16
Оз зицията в Италия иска оставката на културния министър Сандро Бонди заради скандал с български корени.

В неговия център е българската актриса Мишел Бонев, която тази година взе награда на кинофестивала във Венеция за режисьорския си дебют "Сбогом, мамо". Дискутира се и цената за полета на българската културна делегация начело с министър Вежди Рашидов, която присъства на връчването.

Мнозина в Италия смятат този приз за "изфабрикуван", като според опозицията за него рамо бил дал сам премиерът Силвио Берлускони, на когото Бонев била "скъпа българска приятелка".

Италианските медии цитират разговор между италианския културен министър и генералния директор на министерството, според който те имали

задача "отгоре" да окажат топло внимание на актрисата

Говори се, че Бонев поддържа близки отношения и с бившия шеф на италианската държавна телевизия РАИ.

Според министър Бонди историята е изцяло скалъпена, а опозицията го напада само защото е искал да предложи и въведе промени в културната сфера.

Специалното отличие Action for Women, което се дава за пръв път на дебют, бе връчено на Мишел Бонев по повод 60-та годишнина на Съвета на Европа и на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

Мотивът е, че лентата "пресъздава по автентичен начин от женска гледна точка съвременната реалност на голяма източноевропейска държава". Тя разказва за сложните взаимоотношения между няколко поколения жени, като Мишел Бонев играе майката.

На връчването на наградата присъстваше и 40-членна българска делегация, начело с министъра на културата Вежди Рашидов.

Въпросът, който вълнува Италия, както и България, е кой е платил пътуването

със самолет до Венеция през септември, чиято цена е 40 хил. евро. Докато според българската страна всички разходи по командировката са за сметка на приемащата страна (както смята и опозицията в Италия), от италианското културно министерство отричат да са покривали тези средства.

Според разследване на в. "168 часа" самолетът за културната ни делегация е бил нает от частна италианска фирма, а Мишел Бонев е платила вечерята на гостите, но няма данни им е платила и пътя.

В интервю за Би Ти Ви министът Вежди Рашидов уверява, че е бил поканен от организаторите на кинофестивала и че българските данъкоплатци не са платили нищо за това пътуване.

"Когато ме канят на гости, аз не питам домакина дали има касова бележка за това, което ми е предложил. Нито съм бил в журито, нито съм раздавал награди. Не ме интересува личния живот на хората".

В този самолет беше великолепната актриса Татяна Лолова

(която играе ролята на бабата във филма), и 30 човека талантливи български актьори, включително журналисти, припомни Рашидов.

Мишел Бонев предизвика доста коментари с настояването си по време на събитието българската делегация да мине по червения килим, запазен само за звезди.

Българката, родена в Бургас, живее от 20 години в Италия. Тя започва актьорската си кариера с малка роля в "Страстите Христови" на Мел Гибсън, а после нашумява с италианския филм "Мъжът, който мечтаеше с орлите", където си партнира с известния актьор Терънс Хил.

През 2008 г. Бонев изпълнява главната роля в с 4-серийния тв филм на РАИ Уно "Артемизия Санчес", а преди няколко години издаде в Италия и автобиографичната си книга "Дървета без корен".

Филмът "Сбогом, мамо" е финансиран от Националния филмов център и РАИ Синема, със съдействието на италианското министерство на културата.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@