха тачени водачи в ранните години на партията. Според Чжан уволняването на Бо е "първият етап" от пазарлъците между отделните фракции. Те трябва да определят групата елитни водачи, които ще се присъединят към Си в Постоянния комитет на Политбюро на партията. Той има девет членове, но много наблюдатели очакват, че съставът му ще бъде намален на седем души след конгреса.

Не е ясно още кои от неколцината изгряващи лидери с връзки със Си, Ху или Дзян ще успеят да влязат в Постоянния комитет. Все пак е малко вероятно да има открито обсъждане на различията за следващото ръководство на партията, идеологическата й посока или социално-икономическите й политики, когато в Пекин се съберат 2270-те делегати на конгреса. Очаква се Ху да поднови призива си за политическа реформа в основната си реч на конгреса, а Си вероятно ще повтори и може би ще засили този призив, след като наследи Ху.

Ху и Си ще насърчат прилаганите напоследък партийни политики за открито управление, укрепване на върховенството на закона и разширяване на "вътрешнопартийната демокрация" и преките избори на ръководителите на селата и градовете.

Но малцина очакват те да призоват Китай да мине към многопартийна демокрация

или свободни избори на партийни лидери.

"Няма да има призив (за политическа реформа), който да облагодетелства обикновените хора", каза специалистът по управление в Пекинския университет Чжан Дзян. Под ръководството на Ху последното десетилетие беше "политически консервативно или даже дегенеративно", заяви политологът в университета Цинхуа в Пекин Ву Цян. "Обществото върви към безизходица и назряват големи и бурни процеси", каза Ву за ДПА.

Заради наближаващия конгрес на китайските власти налагат

строги мерки за сигурност, включително забрани като тази да се отварят прозорците на такситата,

да се пускат да летят питомни гълъби, а за да си купиш самолетче с дистанционно управление вече трябва да имаш разрешение от шефа на полицията.

Говори се, че кухненските ножове и острилките за моливи са прибрани от щандовете в магазините, а властите следят за антидържавни лозунги по топчетата за пинг-понг.

За реда в града по време на конгреса ще следят стотици хиляди полицаи, служители на силите за сигурност, охранители - това е най-големия брой от Олимпийските игри китайската столица през 2008 г. В китайската столица са разположени около 800 хил. доброволни сътрудници на силите за сигурност, а освен тях ще има още 600 хил. доброволци, които ще помагат за регулиране на движението по пътищата, ще оказват съдействие на туристи и ще изпълняват други задачи.

В навечерието на конгреса полицията е принудила много правозащитници да напуснат Пекин. Други са поставени под домашен арест, затегнат е контролът върху интернет. Според организацията "Китайски правозащитници" през последния месец около 90 активисти са били задържани, поставени под домашен арест или принудени да посещават т. нар. часове по правно образование. Някои просто са изчезнали от Пекин.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 4 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 6 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 9 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 9 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 10 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 10 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 10 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 10 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 11 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 12 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 12 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 12 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 12 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 12 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 13 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща