39

Южнокорейските военноморски сили се опитват да открият четири севернокорейски подводници клас "Акула", напуснали пристанището Чахо на 24 май, съобщи агенция Стратфор.

Подводниците напуснали пристанището часове преди южнокорейският президент И Мюн-бак да обяви в обръщение към нацията, че според международната комисия от експерти корветата "Чхонан" е била потопена от торпедо, изстреляно от севернокорейска подводница.

Подводниците от клас "Акула" са сравнително малки и се използват за превозване на екипи от специалните части, за поставяне на морски мини и са торпедни атаки.

Според Стратфор Пхенян е решил да изпревари евентуални военни ответни мерки от страна на Южна Корея. Възможно е също мисията на подводниците да е свързана с подготовка на подривни действия срещу Южна Корея или със събирането на разузнавателна информация за действията на южнокорейските ВМС.

В същото време базите на севернокорейските ВМС са внимателно наблюдавани както от Южна Корея, така и от САЩ.

А това означава, че самото излизане в открито море едновременно на четири подводници е достатъчно, за да се създаде допълнително напрежение в района и най-вероятно е признак за намеренията на Пхенян да задълбочи кризата, като в същото време не разкрива истинските си намерения.

Сега Южна Корея ще бъде принудена да засили мерките за охрана на своето крайбрежие.

Действията на Пхенян неминуемо ще предизвикат напрежение и в Япония, която също е сред потенциалните мишени на евентуално серевнокорейско нападение, пише агенция Стратфор.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, която е на еднодневно посещение в Сеул,

предупреди Северна Корея да прекрати провокациите

и да оттегли заплахите си, съобщи АФП.

След състоялата се днес среща с южнокорейския президент И Мюн-бак и с външния министър Ю Мюн-хван Клинтън заяви, че "потопяването на корветата "Чхонан" на 26 март бе недопустима провокация от страна на Северна Корея" и международната общност "носи отговорност и е задължена да реагира".

Клинтън увери домакините си в "твърдия ангажимент" на САЩ към тяхната сигурност, посочва АФП.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@