Главно критики в годишните доклади на ЕК за Балканите
Източник: ЕПА/БГНЕС
5

Е вропейската комисия оповести годишните си доклади за напредъка на балканските страни по пътя им към членство в ЕС.

Към Турция ЕК отправи критики за смазването на протестите от това лято, започнали в отговор на намеренията за заличаването на парк в центъра на Истанбул.

Турция има настойчива необходимост от развитието на истинска демокрация с участието и на цялото общество, вместо възприетото схващане, че демокрацията е израз на волята на парламентарното мнозинство, а не на отчитането на всички гласове в обществото, се посочва в годишния доклад.

Комисията коментира, че това е довело до неотстъпчиво отношение към инакомислещите и в крайна сметка до провал в защитата на основните права и свободи. Като пример са посочени протестите от май и юни, довели до прилагането на груба полицейска сила срещу демонстрантите.

Пред Турция стои ясното изискване за по-нататъшни законодателни промени, които да доведат до уеднаквяване на наказателната съдебна практика в полза на постигането на защита за основните свободи, включително по отношение на свободите на изразяване и на събиране, пише в документа. Въпросът с основните права остава ключов показател за промените в държавата, допълва комисията.

Комисията критикува смесената медийна собственост и притеснителните изявления на политици, довели до широко разпространена автоцензура в печата.

През последната година Турция предприе няколко важни стъпки, сред които законодателни промени и започване на мирен процес, целящ прекратяване на тероризма и насилието в югоизточната част на страната, отчита Комисията. Като важна стъпка се отбелязва възможността за започването на преговорите с ЕС по следващата тема (за регионалната политика) след тригодишен застой на преговорния процес.

ЕК допълва, че е в общ интерес на Турция и на ЕС възможно най-скоро да бъдат открити преговорите по темите за съдебната система и основните права, както и за правосъдието, свободата и сигурността.

Комисията настоява Турция да спази поетите задължения, свързани с решаването на спора за Кипър, особено по отношение на свободното движение на стоки.

В доклада за Македония е записано, че страната продължава да изпълнява успешно политическите показатели за членство в ЕС. Македония е постигнала напредък, достатъчен за продължаване напред по пътя към присъединяването й към ЕС, и ЕК отново, за пети пореден път, препоръчва да бъде открито началото на преговорите за присъединяване, пише в документа.

Комисията отчита, че за последната година отношенията с България са били повлияни от различия основно в областта на възприемането на историята. Бяха ускорени контактите на високо равнище, имаше двустранни преговори по споразумението за добросъседство, макар че остават открити проблеми, пише в доклада. Отбелязва се, че отношенията между гражданите на Македония и на България остават "нормални". По въпроса за двустранното споразумение за добросъседство, както и изобщо за отношенията на Македония с нейните съседи, ЕК препоръчва градивен подход. Това се определя като важно и същевременно се отбелязва, че действия и изявления, които биха навредили на дорбосъседството, следва да бъдат избягвани. ЕК отбелязва, че е време да бъде постигнато решение за името на държавата под егидата на ООН.

Комисията допълва, че пред Македония стои нуждата от прилагане и укрепване на законодателството, особено по отношение на независимостта на съда, свободата на изразяване и отношенията с медиите, промени в изборното право, резултатна борба с корупцията.

Според доклада Македония продължава да напредва по пътя към пазарната икономика. Като слабост е отбелязана липсата на средносрочно бюджетно планиране и на ефективно управление на обществените средства. Допълва се, че страната е постигнала високо равнище на приравняване на националното си законодателство с европейското, но остават изискванията към грамотността на администрацията, която да прилага законите.

Отправени са критики към недостатъците в областите на опазването на околната среда, промените на климата, обществената политика, трудовия пазар и финансовия контрол.

Настоящата година бе историческа за отношенията между Европейския съюз и Сърбия заради решението за започване на преговори за присъединяване, взето на 28 юни, пише в доклада за Сърбия.

Комисията заключава, че Сърбия изпълнява политическите показатели, както и че продължава с видимия и съдържателен напредък към подобряване на отношенията си с Косово. От съществено значение е приложението на постигнатите споразумения, както и продължаването на промените в областта на върховенството на закона, особено в областта на съдебната власт и борбата с корупцията, независимостта на ключовите институции, свободата на медиите, политиката срещу дискриминацията, защитата на малцинствата и на бизнеса, пише в документа.

Отчита се, че Сърбия е предприела разговори на високо равнище със своите съседи, с което е допринесла за регионалното сътрудничество.

Като постижение се определят утвърждаването на национален план за положението на ромите, както и извеждането на клеветата от наказателния закон.

Допълва се, че Сърбия е продължила да сътрудничи с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Ясна критика се очертава по отношение на осигуряването на независимостта на съдебната система в борбата й с корупцията и организираната престъпност.

Допълва се, че липсва достатъчна политическа воля за защита на малцинствените групи, особено на гей обществото. Комисията отчита с разочарование, че за трета поредна година обществена проява на това малцинство е била забранена от съображения за сигурност, което е определено като пропусната възможност за израз на уважение към основните права. Комисията препоръчва на сръбските власти да направят повече в защита на медиите и на борците за правата на човека. ЕК настоява за чувствително подобрение на законодателството в защита на малцинствата, особено в областите на образованието, използването на езиците, достъпа до медии и религиозните служби на малцинствените езици.

