4
Вс стите в Сърбия арестуваха и Горан Хаджич, последният издирван за военни престъпления по време на Босненския конфликт, предаде сръбската телевизия Б92, цитирана от БГНЕС.

Сръбският президент Борис Тадич потвърди новината пред Ройтерс.

Бившият т.нар. "президент" на Сръбска Крайна в Хърватия беше изправен днес в ранния следобед пред специалния сръбски съд за военни престъпления в Белград.

Журналистите видяха напълнял и почти оплешивял мъж, доста променен в сравнение с последните известни негови снимки, на които беше с издължено лице.

Той изчезна през юли 2004 г. от дома си в Нови Сад

няколко часа след като сръбските власти получиха обвинителния акт на Международния трибунал за бивша Югославия срещу него.

Горан Хаджич бил въоръжен с пистолет при ареста, но не се опитал да окаже съпротива, заяви прокурорът Владимир Вукчевич.

"Горан Хаджич беше арестуван в 09,24 ч. местно време в гора до село Крушедол, в областта Фрушка гора. Имаше пистолет, но не опита да се съпротивлява. Арестуван беше и негов ятак, който му носел пари.

Хаджич е имал е връзки и с хора от Сръбската православна църква. Първият важен пробив в разследването стана, когато той се опита да продаде картина на Модилиани, вероятно присвоена през войната в Хърватия. В онзи момент той се оказал без пари", обясни прокурорът.

Председателят на Еврокомисията

Жозе Барозу незабавно приветства ареста на Хаджич

и го определи като важна стъпка на Белград по пътя към ЕС.

"Това е допълнителна важна стъпка на Сърбия към реализацията на европейската й перспектива - за присъединяване към ЕС", подчерта Барозу. Той настоя Хаджич веднага да бъде изпратен  в Международния наказателен съд за бивша Югославия в Хага (МНСБЮ).

Арестът става близо два месеца след като бе разкрит и заловен бившият генерал Ратко Младич, смятан за един от най-големите военни престъпници след Втората световна война.

От 161 души, обвинени от Международния наказателен съд от създаването му през 1993 г., Хаджич бе последният издирван.

Горан Хаджич, сега 52-годишен,

беше се обявил за президент на несъществуващата "сръбска република Крайна"

върху близо една трета от територията на Хърватия по време на войната от 1991 до 1995 г.

Той е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Изчезна от дома си малко след публикуването на обвинителния акт срещу него през юли 2004 г. и не се предаде, въпреки призивите на сръбското правителство.

Хаджич ще трябва да отговоря за 14 обвинения за ролята си в избиването на стотици цивилни и депортирането на десетки хиляди хървати и на хора от други, несръбски етноси по време на войната в Хърватия.

В обвинителния акт срещу него се споменава конкретно отговорността му за клането в болницата в град Вуковар, когато бяха убити 250 души.

"Искрено приветстваме ареста на Горан Хаджич - резултат от решителните и последователни усилия на сръбското ръководство за изпълнение на ангажиментите към Международния наказателен трибунал за бивша Югославия", се посочва в изявление на говорителя на МВнР Весела Чернева, предоставено на медиите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@