52

Китай откри днес най-дългия в света мост над вода.

Мостът на залива Цзяочжоу е дълъг 42 километра и свързва източното китайско пристанище Циндао и крайбрежния остров Хуандао.

Държавната телевизия Си Си Ти Ви посочи, че мостът, който е широк 35 метра е най-дългият от този вид и струва над 10 милиарда юана (1,5 милиарда долара).

Телевизията уточни, че мостът е бил одобрен от строителния контрол в понеделник и съоръжението, заедно с подводен тунел са отворени за движение днес.

Мостът бе построен за четири години и се крепи на 5000 колони.

Според книгата на рекорди на Гинес досега най-дългият мост над вода е мостът над езерото Понтчъртрейн в щата Луизиана. Китайският мост е с 4 километра по-дълъг.

Освен този рекорд, в Китай днес бе счупен и още един - пуснат бе в експлоатация най-дългият в света газопровод Запад-Изток-2.

Дължината му е 8700 километра.

Газопроводът е на стойност 142,2 милиарда юна (близо 22 милиарда долара) и е предназначен за транспортирането на 30 милиарда кубични метра газ годишно от страните в Централна Азия и Синдзян-уйгурският автономен регион на Китай в басейна на реките Яндзъ и Чжуцзян.

Вицепрезидентът на Китайската национална петролно-газова корпорация Ляо Юнюан съобщи, че осем спомагателни разклонения на газопровода ще бъдат готови към юни следващата година. Този втори китайски газопровод Запад-Изток преминава през 15 региона в Китай и се предвижда да снабдява с газ над 400 милиона жители в страната. Също днес

бе официално открита високоскоростната железопътна линия, свързваща Пекин с Шанхай.

Китайският премиер Вън Цзябао се качи на влак за Шанхай след церемонията в Пекин по пускането на 1318-километровата линия за пътнически превози, съобщиха държавните медии.

Влаковете по отсечката на стойност 221 милиарда юана (34,2 милиарда долара; 23 милиарда евро) ще развиват максимална скорост 300 километра в час и ще намалят почти наполовина времетраенето на най-бързото пътуване между Пекин и Шанхай до под пет часа, посочиха представители на железниците.

Планира се 90 двойки влакове (т.е. в двете посоки) да обслужват линията, като 63 от тях ще могат да развиват до 300 километра в час, а останалите ще достигат скорост от 250 километра в час.

Китайското министерство на железопътния транспорт съобщи, че целта е чрез скоростната отсечка да бъде удвоен превозният капацитет на железопътния транспорт между двата града до 160 милиона души годишно.

Билетите за най-бързите влакове по линията ще струват между 555 юана (86 долара) и 1750 юана (270 долара; 190 евро), а цените за по-бавните влакове ще варират от 410 юана (44 евро) до 650 юана.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@