127

Д окато борбата на Украйна с Русия продължава, Киев също така трябва да се бори с един нарастващ проблем зад фронта – крайнодесни активисти, които са готови да използват насилие, за да налагат своя дневен ред и често правят това с мълчаливото одобрение на правоприлагащите органи, пише Джош Коен* в коментар** за агенция Ройтерс (Reuters).

Демонстрацията от 28 януари в Киев, на 600 членове на т.нар.

„Национална милиция“ – новосъздадена ултранационалистка група, която обещава „да използва сила, за да въдвори ред“,

илюстрира тази заплаха. Докато демонстрацията на групата в Киев премина мирно, привърженици на групата на другия ден нахлуха на заседание на общинския съвет в централния украински град Черкаси и принудиха общинските съветници да приемат нов бюджет.

Урок за деца в Крим с колани за самоубийство и експлозиви

Украйна: Шокиращи снимки на първолаци на военен лагер

Много от членовете на „Национална милиция“ идват движението Азов – един от 30-те частни „доброволни батальони“, които в първите дни на войната помагаха на редовната армия да защитава украинската територия срещу проруските сепаратисти.

Въпреки че Азов използва символика от нацисткатa ера и набира неонацисти в своите редици, неотдавна статия във Foreign Affairs омаловажи рисковете, които групата може да породи, като посочи, че както други доброволни милиции, така и Азов се е инегрирала във Въоръжените сили на Украйна. Макар да е вярно, че частните милиции вече не управляват фронта,

сега Киев трябва да се тревожи за фронта зад бойното поле.

Някои от тези десни милиции се противопоставиха на пълната интеграция в украинската армия, като Азов, която има военен лагер за деца.  Според директора на украинското седалище на американската неправителствена организация „Фрийдъм Хаус“ Матю Шааф „в Украйна съществуват множество радикални десни групи и докато доброволническите отряди бяха официално интегрирани в държавните структури, някои от тях се отделиха в политически и нестопански структури, за да следват своята визия“.

Шааф отбелязва, че „нарастването на патриотичния дискурс, подкрепящ Украйна в конфликта ѝ с Русия, съвпадна с употребвявания публично език на омразата, понякога използван и от държавни служители и медии, срещу уязвими групи като ЛГБТ общността“ – наблюдение, подкрепено от скорошно проучване на Съвета на Европа.

През последните месеци азовските и други милиции нападнаха антифашистки демонстрации, заседания на общинските съвети, медии, изложби, чуждестранни студенти и роми.

Украйна не е единствената страна, която трябва да се бори с възобновяващото се крайно дясно. Неотдавнашните усилия на Киев да интегрира независимите въоръжени групи в редовните въоръжени сили на страната, както и продължаващото национално чувство на задълженост към милициите за защитата на родината, правят ситуацията много по-сложна, отколкото е другаде.

Според Шааф украинските екстремисти рядко биват наказвани а актовете на насилие.

Трябва да е ясно, че

твърденията на Кремъл, че Украйна е гнездо на фашисти, не са верни:

крайно десните партии се представиха лошо на последните парламентарни избори в Украйна, а украинците реагираха с тревога на демонстрацията на „Национална милиция“ в Киев. Но връзките между правоохранителните органи и екстремистите дават на западните съюзници на Украйна достатъчно основание за безпокойство.

В един идеален свят президентът Петро Порошенко ще прочисти армията и полицията от крайнодесни симпатизанти, включително вътрешния министър Арсен Аваков, който има тесни връзки с лидера на Азов Андрий Билецки, както и със Сергей Коротких – ветеран от Азов, който сега е високопоставен полицейски служител. Но Порошенко би рискувал сериозни последици, ако го направи. Аваков е негов основен политически съперник, а министерството, което той управлява, контролира полицията, Националната гвардия и няколко бивши милиции.

*Джош Коен – бивш служител на Американската агенция за международно развитие, участвал в управлението на проекти за икономически реформи в бившия СССР

**със съкращения

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@