Като успехи се отчитат приетите закони по отношение на обществените поръчки и независимостта на централната банка. Същевременно се препоръчва Сърбия да удвои усилията си в прилагането на приетото законодателство в тази област и по отношение на бизнеса, както и да промени законите, свързани с енергетиката, околната среда и генномодифицираните продукти.

Косово е готово за начало на преговорния процес по подписването на споразумение с Европейския съюз за стабилизиране и асоцииране. Това се посочва в годишния доклад на ЕК за напредъка на страната по пътя й към ЕС. Отбелязва се, че властите в Прищина са участвали дейно в диалога с Белград, заради което комисията е дала съгласието си за начало на преговорите по споразумението за асоцииране.

Косово постигна напредък в изграждането на готовност за постигането на изискванията за присъединяване към ЕС, особено в областите на върховенството на закона, обществената администрация, защитата на малцинствата и търговията, се посочва в доклада. Като положителна стъпка се отчита приетото законодателство по отношение на предоставянето на убежище, финансирането на партиите, трафика на хора. В положителна светлина се разглежда и влизането в сила на законите, уредили новата структура на съдебната власт и на прокуратурата.

Препоръчват се допълнителни промени, които да засегнат изборното законодателство, работата на парламента, човешките права, вътрешния пазар. По отношение на икономическите показатели се отчита необходимостта от осигуряването на допълнителни вложения за изграждането на способности за работа в пазарна среда.

Властите в Прищина са насърчени да подкрепят частния сектор, както и да направят необходимото, за да намалят безработицата. ЕК настоява, че са необходими допълнителни усилия в прилагането на законодателството в областта на търговията, конкуренцията и вътрешния пазар, както и срещу незаконната продажба и избиването на животни. Комисията призовава за допълнителни усилия за разрушаването на ТЕЦ Косово-А.

Черна гора има нужда от допълнителни резултати в борбата с организираната престъпност и случаите на мащабна корупция, според доклада за страната.

Черна гора отбеляза напредък в установяването на работеща пазарна икономика, подобри възможност

ите си за изпълнение на дадените пред ЕС обещания и отговаря в задоволителна степен политическите показатели за членство в Общността, пише в документа. За последната година бяха открити преговорите по две теми, които приключиха успешно на предварителния етап. Комисията очаква да види приложението на плана за действие по преговорните глави, свързани със съдебната система и основните права, както и с правосъдието, свободата и сигурността.

Страната продължава да отговаря в достатъчна степен на политическите показатели за членство в ЕС.

За последната година Черна гора бе изправена пред сериозни предизвикателства, свързани със съмнения в злоупотреби с обществени средства в полза на партийни интереси, липса на доверие в изборния процес, с необходимост от конституционни промени по отношение на независимостта на правосъдието. Нападенията над журналисти будят тревога и поставят необходимостта от разследване и повдигане на обвинения, отбелязва комисията.

Докладът за Босна и Херцеговина е остро критичен. Страната постигна много ограничен напредък в изпълнението на политическите показатели за членство в ЕС, се посочва в документа. Липсва общо виждане в политическите среди за насоката на бъдещото развитие на страната. Намирането на изход е ключ за влизането в сила на споразумението за стабилизиране и асоцииране, както и за осигуряването на истинска възможност за подаване на кандидатура за членство в ЕС, пише в документа.

Комисията не отчита напредък в установяването на ефективен механизъм за координация по европейските въпроси с местното правителство. Механизмът бива разглеждан като средство, което би позволило на правителствените представители да изразяват пред ЕС позициите на своята държава.

В доклада е отправена критика към парламента, който е приел много ограничен брой текстове, свързани с европейското законодателство. Критикувани са също възможностите на държавната администрация и на екипа на омбудсмана, както и липсата на резултати от работата на съвета по въпросите на държавната помощ.

Като положителна стъпка са отчетени делата срещу военнопрестъпници.

Същевременно се отбелязват като недостатък ограничените резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Корупцията остава широко разпространена и са рядкост разследванията на случаите от особена важност, а това се отразява зле на обществото и на икономиката, посочва комисията.

Въпреки положените усилия, ромското малцинство продължава да живее дискриминирано и в тежки условия. Често срещано е лошото отношение към представителите на гей обществото, се допълва в доклада.

Албания има нуждата от допълнителни трайни усилия в изпълнение на политическите показатели за членство в Европейския съюз, се посочва в доклада за страната.

Албания отбелязва добри постижения по пътя си към присъединяването с извършването на необходимите промени, посочва комисията. Страната показва добри данни в разследването и осъждането на проявите на корупция и действията на организираната престъпност, се допълва в документа. Отчита се, че тазгодишните парламентарни избори са преминали общо взето в обстановка на спокойствие и ред.

Комисията препоръчва Албания да получи статут на кандидат за членство в ЕС с обещанието за продължаване на борбата с корупцията и организираната престъпност. За да започне преговори, Тирана ще трябва да извърши промени в областта на администрацията, върховенството на закона и основните права.

Като успех за последната година се отчитат промените в законодателството, свързани със статута на държавните служители и свободата на изразяване. Приветствано е подобрението в отношението към затворниците, както и увеличеното количество на заловените наркотици и средства от престъпна дейност.

Препоръчва се съществено подобряване на регионалното сътрудничество. ЕК препоръчва и постигането на повече отчетност, независимост и резултатност на съдебната система. Комисията допълва, че страната трябва да подобри законодателството, свързано с правото на собственост.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 16 минути

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 1 час

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 4 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 5 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 6 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 6 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 6 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 6 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 7 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 7 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 7 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 7 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 7 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 8 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 8 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете