Изборите на 12 юни ще помогнат на Турция да бъде себе си
Изборите на 12 юни ще помогнат на Турция да бъде себе си   
Източник: ЕПА/БГНЕС
25

Резултатите от изборите за турски парламент на 12 юни сякаш са известни предварително, но няма уважаващо себе си издание, което да не е посветило на турския изборен сюжет не един, а няколко материала, се казва в коментар на Дмитрий Косирев за РИА "Новости".

Въпросът не е в това, че в тази страна отново ще победи Партията на справедливостта и развитието (ПСР) начело с премиера Реджеп Тайип Ердоган. Въпросът е в това, че Турция е една от най-ярките звезди на небосклона даже не на днешния, а на утрешния световен ред. Всичко, което се случва с Турция не е само ново и необичайно, но и важно и интересно за Русия.

Дойде демокрацията

Най-важният момент, който вълнува Европа, САЩ, НАТО и много други, това е съчетанието на ислямизация и демократизация. Инцидентът с повтарянето на историята с ХАМАС, най-вероятно, винаги ще виси като дамоклев меч над всички политически процеси в мюсюлманските страни.

Става дума, че абсолютно недемократична сила като ХАМАС дойде на власт през юни 2007 г. в Ивицата Газа по легален, демократичен път чрез свободни избори. Т.е. "разпространявайки демокрацията", Западът открива пътя за идването на власт на свои идейни и не само идейни противници.

От историята с палестинските избори може да се направи извода, че когато западният човек говори за "демократизация" на една или друга страна, в действителност той говори за смяната там на идеологията, по същество - на мисленето на цялото общество.

Нека се върнем към Турция. ПСР въобще не е ХАМАС. Но без съмнение това е мюсюлманска партия, която се подкрепя от голямото мнозинство. Единствената интрига на настоящите избори - ще получи ли ПСР две трети от парламента или ще има над половината.

Оценките за момента са следните: ПСР има 43-45% от електората.

Бариерата от минимални 10% не допуска в парламента малките партии и спокойно може да донесе желаните две трети на ПСР. И тогава какво? Реформа на конституцията, ислямизация, каквото и да означава това?

Две особености на настоящата политическа ситуация в страната: промените в статута на военните и младежта. В течение на целия ХХ век военните в Турция са били особена сила, която се е противопоставяла на крайностите на ислямския фундаментализъм и е удържала обществото в някакво полуевропейско състояние. По същество това се е правело с методите на военната полудиктатура -- по време на превратите 1960 и 1980 са убивали премиера /Аднан Мендерес, премиер от 1950-1960 г. от Демократическата партия, е съден и обесен -- бел. БГНЕС/, изпращали са в затвора или направо са унищожавани десетки опозиционери... Прочетете най-добрия роман на Нобеловия лауреат Орхан Памук /"Черна книга"/, там е казано всичко.

А сега пред затворите, където са мнозина по-рано недосегаеми военни лидери, се извиват опашки от техни роднини.

Генералите и адмиралите са в затвора заради участие в подготовката на преврат - т.е. за опит да върнат предишния режим. Тези събития са се случили през 2003 г. Наистина, при описването на тази история обикновено добавят думите "уж" или "както твърдят". Но това, че именно ПСР и лично Ердоган прекършиха силата на военните истаблишмент -- това вече е факт.

Военните напускат турската политика, а младежите влизат в нея. За пръв път в турската история на изборите се състезават кандидати под 30 години. На тази възраст са повече от половината турци, а над една трета - по-млади от 20. Турция е млада държава. Струва ни се напълно разбираемо, че ПСР са се постарали да разчистят пътя в политиката на своята електорална база. Ще видим какво ще излезе от това.

Сбогом, Европа?

Понятието "естествено състояние" на нацията е строго ненаучно. При това, че на всички им е ясно, за какво става дума. Това е когато голямото мнозинство от жителите в дадена страна вижда, че неговите лидери и мислят, и свободно говорят същото, което си мисли същото това мнозинство. Можем, естествено, ако желаем, да наречем това състояние демокрация или народовластие, а може и хармония, най-важното -- на всички им е ясно, какво е това.

Турция, започвайки от 2002 г. (когато идва на власт ПСР), се завръща към естественото си състояние. И това преди всичко засяга външната политика, защото разрива между думи и чувства, между властта и хората в предишна Турция бе свързан с резултатите от Втората световна война и с последвалото членство на страната в НАТО.

Турция, за разлика от Япония, през 40-те години на е воювала срещу САЩ или Великобритания, но като цяло е известно, на кого е симпатизирала. За последвалата сигурност на страната нейните лидери заплатиха с натовска дисциплина. Карибската криза, например, в действителност е била турско-карибска, защото първоначално САЩ са разположили нацелени срещу СССР ракети със среден обсег в Турция. А след това Москва е отговорила със същото в Куба. След това и едните, и другите ракети са били махнати.

Не може да се говори за самостоятелна външна политика на страна, използвана като ракетна площадка. А в наши дни правителството на Ердоган се отказа от практически сходна роля, от участие в американската система за противоракетна отбрана. 

Това е по причина, че турците не смятат Иран или Сирия за заплаха. И заради възможността да играят по-забележима роля в мюсюлманския свят, където партията на Ердоган се ползва с "огромна популярност" (анализът на външната политика на Анкара в този случай принадлежи на списание "Форийн Аферс").

Напълно очевидно е, че Турция и Русия са започнали почти едновременно,

даже хронологично, пътя си към "естественото си състояние". Началото на войната на САЩ и съюзниците им срещу Ирак показа, че рязко против нея се обявява не само Русия, но и членът на НАТО Турция.

Русия и Турция се сближиха много на тази почва: Анкара днес е един от най-ценните партньори на Москва във външната политика. А що се касае до общуването между народите, то и тук нещата са ясни, включително и по статистиката на смесените бракове на руснаци с чужденци, където Турция е сред лидерите.

Но като цяло бъдещото положение на Турция в света е загадка. Много е възможно, така и не състоялото се членство на страната в Европейския съюз да бъде забравено много скоро. Естественото състояние на Турция -- винаги да бъде част от средиземноморската цивилизация, но не напълно европейска страна / и това само от страни изглежда неудобна позиция/. Също както и Русия, на която й е добре само когато съществува между два свята, без да влиза в нито един от тях.

А по-нататък много неща зависят не само от Турция, а и от още няколко страни, които намират пътя си. Иран и Бразилия, Китай и Индия, Русия и Казахстан -- всички имат нови и силни роли на световната сцена. Но при отсъствието на единен режисьор на тези "нови страни" им е доста трудно да работят помежду си.

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 20 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 25 минути

Постът заема Павел Манченко

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 47 минути

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 55 минути

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“