3

У правителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) е удовлетворила искане на Гърция за предоставяне на финансова подкрепа на страната по линия на програмата за спешна ликвидна помощ (ELA) в размер на 10 млрд. евро с възможност за разширяване до 40 милиарда евро, съобщават гръцките медии.

Ликвидната помощ е предназначена за четирите системни гръцки банки.

Искането е било представено от управителя на гръцката централна банка Янис Стурнарас.

Решението е било взето няколко часа преди очакваното оповестяване на програма за изкупуване на държавни облигации от ЕЦБ, наречена програма за количествени улеснения. Чрез нея ЕЦБ може да налее сериозно количество ликвидност на европейските пазари.

Гърция се надява да участва и в нея с ценни книжа на стойност до 15 млрд. евро.

Спешна ликвидна помощ са поискали "Алфа банк", "Юробанк" и "Банка Пиреос", а Националната банка засега не е поискала такава помощ, тъй като все още разполагала с ликвидни средства.

В. "Катимерини" пише, че Гърция ще има нужда от извънредни емисии лихвени ценни книжа за поне 1,5-2 млрд. евро, за да покрие финансовите си нужди до края на март.

Възможно е тази сума да нарасне, ако приходите в бюджета на страната продължат да показват отклонения от поставените цели.

Растящите нужди на държавата идват в момент, в който ЕЦБ не изглежда склонна да отвори кранчетата за финансиране, коментира изданието.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@