49
В е епублика Македония избухнаха нови остри спорове за ролята и мястото на легендарните личности на ВМРО Тодор Александров и Иван Михайлов, предаде БГНЕС.

Повод за възобновяването на тези спорове е решението на Общинския съвет някои централни улици в Скопие да бъдат преименувани, а една от тях да носи името и на Тодор Александров.

При гласуването в Общинския съвет съветниците от опозиционния Социалдемократически съюз започнали да скандират "Бугари, Бугари". Според тях представителите на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ се опитват да "легитимират пробългарското движение в страната".

Вчера по повод на поредните истерии в Скопие, но без конкретно да ги назовава, българското Министерство на външните работи официално заяви:

"За съжаление, за пореден път на публични прояви в Скопие бе употребено името на България и българите в негативен контекст. Загрижени сме от подобни действия в съседна Р. Македония".

В изявление на говорителя на МВнР бе посочено, че антибългарските прояви противоречат на основни европейски принципи и норми на политическо поведение, демонстрират стереотипи от миналото и са в разрез със стремежа на македонското общество да споделя европейски ценности и да се присъедини към общото европейско семейство.

Специалният пратеник на БГНС в Скопие съобщава, че социалистите обвиняват управляващите и в опит да се маргинализира ролята на партизанското движение от Втората световна война, защото досегашното име на една улица е на убития партизанин Стив Наумов, а в бъдеще ще се казва "Филип II".

Според местни хора истинската причина за преименуването е заради факта, че на тази улица в бъдеще ще се намира сградата на строящото се в момента в античен стил Министерство на външните работи.

По този начин властите в Скопие искали да ядосват Атина всеки път, когато ще се налага те да изпращат официална кореспонденция до Република Македония.

На обвиненията на опозицията, че властите се опитват да "българизират" улиците съветниците на ВМРО-ДПМНЕ отговорили, че бащите на убитите партизани през 1941-44 г. в Македония всички до един са били българи.

Въпреки "африканските жеги", както в столицата на Република Македония наричат летните температури, изпълнението на мегаломанския проект "Скопие 2014" не спира и се работи с пълна пара. Хората открито говорят, че "зад всичките строежи се крие огромна корупция и кражба на пари".

В момента всички опозиционни партии се готвят за коалиции, включително и за такива, които до скоро бяха немислими - обединение на леви и десни срещу "диктаторското управление на Никола Груевски". Догодина трябва да има местни избори, а парламентарните трябва да бъдат след три години. Опозиционните лидери обаче всеки ден обикалят страната и организират митинги.

Пресата е изпълнена с остри коментари и спорове, а в парламента вървят бурни дебати и призиви за спиране на досегашната политика, която изолира Република Македония и на практика блокира членството й в ЕС и НАТО. Достатъчно факти, за да се смята, че страната върви към нов политически сблъсък, пише пратеникът на БГНЕС.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@