3

К ораби на турските военноморски сили са възпрели гръцка фрегата, която обезпокоила турски кораб за сеизмологични проучвания в района на Източното Средиземноморие, съобщи Анадолската агенция.

Агенцията твърди, че първият турски кораб за сеизмологични проучвания "Барбарос Хайредин Паша" е бил обезпокоен тази сутрин от гръцка фрегата по време на проучванията си в района на Източното Средиземноморие. Кораби на турските военноморски сили се намесили.

Ние препоръчваме на Гърция да се въздържа от действия, които ще доведат до ескалация в района, се казва в съобщение на турското външно министерство след инцидента. Министерството посочва, че от тази сутрин корабът "Барбарос Хайредин Паша" е започнал нови сеизмологични проучвания в турския континентален шелф в района на Средиземно море.

Турската страна твърди също, че изявление на гърцкото външно министерество от вчера по повод "Барбарос" е напълно неоснователно от гледна точка на международното право и че отстояване от Гърция на нереалистични твърдения само ще навреди на двустранните отношения и на стабилността в района.

Гръцкото министерство на външните работи разпространи в сряда изявление, в което протестира срещу сеизмологичните проучвания, които започва турският кораб "Барбарос" в пространство, което според гръцката страна е част от гръцкия континентален шелф.

Според гръцкото министерство "новата турска провокация показва, че Турция продължава действията, които предизвикват напрежение в Егейско море и в Източното Средиземноморие". В съобщението се казва, че гръцката страна е отправила остър протест срещу турските власти за нарушението на международните правила и процедури.

Преди два дни турски политик съобщи, че Турция планира да започне сондажи за газ в Източното Средиземноморие на 29 октомври. Недждет Памир, председател на енергийната комисия на турската опозиционна Народно-републуканска партия (НРП), заяви, цитиран от турски медии, че ако Турция намери находища на природен газ, тя и турската република Северен Кипър ще засилят позициите си, докато гърците киприоти ще бъдат принудени да „променят тактиката си“.

Гръцки медии съобщиха, че корабът „Барбарос“ е бил забелязан край западния бряг на Кипър в сряда. „Барбарос“ е бил в район на 70 морски мили от Кипър между Пафос и Крит и това се случва само един ден, след като Вашингтон призова Турция да се въздържа от действия, които могат да способстват за допълнително нарастване на напрежението в Източното Средиземноморие, писа "Катемирини".

Двете страни имат спор за правата върху континенталния шелф в източната част на Средиземно море, къде бяха открити залежи природен газ.

Конфликт: гръцката авиация прехвана турски изтребители

Откриха големи залежи природен газ край Кипър

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@